Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.02.2011 - 14:23  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:40  //  zobrazené: 530

Živió, pani učiteľka!

100_rocna_babickaSté narodeniny oslávila  11. februára v kruhu rodiny a priateľov pani  Margita Sadloňová.  V dobrej duševnej a fyzickej  kondícii prijala gratuláciu ku  krásnemu životnému jubileu aj od primátora Senice  Ľubomíra Parízka, ktorý jej odovzdal kyticu a darček.  S milým úsmevom sa potom krasopisne zapísala do Pamätnej knihy mesta Senica.  


Pri podpise tak pani učiteľka nezaprela svoje povolanie, veď celý aktívny život venovala výchove a vzdelávaniu žiakov na 1. stupni základných škôl. V školstve pracovala od roku 1930 a pôsobila v školách v Šali, Skalici, Piešťanoch, Trnave a naposledy v Senici. Slovenský jazyk a matematiku vo svojom rodnom meste  učila 20 rokov (1950 -1970)  v III. ZDŠ, odkiaľ odchádzala aj do dôchodku. „Pamätám si dobre  na žiakov, tých posledných zvlášť.  Boli  to dobrí žiaci, poslúchali.  Aj oni cítili, že ich mám rada,“ zaspomínala si na svoje roky strávené v školských triedach.

Recept pani Sadloňovej  na dlhovekosť?   „Dodržiavať  všetko, čo je dôležité pre zdravie,“ znela univerzálna rada. Potom  však doplnila, že  rada  športovala. Hrávala napríklad tenis, venovala sa zimným športom, ale nevyhýbala sa ani ďalším športovým aktivitám. I teraz, pokiaľ jej to zdravie dovolí, rada chodí  na prechádzky von na čerstvý vzduch. V stravovaní  preferuje takisto zdravý prístup.  Voľný čas na dôchodku trávila hlavne čítaním. Dnes, keď  už podľa jej slov jej oči tak neslúžia, číta menej. Kedysi  veľa času strávila aj ručnými prácami, hlavne háčkovaním.

Margita Sadloňová, rodená Šestinová  sa na rodila 11. februára 1911 v Senici ako siedme z 10 detí.  Okrem nej žije sestra Oľga, ktorá býva takisto v Senici a má 90 rokov. Pani Sadloňová je od roku 1945 vdova.

text a foto bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!