Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 08.06.2015 - 11:17  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:20  //  zobrazené: 700

Zo švajčiarskej pracovnej cesty

IMG_5165V dňoch 4. – 8. Mája  sa koordinátor medzi Švajčiarskom, mestom Senica, obcami na Záhorí Peter Horváth zúčastnil pracovnej cesty vo Švajčiarku. Peter Horváth, ktorý je prezidentom Švajčiarskeho klubu na Slovensku, ako aj členom Švajčiarsko-slovenskej obchodnej komory, sa zo svojich pracovných ciest vždy vracia s novými možnosťami spolupráce, či už s partnerským mestom Herzogenbuchsee, alebo aj inými mestami či inštitúciami vo Švajčiarsku s našim mestom, či okolitými obcami na Záhorí.

 

Svoj nabitý program začal Peter Horváth tento krát v Zürichu, kde sa stretol s Rolfom Bodenmüllerom z Úradu pre ekonomické záležitosti (SECO) ohľadom možnosti čerpania prostriedkov zo švajčiarskych fondov v najbližších rokoch.  „Od budúceho roku sú plánované fondy, ktoré budú určené pre inštitúcie ako sú školy, zdravotníctvo, ďalšie vzdelávanie,“ prezradil z obsahu rokovania Peter Horváth.  Ďalšie stretnutie sa už konalo v partnerskom meste Herzogenbuchsee, kde sa stretol so súčasným prednostom a bývalým starostom tohto mestečka. Súčasný prednosta Rolf Habegger potvrdil, že obec Herzogenbuchsee má záujem pokračovať v dobrej spolupráci s mestom Senica. „Boli prerokované nové možnosti spolupráce. V budúcom roku by sa mal uskutočniť tréningový tábor hádzanárok príp. volejbalistiek. Ďalšia spolupráca sa bude týkať kultúrnej oblasti a výmeny kultúrnych vystúpení. Plánuje sa aj výstava z regiónu Záhorie v historickej budove v Herzogenbuchsee. V roku 2016 by mala do Senice zavítať ich obecná rada. Pozvanie na návštevu dostal aj náš primátor Branislav Grimm, ktorý by mal do švajčiarska vycestovať  na jeseň tohto roku,“  v stručnosti zhrnul výsledky rokovania Peter Horváth. Jeho kroky následne viedli na slovenské veľvyslanectvo vo Švajčiarsku, kde sa stretol s našou veľvyslankyňou Andreou Elschekovou Matisovou. „Tu sa pokúsime o spoluprácu medzi švajčiarskou zdravotnou poisťovňou a našimi kúpeľmi – Smrdáky, Piešťany s cieľom získať ďalších klientov zo Švajčiarska“, povedal Horváth a pokračoval: „S pani veľvyslankyňou sme prebrali aj možnosť spolupráce vo veci plánovaných humanitárnych transportov prostredníctvom Rádu maltézskych rytierov, kde administratívu zabezpečuje práve veľvyslanectvo.“

Zo slovenského veľvyslanectva smeroval p. Horváth do obce Burgdorf, kde navštívil veliteľa Kantonálnej polície Christopha Pfistera. Kantonálna polícia spolupracuje s Mestskou políciou v Senici už viac rokov. Ich rokovanie sa týkalo príprav návštevy niekoľkých švajčiarskych policajtov v našom meste. Potom sa už senický zástupca presunul z nemecky hovoriacej časti Švajčiarska do francúzskej časti  Granges  v kantóne Vaud.  Tu sa očakáva v budúcnosti spolupráca s obecnou radou  obce Valbroye.  V roku 2016 sa pripravuje detský tábor vo Švajčiarsku a na Záhorí, výmena kultúrnych a hudobných vystúpení, speváckych zborov alebo športových klubov, či návšteva  obecnej rady v Senici.  Pre partnera vo Valbroye je tiež zaujímavá možnosť spolupráce s Červeným krížom v Senici.

Už spomínaný Rád maltézskych rytierov, konkrétne ich obrovský sklad v obci Flamatt navštívil Peter Horváth za účelom dohodnutie ďalšej humanitárnej pomoci do zariadení na Záhorí. Už v minulosti sa mu podarilo vybaviť rôzne vybavenie v hodnote niekoľkých tisícov eur   pre Zariadenie sociálnych služieb v Senici, ale aj iným organizáciám, ako aj školám v meste na zlepšenie a skvalitnenie života  klientom sociálnych zariadení a inak odkázaným občanom. V sklade ho sprevádzal  pán Guido Stöckli ako predstaviteľ švajčiarskej zahraničnej pomoci Rádu Maltézskych rytierov, ktorý prisľúbil zorganizovať ďalšiu humanitárnu pomoc hneď ako bude tovar, ktorý sme požadovali k dispozícií. Z našej strany by sme ako dar uvítali najmä skrine, stoly, lavice, či stoličky.

Potom už sa Peter Horváth stretol v Berne s bývalým konzulom Švajčiarska na Slovensku a súčasným zamestnancom Ministerstva zahraničných vecí  p. Stefanom Porettim, s kotrým prebrali možnosti čerpania finančných prostriedkov z plánovaných fondov.

Poslednou, no o to zaujímavejšou bola  návšteva na modernej učňovskej škole v Aarau a stretnutie s prorektorom Paulom Knoblauch, kde sa hovorilo sa o rozvíjaní ďalšej spolupráce so SOŠ v Senici. Po minuloročnej návšteve riaditeľa SOŠ Pavla Paradeisera  by na výmenu skúseností mohlo ísť aj niekoľko ďalších  učiteľov senickej učňovky.

Veríme, že táto pracovná cesta a bohaté kontakty Petra Horvátha prinesú pre naše mesto a región opäť bohaté ovocie.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!