Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.04.2024 - 11:53  //  aktualizácia: 17.04.2024 - 13:25  //  zobrazené: 1341

Oceňovanie kultúrnych pracovníkov za rok 2023

Komisia pre vzdelávanie, kultúru, mládež pri MsZ Senica a Zbor pre občianske záležitosti aj tento rok, na základe nominácií verejnosti a kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií pôsobiacich v Senici, ocenila 21 osobností, ktoré sa podieľajú na pedagogickom a kultúrnom rozvoji mesta.

Podujatie v koncertnej sále Základnej umeleckej školy moderovali členky Zboru pre občianske záležitosti Miroslava Otrísalová a Katarína Kaňová, ktorá bola aj jednou z ocenených. Po prečítaní profilu od nominujúcej organizácie si každý prevzal pamätný list z rúk primátora mesta Senica Martina Džačovského a predsedu komisie pre vzdelávanie Petra Pastuchu a zapísal sa do pamätnej knihy mesta.

O hudobný program sa postarali žiaci ZUŠ Senica a za ocenených sa poďakoval Peter Hutta. Podľa primátora mesta takýto zapálený ľudia najlepšie tvoria našu spoločnosť: „Vaša práca je nie je len povolanie, je to vášnivé poslanie, ktoré formuje a obohacuje životy mnohých ľudí. Preto vám patrí veľká vďaka za vašu nepretržitú snahu, oddanosť a lásku, s akou ku svojej práci, k svojmu povolaniu pristupujete. Oceňujem váš profesionálny a ľudský prístup k žiakom, k práci i to, že prispievate k dobrému menu nášho mesta.“

 

Profily ocenených osobností

 

Marián Antálek

Pán Marián Antálek je súčasťou Mestského kultúrneho strediska v Senici neuveriteľných 25 rokov. Zastáva pracovnú pozíciu samostatného odborného referenta kultúry. Jeho náplňou práce je plánovanie, propagovanie, koordinovanie, ozvučovanie, osvetľovanie a realizovanie podujatí v našom meste. Svoju prácu vykonáva s energiou, nadšením a značnou mierou obety.

Ak je jeho práca a jej ovocie pre spoločnosť nezvyčajné, teda nie samozrejmé, tak za tým treba vidieť veľký kus osobného odhodlania. Jeho sila sa prejavila v tom, že ho neodradili čiastkové prekážky, lež vytrvalo pokračoval v začatom diele. A to všetko nielen vo svoj prospech. Svoje schopnosti, um a talent venoval iným.

20 rokov pracoval ako pedagóg na Základnej umeleckej škole v Senici. 30 rokov je neoddeliteľnou súčasťou tanečnej skupiny SCREAM. Venuje sa práci s deťmi, teenagermi ale aj dospelákmi.

Spolu s manželkou vychovali mnoho profesionálov, ktorí dnes pracujú v divadlách, televíziách, majú svoje tanečné súbory, alebo sú nejako zainteresovaní v tanečnom svete. Bol hlavným organizátorom tanečných celoslovenských majstrovských súťaží, organizátorom majstrovstiev Európy a sveta a sám bol aj medzinárodným porotcom v tanci.

 

Mgr. Vladimíra Bajanová, PhD.

Pôsobí na Gymnáziu L. Novomeského Senica od r. 2001. Najskôr ako učiteľka telesnej výchovy a biológie, od šk. roku 2019/2020 ako zástupkyňa riaditeľky. Vo vyučovacom procese sa podieľa na príprave žiakov na športové súťaže, vedie seminár z biológie, kde pripravuje žiakov na úspešné zvládnutie maturitnej skúšky i prijímacích pohovorov najmä na lekárske fakulty.

Študenti oceňujú jej odbornosť, ľudský prístup, príjemnú pracovnú klímu na hodinách, empatiu a ochotu. Je schopná vcítiť sa do pocitov študentov a reagovať na ich individuálne potreby. Tieto vlastnosti sa prejavujú aj v riadiacom procese, čím prispieva k tvorivej a príjemnej pracovnej atmosfére na škole.

Je otvorená, spoľahlivá, ochotná prijímať spätnú väzbu od kolegov. Prispieva k budovaniu priateľských vzťahov v učiteľskom kolektíve organizáciou teambuildingových aktivít a v spolupráci s p. riaditeľkou a kolegami buduje dobré meno senickému gymnáziu.

 

Ing. Monika Cigánková

Pracuje v Záhorskej galérii Jána Mudrocha od roku 2014. V začiatkoch mala na starosti hlavne mzdy, odvody a účtovné uzávierky, postupne sa jej agenda rozširovala o úhrady faktúr, evidenciu zmlúv a ďalšie odborné činnosti.

 V máji 2021 sa po zmene organizačnej a personálnej štruktúry galérie stala zástupkyňou riaditeľa. Pribudla jej práca pri organizovaní letných tvorivých dielní, poisťovanie detí, manažovanie výberových konaní v rámci personálnych zmien v galérii a hlavne sa stala hlavnou koordinátorkou inštitúcie pri verejných obstarávaniach.

Sledovanie legislatívnych zmien, školenia a preškoľovania, manažovanie obstarávaní pri zákazkách s nízkou hodnotou i jednej podlimitnej – to všetko sa v priebehu rokov 2021-24, sa stalo jej každodennou agendou. Pre inštitúciu sa stala nenahraditeľnou a jej prínos pre našu kultúrnu organizáciu je nespochybniteľný.

 

Miroslava Císarová

S láskou a zanietením sa celý život venuje tým najmenším a ako učiteľke predprimárneho vzdelávania jej pod rukami za 41 rokov vyrástlo kopec drobcov. V elokovanom pracovisku na Kalinčiakovej ulici pôsobí ako zástupkyňa riaditeľky MŠ od roku 2002.

Do povedomia mnohých Seničanov sa však nezmazateľne zapísala aj ako rečníčka a recitátorka na občianskych obradoch a na podujatiach organizovaných mestom Senica. Poézia je svojou podstatou „živou riekou“, ktorá občas pokojne tečie, občas zurčí jemným prúdom, inokedy zas všetkou silou naráža na skaly. Tak nejako vyznieva aj z úst recitátorky Mirky Císarovej. Pretože úlohou poetického slova je zanechať hlboký dojem, vyprovokovať diváka k vnútornému prežitiu vypovedaného a v neposlednom rade v duši rozhostiť radosť, spokojnosť a šťastie. Práve toto ona dokáže dosiahnuť prácou so svojim zamatovým hlasom.

Od roku 1984 sa stretávala s láskou snúbencov, ktorí si zvolili spoločnú budúcnosť, s radosťou rodičov, keď ich synčeka či dcérku vítala do veľkej rodiny mesta, s nehou starších manželov, či spomienkami jubilantov. A všetku tú lásku, radosť, nehu i spomienky prežívala spolu ľuďmi aj ona, až do roku 2022. Vždy vystupovala príjemne, emocionálne, s veľkým záujmom a osobnou zanietenosťou, čo je v konkrétnej situácii pre oslávencov a všetkých prítomných veľmi dôležité.

Ale stretávame sa, žiaľ, i s bolesťou, plačom, keď sa pozeráme do očí pozostalých a kúsoček ich bolesti berieme na svoje plecia. Práve toto, azda najvzácnejšie poslanie, si pani Mirka ponechala, pripravuje a realizuje posledné rozlúčky so zosnulými spoluobčanmi a svojím citlivým prejavom zmierňuje žiaľ pozostalých v ich najťažších chvíľach.

 

Mgr. Mária Hollá

 V súčasnosti pracuje ako zástupkyňa riaditeľa a zároveň ako učiteľka informatiky v Súkromnej strednej odbornej škole podnikania v Senici. Jej osobnosť charakterizuje profesionalita a vysoká odbornosť. Vyznačuje sa spoľahlivosťou a precíznosťou vo všetkom, čo robí. Jej záväzok voči zodpovednosti a presnému plneniu úloh z nej robia vzácneho člena tímu a silnú oporu vo vedení školy. Jej prístup k práci a povinnostiam je vždy systematický a usilovný, pretože si uvedomuje dôležitosť detailov.

Okrem toho je jej osobnosť obdarená výnimočným zmyslom pre humor, čo vytvára priateľské a príjemné prostredie okolo nej. Svojim humorom dokáže rozjasniť náladu a uvoľniť napätie, čo je prínosom v každej situácii.

Školské a mimoškolské aktivity tvoria dôležitú súčasť jej života. Je otvorená novým zážitkom a rada sa zapája do rôznorodých aktivít, či už športových, kultúrnych podujatí alebo vzdelávacích projektov.

Jej vášeň pre cyklistiku sa prejavuje nielen ako fyzická aktivita, ale aj ako záľuba a životný štýl. Je neustále poháňaná túžbou objavovať nové cyklotrasy a prekonávať vlastné limity. Svoju lásku k bicyklovaniu dokáže šíriť aj medzi ostatných. Na škole založila tzv. Cyklogang, v rámci ktorého zorganizovala viacero cyklotúr s kolegyňami a študentami, ktorých dokázala „poblázniť“ v dobrom slova zmysle.

Jej postoj voči životu a ostatným je nákazlivý. V každej situácii sa snaží nájsť pozitíva a motivovať aj ostatných k optimizmu. Jej energický prístup k životu je príkladom toho, ako sa dajú s pozitívnym postojom dosiahnuť výnimočné výsledky.

 

Mgr. Ivana Horňáková

Pani Ivana Horňáková pracuje v Základnej škole na Komenského ulici v Senici 34 rokov. Vyučuje predmety slovenský jazyk a literatúra a dejepis. K svojej práci pristupuje tvorivo a zodpovedne. Snaží sa priviesť žiakov k láske k rodnému jazyku a vzbudiť v nich záujem o históriu.

Svedomito pripravuje deviatakov na testovanie 9, čoho dôkazom sú vynikajúce výsledky jej zverencov. Okrem vzdelávania má na starosti i sklad učebníc. Má skvelý prehľad o všetkých tituloch, svedomito robí ich inventarizáciu, aby nikomu - žiakom ani učiteľom – nič nechýbalo.

Popri učiteľskej práci sa pani učiteľka venovala i venuje žiakom aj mimo vyučovania. Dlhé roky viedla krúžok Z každého rožka troška. V ňom sa deti mali možnosť rozvíjať v mnohých oblastiach – od varenia, cez návštevy výstav, doučovania, až po vyrábanie predmetov. Pravidelne organizovala školské kolá recitačnej súťaže Hurbanov pamätník.

V súčasnosti spolu so žiakmi robí radosť druhým. Každoročne sa aktívne zapája do výzvy: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Radosť a spokojnosť v očiach seniorov, ale i v očiach detí, ktoré s láskou darčeky odovzdávajú, sú pre ňu najkrajšou odmenou.

 

Mgr. Peter Hutta

Učiteľ a športovec. Mužov učiteľov je na školách na Slovensku ako šafranu. Sme radi, že po absolvovaní FTVŠ UK v Bratislave v roku 1986 sa Mgr. Peter Hutta vydal v stopách svojich rodičov a nastúpil na vtedajšiu učňovku v Senici ako učiteľ nemeckého jazyka a telesnej výchovy. Po osemročnej prestávke, kedy pôsobil na MsÚ v Senici vo funkcii zástupcu primátora, pokračuje s láskou v pedagogickej práci v tejto škole, ktorá dnes nesie názov SOŠ podnikania v remeslách a službách. Ide o učiteľa, ktorý učí s radosťou a záleží mu na jeho žiakoch a škole.

Vždy rád pracoval s mládežou, viedol ich k láske ku športu, pohybu a tým aj ku kolektívu a zodpovednosti. So žiakmi absolvoval množstvo športových podujatí, turnajov, lyžiarskych kurzov, atletických pretekov. Svojím špecifickým prístupom a humorom dokázal vždy žiakov motivovať k mimoriadnym športovým výkonom. Aj v dlhotrvajúcom období bez vlastnej telocvične sa snažil žiakov zapájať do športových súťaží a hľadal spôsoby športového vyžitia žiakov či na plavárni, na klzisku alebo v športovej hale.

Svojím humorom a ľudským prístupom často vnáša do pedagogického života a kolektívu teplo, inšpiráciu, pohodu a priateľskú atmosféru.

Jeho rukami prešli stovky maturantov, ktorí sa v SOŠ rozhodli pre štúdium nemeckého jazyka. Pripravil ich na prezentáciu svojich zručností v okolitých nemecky hovoriacich krajinách. Pravidelne zapája žiakov a školu do športových súťaží, ktoré sa uskutočňujú v regióne Záhoria.

 

Mgr. Katarína Kaňová

Svojou dlhoročnou pedagogickou činnosťou, ľudským prístupom a neustálou angažovanosťou výrazne obohacuje nielen školské, ale aj kultúrne a spoločenské dianie v našom meste. Pôsobí ako riaditeľka Spojenej školy Senica sedem rokov. Svoju učiteľskú misiu berie ako poslanie, ktorému sa venuje s maximálnym nasadením. Jej zásluhou sa škola môže pýšiť vysokou kvalitou výchovno-vzdelávacieho procesu a pozitívnou klímou v škole.

Oslavy Dňa učiteľov v roku 1998 v Dome kultúry ju presvedčili, že aj ona chce spievať v Cantilene. Tak sa aj stalo a svojím speváckym talentom a moderátorskými schopnosťami prispieva k úrovni ich vystúpení.

Okrem toho je členkou Zboru pre občianske záležitosti. Pri občianskych obradoch v našom meste ako recitátorka vnáša trochu poézie tam, kde je strohá realita málo. Svojím ľudským a empatickým prístupom vytvára nezabudnuteľnú atmosféru pri svadobných obradoch, pri vítaní nových Seničanov do života, či pri oslavách úcty k starším.

Snaží sa porozumieť každej situácii a vložiť do obradu osobný jedinečný vklad. Rovnako citlivo a profesionálne pristupuje aj k smutným udalostiam pri poslednej rozlúčke so zosnulými. Svoj cit pre všetko pekné ukladá i do písmeniek v Pamätnej knihe mesta Senica. Jej autentický a zároveň profesionálny prístup je poznačený výnimočnou ľudskosťou, entuziazmom a radostnou povahou.

 

Bc. Elena Končitá

Celý svoj život zasvätila práci s mládežou, ktorej venovala nielen kus svojho času, ale aj veľkú časť svojho srdca. Pre mnohých jej zverencov bola učiteľkou, majsterkou, kamarátkou, vzorom a často aj bútľavou vŕbou. Patrí medzi absolventov našej školy, kde v roku 1979 maturovala s vyznamenaním.

Do školstva ako takého prišla v roku 1991, kde ako majsterka odborného výcviku v stredisku chemického praktického vyučovania vychovávala a pripravovala mládež pre veľký chemický podnik Slovenský hodváb.

Vzhľadom na nové potreby na trhu práce a nové odbory, ktoré do školstva pribudli, si zvyšovala svoju odbornosť pre odbor cukrár kuchár.

Práca s mládežou ju sprevádza celý jej život. Ocenenie si Bc. Končitá zaslúži nielen za dlhoročnú pedagogickú prácu, ale i za pozitívny prístup k deťom, kreativitu a lásku k učiteľskému povolaniu.

Za osobnostné a charakterové črty, ktoré sa prejavujú vo výchovno-vzdelávacom procese si ju cení nielen škola, ale aj žiaci. A to je hlavne humánny prístup, kolegiálnosť, empatia, láskavosť, ochota a spolupráca.

Za dlhoročnú poctivú prácu vykonávanú s otvoreným srdcom pri príprave našej mládeže na budúce povolanie jej ďakujeme.

 

 

Oľga Kučková

Oľga Kučková pracuje v CVČ Senica 29 rokov. Začínala v roku 1995 ako administratívna pracovníčka a o štyri roky neskôr bola poverená funkciou zástupkyne riaditeľky. Olinka je dievča do voza aj do koča. Je milá, pracovitá, nápaditá, úprimná žena, ktorá vie načúvať a nikoho neodmietne. Nepokazí žiadnu zábavu ani žart. Je empatická a spravodlivá, dopraje ľuďom okolo seba.

Jej silnou stránkou je kreativita, má šikovné ruky a zmysel pre poriadok a estetiku. Je zodpovedná, trpezlivá, precízna, čo sľúbi, do bodky splní a neprejavuje sa to len pri jej precíznej práci ekonómky a pravej ruky riaditeľky.

Stála pri zrode celoslovenského podujatia Senický kľúčik, materského centra Stonožkine slniečka, nad ktorým pri výmene koordinátorok vždy držala ochranné krídlo. V CVČ založila tradíciu preventívnych prednášok pre žiakov ZŠ o protispoločenských javoch, bola dlhodobou hlavnou organizátorkou okresného kola postupovej súťaže pre žiakov Na bicykli bezpečne, no našla sa aj v podujatiach ako karneval, vianočné podujatia CVČ, Dni otvorených dverí, mikulášske predstavenia, výtvarné súťaže či podujatia materského centra.

Svoje nadšenie vkladala aj do krúžkov, ktoré viedla, ako bol dopravný, aranžovanie alebo varenie... Nenahraditeľná bola pri prípravách a realizácii mikulášskych divadiel a veľkých podujatí ako bol spoločný Deň učiteľov či výročia CVČ. Je zástancom aj stmeľovacím prvkom mestskej spolupráce medzi školami, úradmi a organizáciami. V kolektíve CVČ a jeho histórii má pevné a dôstojné miesto.

 

Mgr. Viera Ňukovičová

Mgr. Viera Ňukovičová pôsobí v ZŠ na ul. V.P.Tótha od roku 2017. Vo výchovno- vzdelávacom procese presadzuje hlavne humánne -empatický, individuálne rozvíjajúci, priateľský a zároveň „primerane prísny“ prístup. Má krásny vzťah k deťom, je obľúbenou triednou učiteľkou žiakov, aj ich rodičov.

V jej kariérnej pedagogickej orientácii sa ručička kompasu nasmerovala a ustálila u tých najmenších – u prváčikov a druháčikov. Naplňuje ju pocit a vedomie, že tých najmenších žiačikov naučila základy. Tie sú zaiste najpodstatnejšie pri rozvíjaní schopností detí, pri budovaní ďalších vedomostí, zručností a iných kompetencií. Neustále sa vzdeláva a vo svojej pedagogickej práci využíva množstvo inovatívnych a progresívnych metód.

Posledné obdobie štyroch rokov zastáva na škole náročnú funkciu vedúcej metodického združenia 1. stupňa. Bola to správne voľba pre Vierkine jedinečné osobnostné črty, organizačné schopnosti, kolegialitu, ktorá je založená na vzájomnej spolupráci pri dosahovaní stanovených pedagogických cieľov.

V neposlednom rade sa ešte venuje aj činnostiam zameraným na dosahovanie individuálnych úspechov žiakov v oblasti výtvarných súťaží, kde pod jej vedením pravidelne získavajú rôzne ocenenia. Zároveň na škole niekoľko rokov vedie spoločne s kolegyňou pohybový krúžok mažoretiek, ktorý je veľmi populárny medzi žiakmi a pravidelne s týmto telesom vystupujú na rôznych spoločenských a kultúrnych podujatiach organizovaných školou.

 

Ondrej Odokienko

 

Učiteľ angličtiny na Základnej škole na ulici V. Paulínyho-Tótha sa venuje deťom a mládeži aj mimo školy. Pred piatimi rokmi vznikol v Senici oddiel vodných skautov Osmička, ktorý organizačne spadal pod trenčiansky prístav Tortuga. Ondrej Odokienko stál aj pri jeho založení v roku 2007.

Pod jeho vedením z malých vĺčat vyrástli skauti, ktorí sa podieľajú na množstve akcií. Ku koncu minulého roka počet členov oddielu vzrástol tak, že Seničania sa mohli osamostatniť a založili vlastný prístav Bufo Viridis - po slovensky žaba zelená, ktorá je symbolom ich aktivít.

 

Na škole sa venuje enviroprojektom, niektoré aj v spolupráci so skautským oddielom. Najväčší z nich pod názvom „Sme na jednej lodi“ zahŕňa aktivity ako:

Žabie taxi – pomoc obojživelníkom pri migrácii, čistenie vtáčieho ostrova na Kunovskej priehrade, pozorovanie vtáctva, jeho rozoznávanie a nahlasovanie počtov, kamikadze samolepky na ochranu vtákov pred nárazom do presklených autobusových zastávok, výroba pádiel a plachetníc, prevádzkovanie meteorologickej stanice na škole, skúmanie alternatívnych substrátov - projekt Červia farma či výlety do Poľska a Slovinska.

Svoj vlastný zápal pre prírodu a skauting tak prenáša na mladšiu generáciu.

 

 

Mgr. Barbora PARČIOVÁ

Patrí k stáliciam medzi externými zamestnancami CVČ v Senici a ako trénerka mažoretkového súboru SPIRIT, konkrétne najmladšej kategórie pre deti 3 – 8 rokov, je žiarivým príkladom húževnatej, aktívnej, cieľavedomej a mimoriadne obľúbenej vedúcej.

Mažoretkový šport bol jej snom od útleho veku. V CVČ sa mu nepretržite venuje od svojich 8 rokov, t. j. od roku 2003. Bola vždy ťahúňom kolektívu, neskôr sa stala asistentkou hlavnej trénerky a od roku 2012 je samostatnou trénerkou najmladších mažoretiek MiniSpirit, ktoré v tomto roku založila. Neskôr jej zásluhou pribudla aj mažoretková prípravka. Desať rokov je členkou celoslovenskej asociácie mažoretkového športu AMAS.

V súbore Spirit senior aktívne tancovala až do svojich 24 rokov, so seniorkami má na konte okrem iného 1. miesto z Majstrovstiev Slovenska 2019 v kategórii flag a titul 1. vicemajster z Majstrovstiev Európy 2019 v Záhrebe.

So svojimi malými dievčatami z MiniSpirit získala tituly 1. vicemajster SR 2014 a 2017, 2. vicemajster SR 2016 a dva tituly Majstra Slovenska - 2019, 2022 a 2023. Barborka patrí k spoluzakladateľkám mažoretkového súboru SPIRIT pri CVČ, ktorý už 21 rokov úspešne reprezentuje CVČ i mesto Senica na stovkách vystúpení a súťaží.

Je nie len úspešnou trénerkou, ale aj šikovnou manažérkou, choreografkou, autorkou návrhov kostýmov, organizátorkou a realizátorkou podujatí ako sú galakoncerty Spirit, letné sústredenia... A aj druhou mamičkou svojich malých zverenkýň. Jej trpezlivosť, empatia a pedagogický prístup k deťom, ale aj rodičom a kolegyniam sú ukážkové.

Práca trénerky mažoretiek je jej srdcovou záležitosťou od samého začiatku a aj vďaka Barborke a jej výchove najmladšej kategórie súboru, sa Spirit rozrastá a napreduje. Svojim malým zverenkyniam a súboru Spirit venuje pani Parčiová dlhodobo väčšinu voľného času, čím si zaslúži veľký obdiv.

 

Ľudmila Pisarovičová

Pani učiteľka Ľudmila Pisarovičová sa s láskou venuje deťom už 45 rokov. Na pracovnú pozíciu učiteľky v materskej škole nastúpila v roku 1979. Práca sa pre ňu stala celoživotným poslaním.

Je obľúbená nielen v kolektíve detí, ale i medzi kolegyňami. K plneniu pracovných povinností pristupuje s veľkou mierou zodpovednosti, dôslednosti a kreativity. Podieľa sa na rozvoji tvorivého potenciálu detí vo všetkých oblastiach výchovno-vzdelávacieho procesu.

Aktívne sa zúčastňuje školských projektov a kultúrnych podujatí materskej školy. Pri svojej práci sa snaží spoznať, pochopiť a maximálne akceptovať osobnosť detí, ktorým tak pomáha vytvárať si pozitívny vzťah k predprimárnemu vzdelávaniu.

Trvalými atribútmi jej práce sú pracovitosť, dôslednosť, svedomitosť a láskavý prístup k deťom. Vyniká príkladným pedagogickým taktom, dominuje u nej ľudskosť a empatia, čím si získava rešpekt a úctu u detí, rodičov i kolegov. Pani učiteľka Ľudmila Pisarovičová je neodmysliteľnou súčasťou kolektívu materskej školy.

 

Ing. Silvia Sameková

Do funkcie riaditeľky Záhorskej knižnice pred piatimi rokmi nastupovala s cieľom posunúť ju smerom k modernej kultúrnej inštitúcii 21. storočia. Pod jej vedením zaznamenala knižnica intenzívny rozvoj vo viacerých oblastiach. Zmenami prešli vnútorné priestory oddelení, rovnako ako vonkajší vzhľad budovy. Na fasáde pribudol výrazný výtvarný prvok – mural, budova sa stala bezbariérovou vďaka osobnému výťahu pre návštevníkov. Z nevyužívanej spoločenskej miestnosti sa stala klubovňa pre komunitné aktivity.

Knižnica už nepôsobí len ako požičovňa kníh. Výrazne rozšírila svoju činnosť a profiluje sa ako kultúrne a komunitné centrum pre obyvateľov regiónu. Vďaka aktívnej projektovej činnosti sa jej darí získavať dodatočné finančné prostriedky na modernizáciu a rozvoj činnosti.

Realizované zmeny nachádzajú odozvu aj u návštevníkov a čitateľov, o čom svedčí kontinuálny rast takých ukazovateľov, ako počet čitateľov, výpožičiek, návštevnosť a pod. Posun Záhorskej knižnice si všimli zástupcovia knihovníctva a Silviu Samekovú zvolili do 6-členného celoslovenského výboru Spolku slovenských knihovníkov a knižníc.

 

 

PaedDr. Krzysztof Siwiec

Pán Krzysztof Siwiec pracuje v Základnej škole na Komenského ulici v Senici 38 rokov, z toho 22 rokov vo funkcii riaditeľa. Škola pod jeho vedením prešla mnohými zmenami - ako vo výchovno-vzdelávacej činnosti, tak aj v oblasti materiálno-technického a priestorového zabezpečenia.

Práve pod jeho vedením bola uskutočnená rozsiahla rekonštrukcia telocvične a interiéru školy, podarilo sa zrealizovať výstavbu potrebnej spojovacej chodby medzi budovou školy a telocvičňou a tiež medzi budovou školy a jedálňou. Škola má novú fasádu, vynovený interiér školy, ihrisko s umelým povrchom i street workoutové ihrisko.

Zaviedol pravidelné relácie v školskom rozhlase, kde dostali priestor šikovní žiaci. Pravidlom sa stali spoločné opekačky rodičov, žiakov a pedagógov. Školu zapojil do medzinárodných projektov s partnerskými školami v Anglicku, Poľsku a v Čechách. Škola sa počas jeho pôsobenia vo funkcii riaditeľa umiestňuje na popredných miestach vo výsledkoch testovania 9, ale aj v rôznych olympiádach a súťažiach.

Pán riaditeľ zasvätil svoj život škole. A to nielen jej riadeniu, ale svoj čas venuje v poobedňajších hodinách žiakom na streleckom krúžku. Jeho zverencom sa v tomto roku podarilo dosiahnuť mimoriadne výsledky. Vo všetkých kategóriách získali postup do krajského kola.

 

PaedDr. Viera Schmidtová

Je dlhoročným pedagógom hudobného odboru. V Základnej umeleckej škole v Senici pôsobí celých 40 rokov. Celý svoj profesijný život sa venuje výchove akordeonistov, ale najmä ju väčšina žiakov pozná ako pani učiteľku Hudobnej náuky. Zároveň je aj vedúca predmetovej komisie oddelenia Hudobnej náuky.

Všetkých žiakov, ktorých úspešne doviedla od prípravného ročníka do absolventského ročníka, by sme asi nedokázali spočítať. Žiaci, ktorí v štúdiu hudby na rôzne nástroje a spev pokračovali na umeleckých školách, čerpali z vedomostí získaných práve na hodinách hudobnej náuky v ZUŠ. A väčšina z nich sa prišla svojej bývalej pani učiteľke za jej dôsledný ale láskavý prístup poďakovať.

Počas svojej pedagogickej praxe sa stále zaujíma o nové trendy vo vyučovacom procese, aby žiakom aj v dnešnej dobe vedela hudbu priblížiť zaujímavým spôsobom. O svoje pedagogické zručnosti sa s láskou vždy delí s novými kolegami, svojimi bývalými žiakmi. Je neodlúčiteľnou súčasťou života školy svojím pedagogickým remeslom aj ochotou vždy pomôcť. Svojou trpezlivosťou, vytrvalosťou a pokorou by si právom zaslúžila ocenenie každý školský rok.

 

Mgr. Lívia Stanková

V Spojenej škole v Senici sa venuje žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami už 12 rokov.

Ako povedal zakladateľ špeciálnej pedagogiky na Slovensku pán Viliam Gaňo: „Milovať, čo je krásne, nie je ťažké, ale priznať sa k jedincom, ktorých osud vtisol znak menejcennosti, si vyžaduje ľudí celých, obetavých, ľudí vysokej kultúry srdca.“

Jej „srdcovkou“ sú rozhodne tí najmenší – deti v špeciálnej materskej škole. Deti, ktorých cesta na tento svet nebola vysypaná ružovými lupienkami, ale riadne kľukatá. Deti s rôznymi poruchami reči, s vážnymi zdravotnými diagnózami, plienkované, častokrát z málo podnetného prostredia. Rodičia ich zveria do skúsených, láskavých rúk dospelých „anjelov“, akým je práve pani Lívia.

Pre jej šikovnosť, organizačné schopnosti, objektívny pohľad na vec a zapálenie do problematiky detí s handicapom od septembra 2020 zodpovedne zastáva funkciu zástupkyne riaditeľky školy, kde má pod palcom úsek špeciálnej materskej školy, úsek žiakov prvého stupňa špeciálnej ZŠ A variantu – teda mladších školákov s ľahkým mentálnym postihnutím, úsek žiakov B a C variantu, teda žiakov so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím, úsek tried žiakov s autizmom a Centrum voľného času, ktoré zastrešuje krúžkovú činnosť v Spojenej škole v Senici.

Obdiv a ocenenie si zaslúži pre vedenie webovej stránky školy, pre snahu o držanie kroku s dobou i v tejto osobitej školskej problematike, pre aplikáciu technických noviniek v školskej praxi, ako i pre zapálenie sa pre environmentálnu problematiku, outdoorové vyučovanie, zapájanie sa do rôznych projektových výziev a zveľaďovanie interiéru a veľkého vonkajšieho areálu školy.

Je pracovitá, rozvážna, spravodlivá a rada sa smeje, čo je v dnešnej dobe nesmierne dôležité. Má pochopenie pre ľudí – pre deti, ich rodičov i kolegov a snaží sa s nimi nájsť spoločnú reč, problémy neodkladať, ale objektívne vyriešiť a vychádzať ľuďom v ústrety.

 

Mgr. Katarína Šalíková

Mgr. Katarína Šalíková sa stala členkou pedagogického zboru Obchodnej akadémie Senica v roku 2009. Symbolicky sa vrátila ako učiteľka na strednú školu, ktorú ona sama absolvovala.

Študenti školy ju poznajú ako aktívnu a priateľskú koordinátorku Študentskej rady OA Senica. Vďaka jej nápadom a tvorivej spolupráci so študentami každoročne slávime imatrikulácie, zažívame halloweenské súťaže, zabávame sa na obľúbenej akcii Juniáles, listujeme v školskom časopise EKO a v neposlednom rade sa aj neformálne lúčime s maturantami... Úspešným sa stal aj projekt Participatívny rozpočet Trnavského samosprávneho kraja na Stredné školy, vďaka ktorému získala škola ďalšie materiálne vybavenie. Je toho veľa, čo naša kolegyňa stihla vymyslieť a zorganizovať. Je preto zrejmé, že ocenenie, ktoré získala v r. 2022 pri príležitosti 20. výročia založenia Študentského parlamentu mesta Senica a najmä Ocenenie Senickej mládeže v roku 2023, je v správnych rukách.

Ďalšou aktivitou Mgr. Šalíkovej je projekt DofE (Cena vojvodu z Edinburghu), ktorý sa teší veľkému záujmu medzi obchodkármi a ktorému sa naša kolegyňa venuje už tretí rok ako vedúca programu.

Výborná angličtinárka a ekonómka – aj tieto slová charakterizujú našu kolegyňu, ktorej pedagogická práca sa sústreďuje na bilingválny študijný odbor, na príprave ktorého sa aktívne podieľala. Vyučuje odborné ekonomické predmety – ako inak – v angličtine a otvára tak našim študentom úplne nové možnosti využívania cudzieho jazyka. Samozrejme, podieľa sa na príprave našich „bilingválov“ na maturitnú skúšku v anglickom jazyku na úrovni C1, resp. na štátnu skúšku v anglickom jazyku a štátnu skúšku v písaní na počítači a korešpondencii.

 

Mgr. Jana Vojteková

V minulosti bol dobrý vychovávateľ bežnou súčasťou života detí z bohatých rodín a mnohé osobnosti – napr. Andrej Sládkovič alebo preceptor z rozprávky o Popoluške, začínali ako učitelia a vychovávatelia týchto zámožných detí. Podľa Mirona Zelinu je ideálnym vychovávateľom ten, kto je dobre odborne pripravený na konkrétnu, reálnu prácu v škole, kto vie učiť, vie vychovávať, tvoriť produktívne vzťahy so žiakmi a kolegami a nedá a stiahnuť do uniformity, rutiny a nemyslenia.

Naše dnešné deti majú obrovské šťastie, že vychovávateľ v školskom klube detí je bežnou súčasťou ich života. A ak ešte dostanú do oddelenia takú ideálnu vychovávateľku akou je Janka Vojteková, nechcú ani chodiť zo školy domov. Janka pracuje na 3. ZŠ v Senici takmer dve desaťročia a tento rok oslávi významné životné jubileum.

Disponuje potrebným súhrnom pedagogických vedomostí a zručností, osobných vlastností a charakterových daností a stala sa dôležitým článkom výchovy žiakov našej školy mimo vyučovania, ale aj počas neho. Učí deti aktívne tráviť voľný čas, dokáže vyhovieť záujmom detí, poskytuje im priestor na oddych, sebarealizáciu i regeneráciu. A verte, že pri dnešných “digitálnych“ deťoch to je náročná úloha.

Pani vychovávateľka Janka vie dieťa pohladiť, zasmiať sa s ním, vyhrešiť i posmeliť ho. Má mimoriadne citlivý prístup k žiakom so zdravotným znevýhodnením. Je ochotná zapojiť sa do projektu, zorganizovať karneval i vianočnú tržnicu. Nie je pre ňu problém pomôcť pri kultúrnych prezentáciách školy, zrealizovať letný tábor, alebo spríjemniť deťom poobedie v oddelení školského klubu dobrou knihou, prechádzkou, športovou aktivitou a tvorivou činnosťou.

 

kapela Dlhé vlny - Ľubo Barniak, Rastislav Ňukovič, Peter Škoda, Miro Včelka a Miroslav Šarabok

Základ skupiny vznikol v januári 2017. Začali spolu cvičiť a hrali cover verzie rôznych skladieb, ktoré sa im páčili.

Hrávali predovšetkým rockové skladby vo vlastných úpravách. Vystupovali najprv v pôvodnej zostave v malých kluboch, postupne dobíjali i väčšie senické pódiá a získali si široký okruh priaznivcov. Poznáme ich z podujatí Štramák fest, Senické kultúrne leto, remeselný Hand made rínek, či Rockový ples, ktorý sami pre mnohých priaznivcov dobrej hudby i organizovali.

Príchodom nových členov skupiny však získala formácia s názvom BNV band vážne písmenkové trhliny, preto začali hľadať nové meno. Nakoniec sa zhodli na názve Dlhé vlny.

Niekedy v roku 2020 si zakladajúca dvojica skupiny povedala: „Skúsíme vymyslet a hrát aj něco vlastné, šak nejsme horší než tý superskupiny, co hrávajú samé šlágre...“ Tak začali tvoriť vlastné skladby.

Pred nedávnom vydali album pod názvom „Nech nekončí“ obsahujúci výhradne ich vlastné autorské skladby.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!