Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, JÚN 27, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 13.06.2024 - 14:43  //  aktualizácia: 13.06.2024 - 14:55  //  zobrazené: 656

Pietna spomienka na legionára zo Senice Michala Bendu

Pri príležitosti 105. výročia bojov československých vojakov a dobrovoľníkov s maďarskými boľševikmi sa predstavitelia mesta Senica, zástupcovia Československej obce legionárskej a Ministerstva obrany Českej republiky (MO ČR) poklonili na senickom cintoríne legionárovi Michalovi Bendovi. Hrob obnovila Spoločnosť Milana Rastislav Štefánika s prispením Odboru pre vojnových veteránov a vojnové hroby MO ČR, ktorý na spomienke reprezentoval Pavel Filípek. Spoločne sa venujú vyhľadávaniu hrobov legionárov bez označenia, umiestňujú na nich kríže a starajú sa o údržbu vojenských pomníkov.

Po vzniku Československej republiky 28. októbra 1918 musela táto vtedajšia mladá republika bojovať so susedmi o udržanie novovzniknutých hraníc. V bojoch, hlavne s Maďarskom, do ktorých sa hneď po návrate z talianskeho frontu zapojili legionári, padlo asi tisíc vojakov.

Michal Benda padol v boji pri Žiline 3. júla 1919. Pavel Šesták z Nadácie Milana Rastislava Štefánika prítomným priblížil historické pozadie jeho obnoveného hrobu na senickom cintoríne. Zástupca primátora mesta Filip Lackovič poďakoval organizátorom za reflektovanie našich dejín: „Je dôležité si pripomínať dejinné udalosti, ktorými sa utvárala Československá republika a jej hranice, ktoré dnes berieme ako samozrejmosť.“

Členovia Československej obce legionárskej s tajomníkom Jiřím Filipom sa rozhodli navštíviť na Slovensku 50 miest od Bratislavy až po Michalovce a pripomenúť si padlých obrancov mladej Československá republiky. Senica bola ich prvou zastávkou, ďalšími bude Jablonica a Bradlo, kde vzdali hold Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý zohral významnú úlohu pri vzniku a organizovaní Česko-slovenských légií.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!