Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.05.2010 - 09:45  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 20:40  //  zobrazené: 842

Premiér Seničanom podkúril

otvorenie_kotolne_m.jpgDodávateľ tepla v Senici – spoločnosť Službyt, ktorá je  členom Comeron Group – slávnostne uviedol do prevádzky 11. mája zrekonštruovanú mestskú výhrevňu.  Oheň v jednom z dvoch kotlov na drevnú štiepku symbolicky  zapálil predseda vlády SR Robert Fico, ktorému asistoval  minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
 
Mestská výhrevňa, ktorá  zásobuje teplom približne 68 percent obyvateľov Senice napojených na centrálne zásobovanie, sa stala dvojpalivovým zdrojom. Popri zemnom plyne sa v Senici vyrába teplo aj z drevnej štiepky. Pôvodné dva kotly na zemný plyn  nahradili dva kotly na drevnú štiepku s celkovým výkonom 8 MW a ďalšie dva plynové kotly slúžia na zabezpečenie tepelnej pohody v zimných mesiacoch.

Rekonštrukcia mestskej výhrevne si vyžiadala investíciu v celkovom objeme 3 mil. eur, z čoho 1,16 mil. eur tvorili  nenávratné finančné prostriedky z eurofondov. Výroba tepla z biomasy znamená pre Seničanov zníženie ceny tepla, ale aj zvýšenie energetickej bezpečnosti. Podľa generálneho riaditeľa Comeron Group Jozefa Smolku sa už tento rok zníži cena tepla pre celé mesto o 1 až 2 eurá za gigajoul a v roku 2011 očakávajú pokles až o 3 eurá za gigajoul oproti cene tepla vyrobeného zo zemného plynu. Seničania môžu na teple ušetriť 100 eur ročne na jeden byt. 

Investičná akcia prebiehala za plnej prevádzky. Od stavebných prác  cez montáž   technológie vrátane skúšobnej prevádzky až po kolaudáciu výhrevne 9. apríla 2010 ubehlo iba 7 mesiacov. Prvý kotol na drevnú štiepku  uviedol Službyt do prevádzky 19. decembra 2009  a druhý 5. marca 2010.

Na slávnostnom  uvedení mestskej výhrevne  do prevádzky pásku prestrihli  premiér Robert  Fico, minister Ľubomír  Jahnátek, primátor Senice Ľubomír Parízek a konateľ SLUŽBYT-u Martin Pernecký. Primátor Senice vyjadril spokojnosť nad skutočnosťou, že Senica je teplom zásobovaná  z dvoch zdrojov, čo   znamená väčšiu stabilitu a istotu a tiež finančný efekt pre obyvateľov.

Viera Barošková
Foto: Karol Krištofovič

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!