Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, JÚN 27, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.06.2024 - 13:21  //  aktualizácia: 12.06.2024 - 15:09  //  zobrazené: 479

Spoznajte históriu senických maratónov

Spolu so štartom 35. ročníka Senického maratónu a 20. ročníka Senického polamaratónu bola v nedeľu 9. júna otvorená výstava s názvom „35 rokov Záhoráckeho maratónu v Múzeu Senica“. Interaktívna spomienková expozícia zobrazuje históriu maratónu od jeho vzniku v roku 1989.

Výstavu slávnostne otvorila v utorok 11. júna riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Margaréta Ivanová spolu s primátorom Senice Martinom Džačovským. Pozvaní boli nielen aktívni účastníci, ale aj organizátori a funkcionári, ktorí pri tomto športovom podujatí stáli od jeho začiatku. So svojimi spomienkami sa podelili otcovia myšlienky tohto podujatia, ale aj aktívni účastníci: Vladimír Sedlák, Ondrej Tirpák, Pavel Bíla, Štefan Orth a Ján Moravec - bežec s najväčším počtom víťazstiev (celkom šesť) na maratónskej trati. Primátor mesta osobitne poďakoval Erike Mášikovej za organizáciu maratónov v posledných rokoch.

Čestným hosťom podujatia bol bývalý reprezentant Československa v chôdzi, účastník olympijských hier v Barcelone v roku 1992 a šiestich svetových pohárov, majster Československa a 7-násobný majster Slovenska v chôdzi na 20 kilometrov, pán Jána Záhončík. Vďaka jeho pomoci sa v meste črtá ďalšia podpora atletiky v podobe vybudovania nového atletického oválu.

Návštevníci výstavy sa dozvedia zaujímavosti z jednotlivých ročníkov prostredníctvom fotografického exkurzu do histórie pretekov. Nechýbajú technické informácie o vývoji trati a audiovizuálne kino s reportážami, ktoré mapujú celú jeho tridsaťpäťročnú históriu.

Najnovšia expozícia v mestskom múzeu bude návštevníkom k dispozícii vždy počas otváracích hodín múzea do konca júna.

muzeum.senica.sk

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!