Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 13.05.2010 - 14:35  //  aktualizácia: 13.05.2010 - 14:35  //  zobrazené: 394

TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA 2010

unicef_m.jpgUNICEF organizuje zbierku s názvom Týždeň modrého gombíka.  Zbierka má celoslovenskú pôsobnosť  a jej cieľom je zabezpečenie dopravy protitetanových vakcín a realizácia samotného očkovania pre mamy a novorodencov v Laose. Zbierka v našom meste bude prebiehať počas dvoch dní, v utorok 18. 5. a v stredu 19. 5. V uliciach mesta stretnete skupinky žiakov III. ZŠ a IV. ZŠ v modrých tričkách, s pokladničkami  s nápisom Unicef.



Prečo práve Laos?
Lebo Laos je jedna z najslabšie rozvinutých krajín sveta, okrem ekonomických problémov sú ešte stále najchudobnejšie časti zamorené nevybuchnutými mínami ktoré sú pozostatkom vojny v Indočíne. Pôrodná úmrtnosť je jedna z najvyšších v juhovýchodnej Ázii, čo naznačuje, že ženy rodia v ubohých podmienkach. Z každej tisícky narodených  detí zomrie hneď 82 pri pôrode a ďaľších 106 sa nedožije piatych narodením, z detí ktoré prežijú ani polovica nedokončí základné päťročné vzdelanie.

Prečo tetanus?
Tetanický toxín ktorý má za následky ochorenie nervového systému je jedným z najsilnejších, aké poznáme. Pacienti umierajú vo veľkých bolestiach na zadusenie, pretože kŕče a stuhnutie steny hrudníka im znemožnia dýchať. Hoci v priemyselných krajinách sa novorodenecký tetanus nevyskytol od roku 1960, v rozvojovom svete naň ročne umiera 140-tisíc novorodencov a 30-tisíc rodičiek. Infekcia tetanu sa dostáva do tela cez otvorenú ranu, stačí aj drobné poranenie, pri tradičných pôrodoch ohrozuje dieťa aj rodičku.
Tejto hroznej chorobe už roky možno očkovaním predísť. Vakcína proti tetanu patrí medzi najstaršie a najlacnejšie na svete.

Účel kampane Týždeň modrého gombíka 2010
Približne každé tri až štyri minúty umrie na túto desivú chorobu jedno bábätko. Pritom viac ako 80 rokov máme lacnú, dostupnú očkovaciu látku, ktorá má moc ochrániť bábätká aj ich mamy pred tetanom. Je neprijateľné, aby táto choroba stále ohrozovala život ľudí. Tetanus, ktorý z vyspelých krajín dávno vymizol, si v menej rozvinutých krajinách denne vyžiada smrť 383 novorodencov a ročne 30 000 mladých žien. Doteraz UNICEF dokázal zaočkovať 80 miliónov žien vo fertilnom veku, tetanus sa tým podarilo eliminovať v 11 krajinách sveta. Ostáva ešte 47 krajín - medzi nimi aj Laos. Pomôžte nám urobiť z tohto ochorenia vec minulosti.

Prečo modrý gombík?
Modrý gombík je symbolickým vyjadrením spájania. Cieľom UNICEF je šťastné detstvo detí. Ochota ľudí prispieť pomáha spájať detstvo so šťastím.

Modrý gombík  je poďakovaním za príspevok väčší ako 1 euro!
Nálepka je poďakovaním za každý príspevok.
Jeden príspevok = jedno „poďakovanie“!

Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky a  bude prebiehať vo vybraných mestách a Senica je jedno z nich.

Prispejte aj vy a pomôžete nám eliminovať jednu zo šesť smrteľných chorôb - tetanus.
1 € dopraví 2 vakcíny proti tetanu do Laosu, ktoré ochránia jednu matku a jej dieťa.

Všetkým vopred ďakujeme                    


Anna Parizková
koordinátor zbierky pre Senicu

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!