Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 30.10.2015 - 10:18  //  aktualizácia: 30.10.2015 - 10:18  //  zobrazené: 366

Zimné vykurovacie obdobie

logo_napis_vedla_mS príchodom chladných dní a nocí vystupuje do popredia používanie rôznych palivových spotrebičov a rôznych druhov vykurovania. Mestský úrad Senica z tohto dôvodu žiada občanov o spoluprácu pri zabezpečovaní činností súvisiacich so zimným vykurovacím obdobím, nakoľko z hľadiska štatistiky je toto obdobie považované za najrizikovejšie a najväčší počet požiarov vzniká v súkromnom sektore (v obytných či rodinných domoch). Z tohto dôvodu bude MESTO SENICA prostredníctvom členov Dobrovoľného hasičského zboru mesta a Dobrovoľného hasičského zboru Senica vykonávať preventívne protipožiarne kontroly v súlade so zákonom č.314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a vyhláškou MV SR č. 121/2002 Z. z. o požiarnej prevencii v znení neskorších predpisov.


Členovia kontrolných skupín sa pred vstupom do objektu preukážu preukazom člena kontrolnej skupiny a občianskym preukazom. Sú povinní zachovať mlčanlivosť /§ 70 citovaného zákona/.

Kontrolné skupiny sa budú zameriavať na:

- povalové priestory, strechy, komíny, pivnice, garáže.


Zákon o ochrane pred požiarmi ukladá fyzickým osobám konať tak, aby nedošlo k vzniku požiaru pri prevádzkovaní palivových spotrebičov, elektrotepelných spotrebičov, zariadení ústredného vykurovania a iných spotrebičov, pri skladovaní, ukladaní a používaní horľavých látok a pri manipulácii s otvoreným ohňom  dodržiavať vyznačené zákazy a pokyny týkajúce sa ochrany pred požiarmi.

Preto je potrebné venovať preventívnym opatreniam patričnú pozornosť:

• Neprekurujte vykurovacie telesá, neskladujte a nesušte v ich blízkosti horľavé materiály a nenechávajte ich bez dozoru,

• Nepoužívajte k zakurovaniu horľavé kvapaliny, napr .naftu, benzín, petrolej a pod.,

• Dbajte, aby Vami používané tepelné spotrebiče boli odborne umiestnené, dymovody neboli poškodené a boli odborne zaústené,

• Zabezpečte si pravidelné odborné vyčistenie a kontrolu komína kominárom,

• Neponechávajte deti bez dozoru pri používaní vykurovacích spotrebičov,

• Dajte si skontrolovať plynové kotly a ostatné spotrebiče, vyžadujúce odbornú kontrolu.

 

K najčastejším nedostatkom patria nevyhovujúci stav komínov, nesprávna inštalácia a umiestnenie vykurovacích telies , neodborná manipulácia s otvoreným ohňom a horľavými látkami, ponechanie detí bez dozoru.

 

Vážení občania!

Len dôsledným dodržiavaním protipožiarnych predpisov, odbornou manipuláciou a vašim zodpovedným prístupom pri manipulácii s otvoreným ohňom zabránite vzniku požiaru vo Vašich príbytkoch, poškodeniu zdravia a Vášho majetku.

 

 

Mgr. Lenka Čmaradová

technik požiarnej ochrany

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!