Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 20, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 04.01.2012 - 08:09  //  aktualizácia: 04.01.2012 - 08:09  //  zobrazené: 427

Novoročný príhovor primátora mesta

logo_napis_vedla_mMilí spoluobčania!
V uponáhľanom behu dní prebehol už celý rok i čas Vianoc. Kalendár nám bez náznaku súcitu ukazuje svoju novú tvár nastávajúceho roku 2012. Dovoľte mi, aby som Vám, občanom, na prelome rokov tak, ako po minulé roky, poďakoval za spoluprácu, dôveru a spoluúčasť pri budovaní nášho mesta.



Máme teraz príležitosť obzrieť sa, zrekapitulovať prežité dni, ktoré boli naplnené väčšími, či menšími radosťami, starosťami, výhrami i prehrami. Život má svoju pestrofarebnosť, mnohorakosť a už veľakrát presadil svoju nevyspytateľnosť bez ohľadu na logiku fyzikálnych, či iných zákonov, či matematických vzorcov. Život každého z nás je jedinečný a neopakovateľný. Preto , aby bol zmysluplný, bude stále viac záležať na konaní každého z nás. Konať dobro, rozhodovať rozumne, citlivo a zodpovedne má byť našim poslaním.

Som hrdý na naše mesto, na zvolených poslancov mestského zastupiteľstva, občanov pracujúcich v komisiách, mestských výboroch, odborných komisiách, poradných orgánoch, rade starších, organizáciách dôchodcov a seniorov, správnych radách organizácií v meste, občianskych združeniach, neziskových organizáciách, školských radách, študentskom parlamente, športových kluboch, kultúrnych organizáciách, školách, mestských inštitúciách,...
Hovorím o množstve obetavých a pracovitých ľudí nášho mesta, že  spolu  múdro, spravodlivo a poctivo hájime  záujmy všetkých občanov. Myslím, že máme dostatok energie, tvorivosti a optimizmu  viesť naše mesto. Senica je naše mesto a sme tu doma. Je to zároveň výzva, aby sme v neľahkých ekonomických časoch uvažovali pozitívnejšie a vnímavejšie, čo nám môže pomôcť  a čo nám môže uškodiť. Mesto, to sú občania, ktorí žijú v ňom. A mesto je také, akí tam žijú občania.

Spolupráca mesta s okolitými obcami, mestami, cirkvami, Trnavským samosprávnym krajom a niektorými štátnymi orgánmi je príkladná a prospešná pre všetkých občanov.

Zlý vzor je štátna politika. Prijímané zákony, nariadenia a vyhlášky nútia mestá siahnuť na dno svojich síl a ekonomických možností. Politici si vedome začali rozdeľovať našu krajinu na zlú samosprávu a dobrý štát. Pritom si neuvedomujú, že štát tvoria ľudia žijúci v mestách a obciach a nie na ministerstvách, či štátnych úradoch. Politici stále viac prenášajú zodpovednosť a úlohy na samosprávy bez finančného krytia. To, že každý dôsledok ekonomických problémov bude znášať občan, je každému asi zrejmé. To, že na mestskej úrovni musíme prijímať aj nepopulárne opatrenia, nás neteší, ale je to dôsledok iných rozhodnutí a vplyvov. Aktivity niektorých ministerstiev a prijímaných zákonov ľudí viac zneisťujú a demotivujú, Kreativita, tvorivosť, inovatívnosť, podnikanie, nápady akoby boli prekážkou. Začínajú vyhrávať byrokrati, alibisti, príručky, nalinkované postupy a centralizácia.

Onedlho /v marci/ budú predčasné parlamentné voľby a my si zvolíme svoj parlament, novú vládu. Nepotrebujeme konfrontácie, hádky, populistické gestá, či dokazovanie si, kto je vychytralejší, ale potrebujeme istotu, stabilitu, súdržnosť, slušnosť a zdravý úsudok. Kolektívne rozhodovanie je o vzájomnej úcte, rešpektovaní a to na všetkých stupňoch rozhodovania. Treba nám zrozumiteľne vysvetľovať problémy, jasne pomenovať nedostatky a predkladať riešenia, ktoré nám budú prospešné. Je najvyšší čas zaoberať sa medziľudskými vzťahmi, sociálnym postavením, ľudskou dôstojnosťou i pomocou slabším.
Preto ešte raz moje poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľajú v našom meste na veciach verejných, že my sme sa nenechali zmiasť veľkou politikou a naša práca a snaha je o ľuďoch a pre ľudí..

Mojím cieľom je, aby mesto vytváralo tvorivé podmienky pre všetkých a v každej oblasti života, ktorú je možno dosiahnuť. Nikdy nebudeme historické turistické mesto s historickými budovami, ani supermoderné veľkomesto. Ale čo môžeme byť, je dobré miesto pre náš život. Môžeme mať kvalitné školy, dobré podmienky pre prácu a pracovné príležitosti, dobré obchody, služby, kvalitné a dostupné zdravotné a sociálne zabezpečenie, čisté a zdravé životné prostredie  i kvalitnú infraštruktúru, príjemné kultúrne a priateľské posedenie pre všetkých, bez rozdielu pohlavia, veku, náboženskej, či inej príslušnosti, bezpečné bývanie s perspektívnou a dôstojnou existenciou.

Toto všetko máme v pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a kvalitnom územnom pláne mesta. Stačí ich jednoducho realizovať. Samozrejme, chce to peniaze a čas. Ale  je dôležité, že vieme, čo chceme a máme svoje vízie a ciele. Niektoré v krátkosti pripomeniem.

Zamestnanosť je oblasť, pre ktorú sme vytvorili nadštandardné podmienky, a to hlavne z vlastných zdrojov rozpočtu mesta. Priemyselná zóna je projekt s víziou na 30 rokov. Otvorila sa nová fabrika IKO a v týchto dňoch sa začína s výstavbou  ďalšej fabriky najväčšej oceliarskej spoločnosti na svete skupiny Arcelor. Verím, že i ďalšie pripravené projekty v priemyselnej zóne ožijú a prinesú nové pracovné príležitosti.. Časti areálu Slovenský hodváb končí jedna etapa svojej existencie a som presvedčený, že na mieste jeho najstaršej časti vznikne postupom času niečo nové a zaujímavejšie, čo rozšíri centrum mesta. Očakávame rozhodnutie výroby novej fabriky skupiny Kord. Veľmi si vážim pôsobenie všetkých firiem v našom meste, ale aj živnostníkov a drobných podnikateľov. Je dôležité udržať každé pracovné miesto. Tie vznikli aj v nových obchodoch i službách, ktoré sa stali súčasťou mesta a pripravuje sa realizácia ďalších.

Ekologický pohľad na každý projekt v meste je našou samozrejmou povinnosťou k životnému prostrediu, ktorého ochrana patrí medzi naše priority. Výsadba a ochrana zelene, zlepšovanie životného prostredia bude našou každodennou súčasťou a filozofiou vo všetkých projektoch. Budeme pokračovať v budovaní ihrísk, športovísk, oddychových a relaxačných zón. Do týchto projektov, ktoré slúžia všetkým vekovým kategóriám, chceme zapojiť čo najviac obchodných a neobchodných organizácií.

Dokázali sme dať do užívania ďalšie tri bytovky a podporili sme ďalšie projekty pre výstavbu bytov, či individuálnu bytovú výstavbu. Kvalita bývania a jeho dostupnosť má priaznivý vplyv na sociálne zabezpečenie občanov. Dôstojnú starobu si zaslúži každý, kto tvrdo pracoval a tvoril dlhé roky hodnoty pre spoločnosť. Uľahčenie života seniorom bude mať rôzne podoby, od budovania  komunitných centier, poradenských centier, zdravotníckeho a opatrovateľského servisu, až po priamu finančnú pomoc. Ale taktiež  chceme využiť skúsenosti, schopnosti a ochotu našich seniorov pri napĺňaní našich zámerov v oblasti kultúry, vzdelávania, či spolupráci s inými záujmovými organizáciami.

Bezpečnosť je téma, ktorá bude v dobe ekonomických rozporov veľa diskutovaná a testovaná so skutočnosťou. Posilníme prevenciu, technické vybavenie a ak bude treba, vyvodíme i postihy. Budeme vďační za občiansku aktivitu a bdelosť, pretože otázka bezpečnosti nie je iba v aktivite mestskej polície.
Problémy v doprave poznáme  a vieme ich presne pomenovať. Riešenia vieme a je nám jasné, že iba ich realizáciou naplníme spokojnosť občanov. Obchvat je už v rukách štátu a je na nás, aby sme pripomínali uznesenie vlády, ktoré bolo prijaté a pripomínali ho vládnym politickým stranám, aby projekt vyfinancovali a zrealizovali.

Nemôžem zabudnúť na povodne, ktoré v minulosti postihli naše mesto. Opatrenia, ktoré sme vybudovali, úspešne obstáli, i keď sme nemuseli tento rok otestovať ich stopercentnú účinnosť. Ale v dobe klimatických zmien rozmary prírody budú oveľa viac ohrozovať náš zabehnutý spôsob života a určite v budúcnosti pocítime našu malosť a bezmocnosť. Preto prevenciu a ostražitosť musíme aplikovať do ďalších našich rozhodnutí.
Dokázali sme v ťažkých časoch, že vieme narábať s prostriedkami Európskej únie. Rekonštrukciou námestia a centrálnej zóny sme dali impulz celému mestu, ako možno zvýrazniť modernosť a dynamiku nášho mesta. Máme zmodernizovanú II. základnú školu, základnú umeleckú školu a teraz sa realizuje projekt III. základnej školy. Bol ukončený projekt čisté ovzdušie a teraz sa začala budovať kompostáreň a množstvo menších, či väčších projektov. Máme z nich radosť a posúvajú nás stále ďalej a úspech nás motivuje.

V lete bude otvorený golfový areál a ďalšie športoviská. Verím, že i futbal bude srdcovou záležitosťou každého občana a budeme hrdí na športové výsledky všetkých športovcov, pretože šport je silná stránka nášho mesta.

Bolo zrealizovaných obrovské množstvo kultúrnych, športových i spoločenských podujatí, z ktorých sme mali radosť a určite z niektorých vybudujeme tradíciu . Máme na to možnosti i ľudský potenciál.

Vážení občania!

Prajem Vám do nového roku veľa fyzického i duševného zdravia. Vašim rodinám a priateľom úspešný rok, pohodu v rodinách, na pracoviskách dobré a korektné vzťahy. Prajem Vám všetkým množstvo splnených predsavzatí a odhodlania hľadať dobré riešenie.

V erbe mesta máme Svätého Martina, ako šľachetného rytiera. Verím, že je i symbolom spokojnosti a prosperity nášho mesta, o ktorom som presvedčený, že je našim spoločným dobrým miestom pre život.

Prajem Vám šťastný nový rok!


RNDr. Ľubomír Parízek
primátor mesta Senica


 Video - príhovor primátora 29.11 Mb

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!