Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 24.02.2010 - 11:55  //  aktualizácia: 24.02.2010 - 11:55  //  zobrazené: 789

Prezentácia kotolne na biomasu

biomasa.jpgSpoločnosti Seninvest, a.s. Senica, Bytservis-UM, s.r.o. Senica a BIO-ECO THERM, s.r.o. Senica usporiadali dňa 10. februára  prezentáciu ďalšej, v poradí už druhej automatickej kotolne na výrobu tepla z biomasy v meste Senica, ktorá sa nachádza v komplexe budov spoločnosti Seninvest na Štefánikovej ulici v Senici.



Na prezentácii sa zúčastnili okrem predstaviteľov týchto spoločností a správcovskej spoločnosti aj pozvaní zástupcovia samosprávy, zdravotníctva, školstva, Okresného stavebného bytového družstva Senica, Strany zelených na Slovensku a podnikateľského sektora.

Cieľom prezentácie bolo predviesť pozvaným hosťom unikátnu technológiu výroby tepla z biomasy, ktorá slúži na vykurovanie komplexu budov bývalej Polikliniky. Na začiatku tohto projektu bolo rozhodnutie spoločnosti Seninvest, a.s. vyriešiť problém vykurovania svojich objektov,  pretože z dôvodu vysokých nákladov na dodávku tepla sa stávala nekonkurencieschopnou v očiach svojich klientov a nájomníkov. Zo súťaže niekoľkých technických  riešení, vyšiel víťazne návrh spoločnosti BIO-ECO THERM, s.r.o. Senica, podľa ktorého bol v priestoroch bývalej kotolne postavený kombinovaný tepelný zdroj na biomasu a zemný plyn, ktorý je navrhnutý tak, že 80 % ročnej potreby tepla sa vyrobí z biomasy a zvyšok tepla na vykrytie odberových špičiek vyrobia plynové kotly. Toto riešenie zabezpečí jeho prevádzkovateľovi okrem vysokej spoľahlivosti dvojpalivového systému aj vysokú ekonomickú  efektívnosť, nakoľko náklady na vykurovanie klesli na 50 % v porovnaní s predchádzajúcim spôsobom vykurovania. Úspory sú tak veľké, že vlastníkovi sa vynaložené investičné prostriedky na výstavbu kotolne vrátia do troch rokov. Navyše z pohľadu ekologického je výroba tepla z biomasy omnoho šetrnejšie k životnému prostrediu oproti spaľovaniu fosílnych palív, nakoľko nezaťažuje atmosféru dodatočnou tvorbou skleníkových plynov a oxidov dusíka a palivom je obnoviteľný zdroj energie –biomasa, ktorá nám v prírode dorastá a tým sa jej  potenciál neustále  obnovuje.

Pozvaní hostia si z prezentácie kotolne počas jej prevádzky odniesli okrem prezentačných materiálov o výrobe tepla z biomasy,  aj hlboké osobné dojmy, ktoré môžu byť pre každého z  nich v oblasti svojho pôsobenia návodom, ako sa v čase neustále rastúcich cien energií vysporiadať s rastúcimi nákladmi na vykurovanie, ale aj  ako si súčasne pre seba zabezpečiť veľkú konkurenčnú výhodu s ohľadom na stále rastúce ceny plynu a tepla , ale aj na  výpadky v dodávkach plynu v čase možnej plynovej krízy.   

Bc. Katarína Hessková

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!