Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 31.05.2010 - 11:56  //  aktualizácia: 31.05.2010 - 11:56  //  zobrazené: 432

Autobusári z trnavského kraja štrajkovať nebudú. Dohodli sa s VÚC.

autobus_m.jpgPredseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) dnes doobeda 31. 5. 2010 podpísal dohodu s prepravcami autobusovej dopravy na území kraja o zľavách pre zamestnancov SAD. Stalo sa tak po minulo týždňovom  rokovaní o problematike poskytovania zliav pre vybraný okruh cestujúcich so SAD Trnava a.s., SAD Dunajská Streda a.s. a SKAND Skalica s.r.o. zabezpečujúcimi vnútroštátnu verejnú pravidelnú prímestskú autobusovú dopravu v územnom obvode TTSK.


Rokovania prebiehali v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady ES o službách vo verejnom záujme, ktoré nadobudlo účinnosť 3.12.2009 v súlade s novelou zákona o cestnej doprave.

V záujme zachovania sociálneho zmieru a reálneho určenia úbytku tržieb vzniknutého z osobitnej tarify pre vybraný okruh cestujúcich boli 31.5.2010 so všetkými tromi dopravcami uzatvorené dodatky k zmluvám o službách vo verejnom záujme na rok 2010, ktorých prílohou sú výmery cestovného stanovujúce osobitnú tarifu pre vybraný okruh cestujúcich s účinnosťou od 1.6.2010 do 31.12.2010. Po skončení tohto obdobia sa vyčísli úbytok tržieb vzniknutý v dôsledku poskytnutých zliav, ktorý bude predmetom spoločného rokovania TTSK s dopravcami.

V praxi to znamená, že v cenovom výmere od 1.6. 2010 bude platiť takzvaná Osobitná tarifa vo vnútroštátnej pravidelnej autobusovej doprave, ktorá má dve kategórie.

Do prvej patria zamestnanci dopravných spoločností  SAD zabezpečujúcich služby vo verejnom záujme v územnom obvode TTSK, zamestnanci uvoľnení na výkon funkcie na zá-klade voľby, bývalí zamestnanci a deti bývalých zamestnancov dopravných spoločností, za-mestnanci OZ KOVO, ktorí vykonávajú pôsobnosť voči dopravným spoločnostiam za-bezpečujúcich služby vo verejnom záujme, členovia riadiacich orgánov dopravných spo-ločností, deti zamestnancov a siroty po zamestnancoch do 26 roku. Všetci budú platiť za kaž-dých začatých 50 km 0,05 €.

Do druhej kategórie patria dôchodcovia - bývalí zamestnanci dopravných spoločností, vdovy a vdovci po zamestnancoch a manželia a manželky zamestnancov. U tejto kategórii je cestovné odstupňované po 2 až 9 kilometroch,  pri prejdení 50 kilometrov budú platiť 1,10 €.

Pre porovnanie, jednosmerné obyčajné cestovné na trase dlhej 50 kilometrov je 2,32 €.


Tlačová správa Trnavského samosprávneho kraja

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!