Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 05.07.2014 - 14:41  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 15:51  //  zobrazené: 618

Celkom obyčajná výstava - výstava

Výstava je prvou spoločnou prezentáciou mladých autoriek Lívie Boliešikovej, Viery Palárik Margetovej a Ľudmily Pilnej. Všetky tri sú absolventky FVU AU v Banskej Bystrici; v súčasnosti pôsobia v rôznych regiónoch Slovenska. Okrem generačnej príbuznosti autorky spája programové zaujatie maľbou a možnosťami jej autentického technologického spracovania v klasickej dvojrozmernej ploche.


Identickou črtou ich výtvarného úsilia je estetické reflektovanie skutočnosti na báze senzuálnych a emocionálnych východísk s dôrazom na fenomén farby, pričom každá tvorivý proces monitoruje individuálne. Artikulácia farby sa pohybuje v rozpätí viacvrstvových vizuálnych i obsahotvorných vzťahov, vždy však s dôrazom na jej sofistikované, citlivo modifikované signálne aj svetelné hodnoty a silné lyrické, pocitové vibrácie.

Svoj intímny, priliehavý a aktuálne motivovaný maliarsky komentár aplikujú na témy všednej reality v motivických okruhoch každodenný život (Ľ Pilná), deštruktívne vzťahy človeka k zvieraťu (L. Boliešiková), rodinná pamäť (L. Boliešiková, V. Palárik Margetová), genius loci prostredia (Ľ. Pilná) resp. niektorú z otázok v kontexte dejín umenia (ikona) (V. Palárik Margetová) či estetickej formy (L. Boliešiková). V zásade všetky prezentované kolekcie rešpektujú či ďalej posúvajú princípy, ku ktorým dospeli v absolventských cykloch a naznačujú orientáciu smerom k pocitovo fixovanej maľbe.
Kurátorka: Božena Juríčková


Výstavu môžete navštíviť do 31. 8. 2014

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!