Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 31.10.2020 - 09:47  //  aktualizácia: 31.10.2020 - 09:50  //  zobrazené: 507

Členovia DHZM budú robiť preventívne protipožiarne kontroly

PREVENTÍVNE PROTIPOŽIARNE KONTROLY V MESTE SENICA

 

Vážení spoluobčania mesta!

Letné obdobie vystriedal čas chladného a sychravého počasia, kedy vo zvýšenej miere vykurujeme svoje obydlia. Toto obdobie sa dá charakterizovať aj ako obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. V značnej miere sú to požiare, ktorých iniciátorom sú zväčša vykurovacie telesá, alebo zdroj zapaľovania v nich. Mnohé domácnosti sa vracajú k vykurovaniu pevným palivom. Komíny, dymovody a palivové spotrebiče na pevné palivá sú náročnejšie na ich prevádzku, vykonávanie kontrol, čistenie, ako aj na ich správnu realizáciu a inštaláciu. Podľa štatistík najviac požiarov v rodinných domoch vzniká práve v dôsledku nevyhovujúceho stavu vykurovacích telies. Preto, aby škody nevznikali, musíme predísť samotnému vzniku požiaru.

Z toho dôvodu Vám poskytujeme informácie, resp. rady na ktoré by ste počas vykurovacieho obdobia nemali zabúdať:

  • neprehrievajte vykurovacie telesá, neskladujte a nesušte na nich alebo v ich tesnej blízkosti horľavé materiály – ani oblečenie a neponechávajte ich bez dozoru,

  • na rozkurovanie nepoužívajte horľavé kvapaliny - benzín, lieh...,

  • inštaláciu vykurovacích telies zverte radšej oprávnenej osobe alebo firme,

  • preverte, či sa v povalových priestoroch Vášho rodinného domu v tesnej blízkosti komína nenachádzajú drevené konštrukčné časti krovu alebo iné horľavé materiály,

  • dbajte na to, aby vykurovacie telesá boli vždy umiestnené na nehorľavom podklade, riadne zaústené do komínových prieduchov a popol z nich vždy vysýpajte do nehorľavých a uzatvárateľných nádob,

  • tuhé palivo umiestnite aspoň 1 m od vykurovacieho telesa,

  • majitelia domácich udiarní venujte údeniu domácich zabíjačkových špecialít značnú pozornosť, udiareň umiestnite do potrebnej odstupovej vzdialenosti od okolitých stavieb, údenie neponechávajte bez dozoru,

  • nezabúdajte, že vianočný stromček je najkrajší zelený a preto ho nikdy nenechávajte rozsvietený bez dozoru,

  • majitelia rodinných domov - zabezpečte si pravidelné čistenie a kontrolu komínov a plynových kotlov.

Každoročne počas vykurovacieho obdobia na území SR vzniká množstvo požiarov so značnými materiálnymi škodami a dochádza žiaľ aj k zraneniu alebo usmrteniu osôb a zvierat.

Preto Mesto Senica v súlade so zákonom č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov, ktorý určil povinnosť obciam vo veciach zvereného výkonu štátnej správy bude vykonávať preventívne protipožiarne kontroly.

Preventívne protipožiarne kontroly sa budú vykonávané od začiatku novembra 2020 do konca marca 2021 v rodinných domoch  na uliciach Krátka, Sládkovičova, Bernolákova, Školská, Robotnícka, Ľudovíta Vaníčka, Martina Braxatorisa, Jána Jonáša, Čerešňová, Rovenská, Závodského, Náhlika, Železničná, Továrenská, mestské časti Čáčov, Kunov, Brestovec, Košútovec. Vykonávať ich budú členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Senica, ktorí sa preukážu preukazom člena kontrolnej skupiny spolu s občianskym preukazom.

Členovia sú pri vykonávaní preventívnych protipožiarnych kontrol oprávnení vstupovať do objektov, vykonávať potrebné zisťovania a úkony, nazerať do príslušnej dokumentácie, požadovať potrebné údaje a vysvetlenia a požadovať odstránenie zistených nedostatkov bez zbytočného odkladu.

Kontrolné skupiny sa budú v rodinných domoch zameriavať na:- povalové priestory, strechy, komíny, pivnice, garáže.

 

Prosíme občanov, aby aj vo vlastnom záujme umožnili vstup členom do určených priestorov a taktiež výkon protipožiarnych kontrol. Kontroly slúžia predovšetkým k prevencii proti vzniku požiarov a ich účelom je upozorniť majiteľov na možné riziká vzniku požiarov a škôd na zdraví, živote i majetku.

 

Ďakujeme Vám za pochopenie!

 

Bc. Branislav Bederka, technik PO mesta Senica

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!