Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.05.2020 - 13:55  //  aktualizácia: 20.05.2020 - 15:44  //  zobrazené: 851

Dotácie z Fond PRO SENICA sa nebudú vyplácať

Mesto Senica už niekoľko rokov podporuje činnosť rôznych kultúrnych a športových organizácií z rozpočtu mesta prostredníctvom dotácií z Fondu  PRO Senica. Snaží sa tak pomôcť a podporiť zaujímavé projekty zamerané na verejnoprospešné aktivity v meste.

O tieto finančné prostriedky sa môžu každoročne uchádzať právnické osoby, ktorých zakladateľom nie je mesto a fyzické osoby - podnikatelia, ktorí majú sídlo alebo trvalý pobyt na území mesta alebo ktorí pôsobia, vykonávajú činnosť na území mesta, alebo poskytujú služby obyvateľom mesta a dodržia podmienku verejnoprospešného účelu využitia poskytnutých peňazí.

V stanovenom termíne do 28. februára 2020 predložili oprávnené subjekty projekty v celkovej sume 292.338,60 eur.  Menších projektov do 3 000 eur prišlo 86 v požadovanej sume 107 875,60 eur. O dotácie  nad 3 000 eur, o ktorých rozhoduje mestské zastupiteľstvo  sa uchádzalo 6 subjektov, ktorí žiadali o dotáciu vo výške 184 463 eur.  

V rozpočte mesta na tento rok bol objem finančných prostriedkov na dotácie z Fondu PRO Senica schválený  vo výške 140 tisíc eur. V čase schvaľovania rozpočtu  však ešte nikto netušil, že do životov ľudí,  a tak aj samospráv vstúpi mimoriadna situácia spôsobená ochorením COVID-19.

Táto situácia bude mať podľa prognóz vývoja daňových príjmov samospráv, ktoré zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a Národná banka Slovenska veľký dopad na príjmy miest a obcí.  Podľa týchto prognóz, ktoré sa rôznia a majú rôzne scenáre, sa predpokladajú výpadky na príjme z podielových daní z rozpočtu mesta Senica na úrovni 470 tisíc eur až  2,255 milióna eur.

Na základe odhadov vývoja príjmovej časti rozpočtu mesto až do odvolania pristúpilo k viacerým úsporným opatreniam a neustále prehodnocuje výdavky rozpočtu mesta a minimalizuje negatívny dopad na udržateľnosť rozpočtu potrebný na chod mesta.

Za tejto situácie  nie je možné poskytovať dotácie, čo je zakotvené aj v zákone, podľa ktorého poskytnutie dotácie a návratnej finančnej výpomoci nesmie zvyšovať dlh  mesta.

Aj preto žiadatelia o dotáciu dostali v týchto dňoch informáciu s nasledovným textom:

„Na základe odporúčania finančnej komisie pri MsÚ v Senici mestské zastupiteľstvo na svojom 9. zasadnutí konanom formou videokonferencie dňa 5. mája 2020 uznesením č. 9/2020/295 rozhodlo, že z dôvodu mimoriadnej situácie zapríčinenej pandémiou ochorenia COVID-19 a predpokladaným výpadkom finančných príjmov samosprávy sa v tomto kalendárnom roku nebudú vyplácať dotácie z Fondu PRO Senica.“

Nádej pre žiadateľov o dotácie z Fondu PRO Senica však ešte stále zostáva. Z úst viacerých poslancov  aj primátora mesta Senica Martina Džačovského zaznelo,  ak sa potvrdí pozitívna prognóza a výpadok príjmov nebude pre mesto Senica taký markantný, je samospráva mesta pripravená dodatočne túto tému otvoriť, zmenou VZN upraviť termíny prerozdelenia finančných prostriedkov  a  športové i kultúrne projekty podporiť v druhej polovici roka.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!