Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 04.11.2009 - 14:27  //  aktualizácia: 18.06.2017 - 19:26  //  zobrazené: 690

Mesto získalo príspevok na kompostáreň bioodpadov

senicamesto.jpgMesto Senica a Technické služby Senica pripravovali približne rok podklady k žiadosti na výzvu o nenávratný finančný príspevok pre projekt Kompostáreň Bioodpadov v meste Senica. Žiadosť podaná v rámci operačného programu životné prostredie, prioritná os č. 4 – Odpadové hospodárstvo bola schválená a Ministerstvo životného prostredia poskytne mestu Senica nenávratný finančný príspevok na realizáciu kompostárne vo výške viac ako 3,5 mil. EUR.
 
Kompostáreň bioodpadov vyrastie na ploche cca 10 000 m2 na mestských pozemkoch v lokalite za PD Čáčov, ktorá je schválená v územnom pláne práve na takéto aktivity.

 

 


"Účelom stavby je v súlade so smernicou Rady 1999/31/ES o skládkach odpadov a redukcii množstva biologicky rozložiteľného odpadu idúceho na skládky vybudovať Kompostáreň bioodpadov, ktorá bude spracovávať odpady z údržby verejnej zelene, drevený odpad zo stromov a kríkov a podobné bioodpady z domácností a komunálnej sféry. Nebudú sa tu spracovávať odpady z prípravy jedál, keďže tieto si vyžadujú hygienizáciu v zmysle legislatívy platnej v rámci EU. Táto kompostáreň bude slúžiť nielen pre mesto Senica, ale výhľadovo aj pre blízky región“, informoval vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Ing. Ján Sališ.

Projekt významne prispeje k zníženiu skládkovaného odpadu, zníženiu alebo zamedzeniu tvorby skládkových plynov a k zvýšeniu spracovania biologicky rozložiteľného odpadu. Technológia kompostovania , jej jednotlivé procesy, zabezpečia pri dodržaní podmienok prevádzkovania záväzné kritéria vyhlášky č. 283/2001 Z.z.

Predpokladá sa, že uvedením zariadenia do prevádzky sa štvornásobne zvýši zhodnotenie odpadu oproti súčasnému stavu a vyprodukuje sa cca 2000 t/r takto upraveného kompostu.

V súčasnej dobe je pre realizáciu spracovaná projektová dokumentácia a začali sa činnosti , ktorých cieľom je prostredníctvom verejného obstarávania zabezpečiť zhotoviteľa stavby. So stavebnými prácami by sa malo začať už budúci rok a ukončenie výstavby sa predpokladá v roku 2011.

-lv-

 
kompostaren_m.jpg

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!