Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 09.12.2015 - 11:48  //  aktualizácia: 09.12.2015 - 11:48  //  zobrazené: 361

Mesto zverejní zdigitalizované kroniky

kronikaPriaznivci histórie mesta si prídu na svoje. Mesto Senica v snahe uchovať záznamy o dianí v meste digitalizuje všetky kroniky, ktoré sa na Mestskom úrade v Senici nachádzajú. Unikátnu možnosť prezrieť si dôležité okamihy našej histórie v elektronickej podobe bude mať teraz aj verejnosť, keďže zdigitalizované kroniky budú zverejnené na web stránke mesta.

Kronika je v histórii mesta veľmi dôležitým dokumentom, v ktorom sú opísané udalosti v časovom slede a považuje sa za  jeden z najdôležitejších historiografických prameňov.  Priaznivci histórie mesta tak získajú ďalší zdroj informácií pre svoje štúdium či záľubu.

Mesto Senica postupne sprístupní občanom 12 zdigitalizovaných kroník v rozpätí rokov 1936 – 2013. Kroniky sú vo viacerých zväzkoch  a obsahujú cez 5000 strán. Kroniky budú zverejnené na oficiálnej webovej stránke mesta www.senica.sk v časti Info o meste. Budú zverejňované postupne od najnovších po najstaršie. Prvé štyri budú zverejnené už tento týždeň, ďalšie pribudnú postupne, pričom do Vianoc by mali byť na portáli zverejnené všetky.

V elektronickej forme kroník si bude môcť verejnosť listovať ako v reálnej knihe, prehliadanie bude dokonca umocnené zvukom šuštiaceho papiera. Jednotlivé listy si bude možné priblížiť, robiť si v kronike záložky na rýchlejší návrat na označenú stranu. Kroniky však nebude možné tlačiť, ani sťahovať, za to bude možné zaujímavé informácie zdielať na sociálnych sieťach.  „Všetkým čitateľom prajem príjemné čítanie kroník mesta Senica. Verím, že tí skôr narodení si pri čítaní zaspomínajú na udalosti, ktoré sami v meste zažili a mladší sa zase dozvedia nové informácie o dianí v našom meste v minulosti,“ také želanie vyslovil pri spustení kroník na web stránke primátor mesta Branislav Grimm.

 

kronika

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!