Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 21.02.2013 - 10:01  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:52  //  zobrazené: 441

„Nebolo by od veci, pomôcť dobrej veci“

BudovaZSSChodievate často  cez park okolo novšej časti bývalej polikliniky na Štefánikovej ulici ? Možno ste si v letných mesiacoch  všimli ľudí na vozíčkoch, alebo len tak posedávajúcich na lavičkách, či mamičky s deťmi. Všetko sú to obyvatelia zariadenia sociálnych služieb, ktoré tu sídli a ktoré  by sme radi predstavili a priblížili obyvateľom mesta a okolia.
 

Zariadenie sociálnych služieb Senica, n.o., poskytujúca sociálne služby v zmysle zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách, bola založená  Zakladajúcou listinou zriaďovateľa Mesta Senica dňa 04. 04. 2005 za účelom poskytovania sociálnych služieb. Svojim záberom poskytovaných služieb „pod jednou strechou“ je svojim spôsobom jedinečné.

Hlavným cieľom  Domova sociálnych služieb – DSS a Zariadenie opatrovateľskej služby – ZOS je poskytnúť  dôstojnú „jeseň“ života seniorov.  Starostlivosť  klientom  je zabezpečená  nepretržite 24 hodín denne.

Ku každému klientovi je pristupované individuálne, podľa jeho špecifických potrieb, vychádzajúcich z jeho predchádzajúceho  životného štýlu. Zariadenie a jeho personál sú dôležitými  sprostredkovateľmi kvality života. V maximálnej miere  podporujú udržiavanie sociálnych kontaktov s rodinou.

V príjemnom, takmer rodinnom prostredí,  prežívame s klientmi radosti aj strasti „rodinného  života“.   Obyvatelia  zariadenia  sú  v dobrých rukách starostlivého personálu , ktorý je odborne zdatný a vyškolený pre potreby práce s klientmi  s ich špecifickými potrebami. Zabezpečovaná je celodenná  kvalitná strava, servis  osobnej hygieny, upratovania, prania, žehlenia. Klienti voľný čas trávia  aktivizačným programom - ranná rozcvička, pamäťové cvičenia, ergoterapia. Organizujeme rôzne posedenia a návštevy  kultúrnych podujatí. Zaujímavá je aj práca v keramikárskej dielni. V lete chceme prispôsobiť záhradu, ktorú máme k dispozícii, pre bezbariérový vstup. V záhrade chceme obnoviť zeleň a vybudovať kvetinové záhony  o údržbu ktorých sa budú starať mobilní klienti zariadenia a využívaná bude aj pre terapeutické účely.

Zariadenie od roku 2014 plánuje rozšíriť svoje služby o špecializované oddelenie pre klientov s Alzheimerovou  chorobou, načo sa už dnes pripravuje odborný personál vzdelávaním v akreditovaných  odborných kurzoch pre prácu s klientmi s Alzheimerovou  chorobou , ktoré zastrešuje  Memory centrum n.o. Bratislava. Od marca  začíname  pracovať  na úprave priestorov a interiérovom  vybavení pre toto oddelenie.

 

Ďalšou významnou zmenou, ktorá nás  tohto roku čaká je, že sa od marca z nášho objektu na Štefánikovej ulici  presunú do objektu na Hurbanovej ulici  ďalšie, nami poskytované sociálne služby a to  útulok a zariadenie núdzového bývania, ktoré uvoľnia priestory práve pre zmieňované nové oddelenie pre Alzheimerovú  chorobu.

Naši zamestnanci budú aj naďalej   pomáhať  klientom, ktorí sú umiestnení v útulku  a v zariadení núdzového bývania, riešiť často neľahkú životnú situáciu, do ktorej sa dostali.

Útulok  zabezpečuje časovo obmedzené ubytovanie pre ľudí bez domova, sociálne poradenstvo, krízovú intervenciu a utváranie podmienok na prípravu vlastnej stravy, pranie, žehlenie, vykonávanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny a záujmovú činnosť.

Zariadenie núdzového bývania zabezpečuje tiež časovo obmedzené ubytovanie, sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, krízovú intervenciu. Vytvára podmienky na prípravu vlastnej stravy,  vykonávanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny,  pranie, žehlenie a údržbu šatstva a bielizne. Je určené pre osamelé tehotné ženy, rodičov s maloletým dieťaťom / deťmi, ktorí nemajú zabezpečené ubytovanie, alebo nemôžu z vážnych dôvodov užívať bývanie.

Pobyt v útulku a zariadení núdzového bývania je časovo obmedzený a dĺžka pobytu jednotlivých klientov sa  odvíja od individuálnych potrieb daného klienta. Klienti tohto zariadenia musia dodržiavať dohodnuté podmienky, ktoré im majú pomôcť zlepšiť ich sociálne postavenie a fungovanie v spoločnosti.

 

Prostredníctvom projektov a dotácií sa snažíme zabezpečovať prostriedky potrebné na to, aby naše zariadenie  napredovalo, hlavne čo sa týka kvality poskytovaných služieb. Výhodou je, že objekt, ktorý v minulosti slúžil ako poliklinika je bezbariérový, vybavený výťahom, ktorým možno prepravovať  klienta na lôžku. Nevýhodou sú  nevyhovujúce priestory pre hygienu s  množstvom prekážok vo forme dverí, stiesnených chodieb a najmä vyvýšených vstupov,  často  bez možnosti vetrania daných priestorov a  tiež chýbajúci, veľmi potrebný záložný zdroj elektrickej energie, do ktorých budeme musieť do budúcna investovať. Snažíme sa, aby prostredie v ktorom klienti z DSS a ZOS trávia väčšinu svojho času, bolo priateľské, takmer  domáce, také v akom si aj my zamestnanci  vieme predstaviť svojich blízkych, pokiaľ by potrebovali využiť naše služby. Staroba sa týka nás všetkých. Je prirodzenou súčasťou nášho života. V rýchlo starnúcom svete je potrebné podporovať, pre niektorých neatraktívnu pomoc, seniorom a ľudom, ktorý sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

 

„Nebolo by od veci pomôcť dobrej veci“, je výzva pre nás, ale aj vás, ktorí každoročne prispievate 2%  z daní na dobrú vec. Aj tento rok je tu možnosť  týmto spôsobom prispieť našej neziskovej organizácií Zariadenie sociálnych služieb Senica, n.o.  zlepšiť kvalitu života ľudom, ktorí sú obyvateľmi tohto zariadenia. Veď obyvateľmi nášho zariadenia, sú v prevažnej miere seničania, naši známi, susedia, rodičia, starí rodičia,  ktorí našu pomoc potrebujú a zaslúžia si žiť svoj život v prostredí, plnom porozumenia a ľudského tepla.

 

V prípade, že sa nám rozhodnete venovať 2% z daní, uvádzame potrebné údaje o našej  organizácii:

 

Zariadenie sociálnych služieb Senica, Štefánikova 1598/11 B, 905 01 Senica

Nezisková organizácia

IČO: 36084603

 

Už teraz vám chceme za  všetkých  klientov  povedať   ĎAKUJEME

 

Kolektív zamestnancov

Zariadenie sociálnych služieb Senica, n.o.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!