Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 23.07.2015 - 12:04  //  aktualizácia: 23.07.2015 - 12:04  //  zobrazené: 1499

Nové pravidlá na výlep plagátov

plagatovacia_plocha_mMestské zastupiteľstvo v Senici na svojom poslednom zasadnutí schválilo Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č. 61 o umiestňovaní plagátov na území mesta Senica. Po vzore iných samospráv chce mesto Senica zabrániť svojvoľnému vylepo­vaniu plagátov na verejných priestranstvách, na verejne prístupných objektoch a verejno­prospešných zariadeniach s cieľom zacho­vať estetický vzhľad a prostredie mesta, ale aj mestských plagátovacích plôch. VZN nado­budlo účinnosť 21. júla 2015.


Každý si pri prechádzke mestom vši­mol plagátmi nevzhľadne polepené auto­busové zastávky, stĺpy verejného osvetle­nia, smetné koše či múry, na betónových skružiach vylepený jeden plagát cez druhý, hoci ten pôvodný bol dokonca ešte platný.

DSC_0001 DSC_0002 

DSC_0010 DSC_0009

 

Nové VZN je záväzné pre všetky fyzické a právnické osoby, ktoré budú mať záujem umiestniť plagáty na území mesta Senica. Plagáty sa budú na mestské plagáto­vacie plochy umiestňovať po registrácii v Turistickej informačnej kancelárii (TIK) Infosen, ktorá sídli na Námestí oslobode­nia. Plagátovacími plochami sú betó­nové valce umiestnené po meste, označené ako Plagátovacia plocha mesta Senica. Ich správcom sú Rekreačné služby mesta Senica, spol. s r.o. Momentálne je takto rozmiestnených 5 betónových valcov, a to na Vajanského ulici pri Záhorskej knižnici, na sídlisku Sotina pri predajni COOP Jednota, na autobusovej stanici na Hurbanovej ulici, na starom sídlisku, na Hviezdoslavovej ulici pri predajni COOP a za plagátovaciu plochu mesta je určené aj vylepovacie miesto pri reštaurácii Maldini.

Toto VZN sa netýka iba výlepu plagá­tov propagujúcich určité podujatie, ale aj rôznych letákov, oznamov, samolepiek s informačným, propagačným, reklamným a komerčným obsahom či volebné plagáty propagujúce činnosť, ciele a program poli­tických strán, hnutí, ich koalícií a kandidátov. Umiestňovanie takýchto tlačovín bude spo­platnené v zmysle cenníka za vylepovanie plagátov a súvisiacich služieb. Ceny sa odví­jajú od formátu A4, kde je cena za vylepova­nie 0,30 eur za týždeň. Výlepný deň je v pondelok, preto objednávateľ vylepenia musí plagáty doručiť do TIK Infosen v tento deň do 10.00 hod. Vylepované budú plagáty rozmeru A4 - A0. Pri atypických plagátoch nezodpovedajúcich štandardným rozmerom uvedeným v cenníku sa započíta vždy roz­mer najbližšieho väčšieho formátu. Pri žia­dosti o mimoriadne vylepovanie mimo výlepných dní si zákazník k riadne stanovenej cene bude musieť priplatiť sumu 10 eur. Pla­gáty budú pred vylepením označené regis­tračnou nálepkou s dátumom ukončenia aktuálnosti plagátu a pečiatkou TIK Infosen. V prípade, že vylepený plagát nebude takto označený, má správca právo plagát prelepiť alebo odstrániť na náklady pôvodcu plagátu.

Nové VZN obsahuje aj sankcie za poru­šenie podmienok vylepovania plagátov na území mesta. Fyzická osoba môže byť pri porušení tohto nariadenia pokutovaná sumou 33 eur, fyzická osoba oprávnená na podnikanie a právnická osoba dokonca sumou až 6638 eur.

Súčasťou tohto nariadenia sú zároveň aj podmienky umiestňovania volebných plagá­tov a určenie plagátovacích plôch pre účely volebnej kampane. Doteraz platné VZN č. 28 o určení plôch vyhradených na umiest­ňovanie plagátov počas volebnej kampane a č. 40 o určení vyhradených plôch na umiest­ňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane sú zavedením nového VZN zrušené. Volebné plagáty možno počas volebnej kampane umiestňovať len na plagátovacích plochách vyhradených a určených len pre volebnú kampaň. Takýmito plochami budú plagátova­cie plochy zostavené z panelov na Námestí oslobodenia, pri reštaurácii Maldini a pane­lová stena, ktorá bude počas volebnej kam­pane umiestnená na starom sídlisku.

Všetky nevzhľadne polepené a otrhané plagátovacie plochy prešli v uplynulých dňoch obnovou, aby boli pripravené na zavedenie systému umiestňovania plagá­tov podľa nového VZN.

 

 

 plagatovacia_plocha_pred plagatovacia_plocha_po

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!