Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 01.03.2011 - 08:42  //  aktualizácia: 01.03.2011 - 08:42  //  zobrazené: 599

Od dnes začínajú Mestské jasle

logo_napis_vedla_mNa 1. riadnom zasadnutí  Mestského zastupiteľstva (MsZ)  v Senici konanom 10. februára 2011 schválili poslanci zriadenie a štatút mestských jaslí a tiež VZN č. 51 o mestských jasliach a úhradách za služby poskytované v nich.



Javilo by sa, že jasle v Senici doteraz neexistovali a že ide o novú službu pre občanov. Nie je to tak. Detské jasle v Senici fungovali aj počas predchádzajúcich rokov, ale boli súčasťou sanatória, ktoré sa nachádzalo na Ulici SNP. Sanatórium poskytovalo nadštandardné služby pre deti vo veku  od 1 do 6 rokov s rôznymi ochoreniami. Odborný personál poskytoval nielen výchovu a vzdelávanie, ale aj podávanie liekov. Takisto personál  využíval rôzne prístroje ako inhalátory, lampy s infralúčom, rehabilitačné zostavy,  trieda bola  vybavená zvlhčovačom vzduchu a žinenkami. Avšak v priebehu roka 2010 sa situácia v sanatóriu postupne menila. Detí, ktoré boli do sanatória umiestňované na základe odporučenia lekára a starostlivosť hradili  zdravotné poisťovne,  postupne ubúdalo z dôvodu nepreplácania týchto výkonov zdravotnými poisťovňami. Ďalšia existencia sanatória by bola možná len za plného hradenia starostlivosti rodičov dieťaťa ako samoplatcov, a takáto ochota zo strany rodičov nebola. Napriek nepriaznivej situácií sa mesto Senica rozhodlo, že zachová starostlivosť pre deti vo veku od  1 do  3 rokov  v jasliach a to tak, že jasle sa stanú organizačnou súčasťou Mestského úradu bez právnej subjektivity pod bezprostredným vedením oddelenia sociálnych vecí, školstva, zdravotníctva, kultúry a športu.

Od 1. marca 2011 teda vznikajú Mestské jasle so sídlom na Ulici  SNP č. 784. Ich kapacita je 24 detí. Poskytovať budú všeobecne prospešné služby pre rodiny s maloletými deťmi, dopĺňať rodinnú výchovu počas zamestnania rodičov na základe primeraného rozvoja osobnosti dieťaťa a v súlade s jeho potrebami. Do mestských jaslí sa budú prijímať zdravé deti vo veku  od 1 do  3 rokov a zápis bude možný  počas celého roka u vedúcej jaslí. Starostlivosť o deti zabezpečujú odborní zamestnanci – zdravotné sestry s využívaním všetkých prístrojov a zariadení, ktorými disponovalo sanatórium.

Poplatky za služby  o starostlivosť dieťaťa sú stanovené takto: opatera – 200 eur mesačne, stravovanie – 1,13 eura denne. Mesačne zaplatí rodič pri plnej účasti dieťaťa 223,23 eura. Podľa súčasne platného zákona č. 561/2008 o príspevku na starostlivosť o dieťa v znení neskorších predpisov môže rodič dieťaťa umiestneného v jasliach poberať príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 230 eur formou refundácie už uhradených nákladov. To znamená, že celý mesačný poplatok za pobyt dieťaťa v jasliach si môže uplatniť cez Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny   v Senici formou už spomínaného príspevku.

Mamičky, ktoré sa staráte o deti vo veku do troch rokov a uvažujete o návrate do zamestnania, využite možnosť umiestnenia dieťaťa v jasliach. Čaká vás príjemné prostredie, milý a odborný personál a istota, že o vaše dieťa bude dobre postarané.


Katarína Poláková
vedúca oddelenia sociálnych vecí MsÚ

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!