Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 31.08.2017 - 13:23  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 13:24  //  zobrazené: 1257

Pietna slávnosť

Nezabúdať na históriu a obete vojny
Mesto Senica a Seničania si 28. augusta predpoludním pripomenuli 73. výročie Slovenského národného povstania najprv pri pamätnej tabuli  na budove bývalej väznice na Štefánikovej ulici a potom pri soche Víťazstvo na Námestí  oslobodenia.
 
Vypuknutie SNP  patrí k najvýznamnejším dátumom a udalostiam v našej histórii, pretože našu krajinu postavilo na stranu víťazných mocností 2. svetovej vojny. Pri pamätnej tabuli tajomníčka Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (OblV SZPB) Ľubica Krištofová pripomenula krutosti, ktoré sa vo vnútri odohrávali a odkiaľ do Surovinského lesa odviezli na popravu neznámy počet antifašistov. Čestnú stráž na tomto mieste stáli členovia Klubu vojenskej histórie Záhorie (KVH), ktorí položili veniec v mene všetkých organizátorov pietnej spomienky Mesta Senica, OblV SZPB a KVH. Kyticu kvetov tu položila aj prvá tajomníčka Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Natalia Mareeva.
Spomienková slávnosť pokračovala pri soche Víťazstvo na  Námestí oslobodenia. Vence obetiam SNP tu položili  okrem iných Mesto Senica, Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku,  Okresný úrad Senica, OblV SZPB, politické strany Smer-SD, SNS, SDKÚ, KSS, OZ Ľavicové Záhorie a podnik Arcelor.
Tajomníčka OblV SZPB Ľubica Krištofová v príhovore  okrem iného zdôraznila, že pri pamätníku sme sa zišli tiež preto, aby sme demokratický svet uistili, že v našej spoločnosti nechceme trpieť prejavy fašizmu a násilia. „Chceme zostať verní  odkazu protifašistickej koalície, domáceho i zahraničného odboja,  verní európskej tradícii protifašistického zápasu, lebo ona nás priviedla k demokratickej slovenskej štátnosti,“ pripomenula na záver Ľubica Krištofová.  Početné zhromaždenie občanov pozdravila aj Natalia Mareeva, ktorá vyzdvihla nielen hrdinstvo vojakov, partizánov  a obyčajných ľudí v SNP, ale aj odvahu čeliť presile. Za dôležité označila nenechať zapadnúť prachom  historickú pravdu a pamiatku na tých, ktorí za cenu  svojich životov vzdorovali nacizmu.
Súčasťou pietnej slávnosti bol i prelet lietadla Záhoráckeho aeroklubu, ktorý  takto vzdal úctu obetiam. Pilot Richard Záhumenský si za svoju ukážku vyslúžil aj potlesk prítomných.
bar 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!