Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Pozvánky
publikované: 11.01.2018 - 13:45  //  aktualizácia: 02.01.2018 - 13:54  //  zobrazené: 2408

Pre veľký úspech sa premiéra opakuje - Svatojánske drímoty

Ak ste nestihli prvú premiéru novej hry Záhoráckeho divadla Svatojánske drímoty, nezúfajte. Druhá premiéra tejto upravenej verzie klasickej Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej sa uskutoční 11. 1. 2018 o 19:00 hod. 

 

ZÁHORÁCKE DIVADLO uvádza SVATOJÁNSKÉ DRÍMOTY, alebo Sen noci svätojánskej po záhorácky.

Bude to už 16. premiéra Záhoráckeho divadla, ktoré tvorí pre deti i dospelých a tohto roku oslavuje 10. výročie svojho vzniku.

Svatojánske drímoty je upravená verzia klasickej Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej. Záhorácke divadlo zmenilo mená a charaktery postáv, tak aby sa priblížili regionálnemu naturelu. Lokalizácia deja sa presunie zo starovekých Atén na staroveké Záhorie, konkrétne na lokalitu Zámčisko pri obci Unín, kde sa nachádzajú zvyšky starovekého hradiska. Týmto chce Záhorácke divadlo vyvolať záujem občanov o regionálnu históriu a okrem zážitku z divadla pridať aj ďalšiu hodnotu. Text bude pretlmočený podľa nášho zvyku do ľubozvučnej záhoráčtiny.

O čom budú Svatojánské drímoty Záhoráckeho divadla: Shakespearova predloha ponúka mnoho tém. Je to komédia, ktorá sa smeje z toho, akí sme slabí a pochabí, alebo tragédia o tom, že pre nás už niet záchrany? O láske, o drogách, o vývoji ľudstva? Je láska závislosťou, podobnou drogovej závislosti? Sú začarovania postáv použité v hre metaforou ľudskej slabosti, keď podľahneme tisícom zvodov, ktoré nám svet chystá, alebo znakom napredovania ľudstva? Môže to byť tak, že po každom prebudení sa úplne zmenia nielen ich charaktery. Je to hra o generačnej výmene? Je to akoby starý poriadok nahrádzal nový a zvykové právo otca na dcéru ako majetok sa mení? Je Oberon - Parom tým hýbateľom deja, starým čarodejníkom, čo roztáča kolesá pokroku a Puk - Rarach jeho nástrojom? Je to celé ako vývoj ľudstva – od staroveku po súčasnosť? Sú charaktery postáv zrkadlami našich slabostí, blúdení, prebudení a znovuzrodení? Sú jednotlivé motívy obsiahnuté v hre náčrtom problémov, s ktorými bude raz ľudstvo zápasiť? Je teda Shakespeare vizionárom? Prevrátenie hodnôt a zmetenie pojmov, nemožnosť vyznať sa v postavách i deji je pre túto hru špecifická a nám sa zdá že aj pre naše divadlo signifikantná. Zo všetkých možností si Záhorácke divadlo vybralo pre svoju výpoveď motív indického chlapca, ktorý sa snažíme akcentovať a upozorniť divákov na tému ktorá sa nám zdá pre nás aktuálna a dúfame že sa bude zdať čitateľná aj pre našich divákov.

Dom kultúry Senica

Vstupné: 4 €

Predpredaj Infosen Senica, www.msks.senica.sk

Predloha: W. Shakespeare – Sen noci svätojánskej

Preklad do slovenčiny: Ľubomír Feldek

Úprava do záhoráčtiny: Ján Želipský

Dramaturgia: Laura Nemečkayová

Kostýmy: Andrea Némethová

Hudba: Ondrej Odokienko

Choreografia: Martina Gašparová

Foto: Bohumil Králik

Technika: Michal Hebnár

Spolupráca: Anna Čerfeľová, Milan Kišoň, Peter Kaňa

Réžia, scéna: Ivan A.Fodor

hrajú:

LACA HÚŇA, PAROM - Štefan Mach, Stanislav Kováč

RARACH - Ján Černek, Elena Čambalová

VJENUŠA, ŽIVJENA - Ivona Bolebruchová, Helena Tuláková

RADOŠ - Juraj Riška, René Veis

RADZIM, JEHUA - Ján Jozéfek, Radoslav Ulman

HERMÍNA, PRÁŠEK - Anna Reptová

MILENA, KAPKA - Norika Valúšková, Simona Svatíková

POVRÍSUO - Ján Želipský

KLEŠČINA - Radovan Samek

MEGOŇ, PORÍZ - Ivan Šimek

FIŠKUS, PÍŠČALA - František Daniel

VÍLA, PAVUČINKA - Ivete Fodorová

SEMÉNKO - Dana Ševčíková

SOMÁR - Baltazár Iháček

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!