Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.06.2011 - 07:01  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:23  //  zobrazené: 397

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal delegáciu prezídia Únie miest Slovenska

stretnutie_s_prezidentomDňa 13. júna 2011 o 11:00 hod. prezident Slovenskej republiky, pán Ivan Gašparovič prijal delegáciu prezídia Únie miest Slovenska. Na pracovnom stretnutí s pánom prezidentom sa zúčastnili Pavol Hagyari, prezident Únie miest Slovenska a primátor mesta Prešov, Marián Minarovič, generálny sekretár Únie miest a členovia prezídia Oliver Solga, primátor mesta Pezinok, Zuzana Balážová, primátorka mesta Kremnica, Anna Nemčíková, primátorka mesta Gelnica, Tatiana Rosová, starostka mestskej časti Bratislava Staré Mesto, Zdenko Čambal, primátor mesta Holíč a Ľubomír Parízek, primátor mesta Senica.


Členovia delegácie informovali pána prezidenta o priebehu XXI. snemu Únie miest Slovenska a oboznámili ho s hlavnými prioritami a cieľmi pre najbližšie obdobie: pokračovať v reforme verejnej správy na základe systémového prerozdelenia kompetencií medzi štátnou správou, regionálnou a miestnou samosprávou ako východisko pre komunálnu reformu a novú územnosprávnu organizáciu verejnej správy s akcentom na úlohu miest ako centier regiónov.
Druhým dominantným cieľom je priemet nového modelu do nového stabilného a trvalo udržateľného systému finančného krytia originálnych kompetencií i preneseného výkonu štátnej správy.
Pán Pavol Hagyari, prezident Únie miest a generálny sekretár Marián Minarovič informovali pána prezidenta o prebiehajúcich rokovaniach na základe uznesenia vlády SR č. 232/2011 z výjazdového rokovania s Úniou miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska 6.4.2011.
Ďalší členovia delegácie doplnili informácie o aktivitách v oblasti programu efektívnej energie, doriešenia nedoriešených majetkoprávnych vzťahov, o pretrvávajúcej ťažkej finančnej situácii miest a obcí a nedostatku zdrojov pre miestny a regionálny rozvoj i na prevádzkovo-technický a modernizačný dlh v oblasti dopravnej technickej i sociálnej infraštruktúry, ktorú prevzala miestna samospráva od štátu. Pán primátor Oliver Solga pripomenul skutočnosť, že medzi dominantných zamestnávateľov v štáte patrí priamo i nepriamo miestna samospráva. Generálny sekretár informoval o legislatívnych iniciatívach Únie miest v oblasti posilnenia miestnych finančných zdrojov i zmiernenia negatívnych dopadov legislatívnych opatrení z predchádzajúceho obdobia, najmä v oblasti školstva, zdravotníctva, sociálnych služieb. Podčiarkol iniciatívu Únie miest pri presadzovaní zvýšenia dostupnosti eurofondov a ďalších podporných zdrojov pre obce a mestá. Pán primátor Parízek informoval o spoločnej snahe územnej samosprávy riešiť problematiku voľnočasových a záujmových aktivít detí, mládeže, ale i ďalších skupín obyvateľstva.
Členovia delegácie pozitívne hodnotili najmä intenzívny priebežný dialóg na úrovni predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej i ústretovosť a pripravenosť k dialógu predstaviteľov ministerstva spravodlivosti, ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ministerstva životného prostredia, ministerstva vnútra i ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Niektorí členovia delegácie však konštatovali, že nenachádzajú rovnakú odozvu u všetkých členov vlády a bohužiaľ to možno konštatovať aj vo vzťahu k slovenskému parlamentu i europoslancom. Podobnú skúsenosť potvrdil aj pán prezident Ivan Gašparovič.
Generálny sekretár Marián Minarovič na záver poďakoval pánovi prezidentovi za doterajšiu súčinnosť a podporu v oblasti legislatívneho procesu a pán prezident ponúkol ešte intenzívnejšiu spoluprácu a vzájomnú súčinnosť v tejto oblasti i pri riešení ďalších problémov územnej samosprávy.

V Bratislave, 13.6.2011

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!