Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 12.11.2019 - 10:49  //  aktualizácia: 12.11.2019 - 10:52  //  zobrazené: 1168

Prihláste sa regionálnej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarná Senica

Záhorské osvetové stredisko v Senici vyhlasuje nový – 54. ročník regionálnej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarná Senica, ktorá je súčasťou celoštátnej súťaže a výstavy Výtvarné spektrum. Jej cieľom je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností, umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie výtvarnej tvorby, ako aj konfrontácia súčasnej neprofesionálnej výtvarnej tvorby, oceňovanie výtvarných aktivít, vyhľadávanie a podpora talentov z radov mládeže a dospelých.

Výtvarná Senica je postupovou, trojstupňovou súťažou (regionálna, krajská, celoštátna), môžu sa do nej zapojiť občania Slovenskej republiky a občania s trvalým pobytom na Slovensku – neprofesionálni výtvarníci z okresov Senica a Skalica. Súťaž nie je určená profesionálnym umelcom (študentom a absolventom vysokých škôl výtvarného zamerania – VŠVU, Akadémie umení a ich ekvivalentov v zahraničí). Je rozdelená na dve vekové skupiny – I. veková skupina sú autori vo veku od 15 do 25 rokov, II. veková skupina sú autori vo veku nad 26 rokov. Každá veková skupina sa člení na kategórie: A kategória – maľba (olej, akryl, tempera, akvarel, pastel, kombinované techniky), B kategória – kresba a grafika (kresba ceruzkou, uhľom, kriedou, rudkou, perokresba, kresba štetcom, pastelom, voskovou ceruzkou, pastelkami, lavírovaná kresba, kolorovaná kresba, kombinácie kresliarskych techník, tlač z výšky, tlač z hĺbky, lept, monotypia, úžitková grafická tvorba, kombinácie grafických techník), C kategória – plastika (skulptúra, plastika, reliéf, úžitkové umenie, keramika, šperk, textil). D kategória je insitná tvorba (výtvarne neškolení, so špecifickým výtvarným prejavom – art brut, naivné umenie, umenie outsiderov). Do súťaže sa nezaradia práce z oblasti ľudového remesla, priemyselného dizajnu, diplomové a ročníkové práce študentov škôl s výtvarným zameraním a práce na úrovni skíc a štúdií.

Do Výtvarnej Senice sa autori prihlasujú vyplnením elektronického formulára na stránke Národného osvetového centra: http://www.nocka.sk/sutaze-a-prehliadky/vytvarne-spektrum/, v časti „Chcem sa prihlásiť“ najneskôr do 15. 11. 2019. Súťažné práce sa doručujú do Záhorského osvetového strediska v Senici, Vajanského ul. 19/5. Autori sa prihlasujú jednotlivo do kategórií podľa veku, ktorý dosiahli v roku vzniku diela, pričom platí minimálna hranica 15 rokov. Do súťaže budú prijaté originály výtvarných prác, realizované v rokoch 2016 až 2019, pričom autori nemôžu predložiť práce, s ktorými už súťažili v rámci súťaže Výtvarná Senica v predchádzajúcich ročníkoch. Súťažiaci môžu diela prihlasovať do viacerých kategórií, s výnimkou kategórie D, ktorá nie je kombinovateľná s inými kategóriami. Maximálny počet výtvarných diel prihlásených od jedného autora je 5. Rozmer súťažného diela nesmie presahovať 200 x 150 cm. Každý autor je povinný svoje súťažné práce na rube čitateľne označiť identifikačným štítkom s údajmi: meno, priezvisko, adresa, vek, názov výtvarného diela, rok jeho vzniku, technika, rozmer diela, zaradenie do súťažnej skupiny a kategórie, sídlo regionálneho kultúrno-osvetového zariadenia. Výtvarné diela musia byť adjustované, nie je nutné diela rámovať, pokiaľ je možné ich zavesenie aj bez rámu. Na zadnej strane diela sa musí nachádzať funkčný háčik alebo iný systém, ktorý umožňuje dielo bezproblémovo nainštalovať.

Práce bude hodnotiť odborná porota, ktorá navrhne organizátorovi udeliť ocenenia, vyberie práce na výstavu a najlepšie z nich odporučí na postup do krajskej súťaže Výtvarné spektrum do Dunajskej Stredy.

Bližšie informácie poskytneme v Záhorskom osvetovom stredisku, tel. 034 651 3740, 0911 100 302, e-mail: slezakova.jaroslava@zupa-tt.sk.

 

Jaroslava Slezáková

ZOS Senica

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!