Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 11.11.2019 - 09:51  //  aktualizácia: 11.11.2019 - 09:59  //  zobrazené: 1178

Protidrogový vlak ukázal reálny príbeh so smutným koncom, drogový brloh i väzenskú celu

Šesť vagónov, štyri kinosály, osem interaktívnych miestností a skutočný príbeh o drogovej závislosti. Do Senice zavítal  v piatok 8. novembra protidrogový vlak Revolution Train zameraný prostredníctvom interaktívneho zážitkového programu na prevenciu proti drogám.

Cieľom vlakového programu je prostredníctvom zapojenia všetkých ľudských zmyslov efektívne zapôsobiť na návštevníkov vlaku,  na jeho pohľad na legálne i nelegálne drogy, závislosti a inšpirovať ho k pozitívnym životným voľbám.

Protidrogové aktivity vo vlaku zaujímavou formou predstavujú mechanizmy, prostredníctvom ktorých vzniká závislosť až po dôsledky, ktoré závislému na drogách spôsobí. Návštevníci vo vlaku videli reálny príbeh drogovo závislých mladých ľudí, ktorý cez množstvo emotívnych situácií vytváral priestor na premýšľanie o nebezpečenstve legálnych a nelegálnych drog. Priestory vlaku tvoria vnútorné orgány ľudského tela, ktoré sa v jednotlivých vagónoch menia tak, ako sa mení aj telo drogovo závislého človeka. Účastníci preventívneho projektu si prostredníctvom filmu vypočuli klamstvá "feťákov" aj pravdy o živote na drogách, po vysunutí plátna bol reálne zobrazený drogový brloh, väzenská cela, či autohavária. Všetci dostali na úvod dotazník a v ňom mohli anonymne reagovať na to, čo videli. Počas celej prehliadky boli účastníci nabádaní k tomu, aby sa vedeli v živote správne rozhodnúť, aby hľadali správne možnosti, aby „neboli ovcou“ a nenechali sa strhnúť davom. Veď každý z nás má len jeden život, ktorý je potrebné si vážiť.

Práca s mládežou však nemá skončiť návštevou vlakovej súpravy, naopak s časovým odstupom má pokračovať diskusiami, prostredníctvom výtvarných či literárnych vyjadrení žiakov. Vyškolení lektori, či mestskí policajti, majú počas návštev na školách nadviazať na príbeh z vlaku a podrobne rozvíjať jednotlivé problémy. Z anonymných dotazníkov sú zas získané dáta, ktoré pomáhajú objasniť príčiny a aktuálnu situácia v užívaní drog v jednotlivých mestách.

Doposiaľ bol vlak vo viac ako 150 mestách a navštívilo ho vyše 150.000 ľudí. Program, ktorý trval  90 minút, doobeda absolvovali žiaci základných a stredných škôl. Poobede mohla aktivity v 300 tonovom a 165 m dlhom kolose absolvovať verejnosť. Vstup do unikátneho Revolution Train bol v Senici pre všetkých zdarma, a to vďaka finančnej podpore Trnavského samosprávneho kraja, Mesta Senica a sponzorov.

Tento vlak študentov zo Senice síce nikam neodviezol, ale verme, že ich naviedol na tú správnu cestu.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!