Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 19.01.2011 - 14:38  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:39  //  zobrazené: 483

Rekonštrukcia a modernizácia verejného osvetlenia ukončená

verejne_osvetlenie_mRekonštrukčné práce na modernizácii verejného osvetlenia na Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulici úspešne skončili. Obyvatelia mesta a jeho návštevníci môžu oveľa bezpečnejšie prechádzať v nočných hodinách po uliciach so zmodernizovaným verejným osvetlením využívajúcim najmodernejšie dostupné BAT technológie(z anglického best available technology – najlepšie dostupné technológie).


Projekt modernizácie verejného osvetlenia komplexne odstránil zlý technických stav osvetlenia na dvoch hlavných  uliciach v meste Senica s najvyššou dopravnou intenzitou. V rámci projektu boli staré, skorodované a mechanicky poškodené stĺpy VO spolu s výložníkmi nahradené novými, žiarovo zinkovanými vyznačujúcimi sa dlhodobou životnosťou bez ďalších významných nákladov na údržbu. Staré nehospodárne svietidlá s ortuťovými výbojkami (so skorodovaným optickým systémom, mnohé bez krycích skiel) sa vymenili za nové sodíkové vysokotlakové svietidlá s rovným sklom, ktoré dokonale eliminujú svetelný smog. Nové svietidlá boli navrhnuté s dôrazom kladeným na dodržanie platných  svetelno-technických noriem na osvetlenie komunikácií. Súčasťou projektu bola aj výmena starých  rozvádzačov VO, ktorých doba používania sa pohybovala v rozmedzí 30 - 35 rokov a ich modernizácia bola nevyhnutná.      

Úspešnou realizáciou projektu sme zlepšili kvalitu života obyvateľov v meste nielen z bezpečnostného hľadiska, ale aj ekonomického a environmentálneho. Nové zmodernizované svietidlá výrazne znížia náklady na prevádzku a údržbu. Ročná úspora energie pri vhodnom nastavení stmievacích prvkov svietidiel bude predstavovať 61%, vďaka čomu mesto Senica, ako majiteľ verejného osvetlenia,  ušetrí  cca 6 500 € ročne. Ušetrené finančné prostriedky budú investované do ďalších rekonštrukčných prác na verejných osvetleniach v ostatných častiach mesta. Z environmentálneho hľadiska prispejú výstupy projektu k zníženiu emisií CO2 produkovaných pri výrobe elektrickej energie o 47,96 t/rok.

Nové zmodernizované osvetlenie môžu obyvatelia mesta Senica využívať vďaka finančnej podpore z fondov Európske únie, z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky a sprostredkovateľským orgánom pod riadiacim orgánom Slovenská inovačná a energetická agentúra.  

 


op_konkurencieschopnost


Mgr. Hazucha Ľuboš
projektový manažér

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!