Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.03.2011 - 12:42  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:34  //  zobrazené: 444

Rokoval snem Združenia miest a obcí záhorskej oblasti

zozo_marec11_mNa XXII. sneme Združenia miest a obcí záhorskej oblasti (ZOZO) 2. marca v Dome kultúry v Senici sa zišlo 51 zo 76 členských obcí a miest. Po prvýkrát boli na sneme aj predsedovia vyšších územných celkov, do ktorých sú obce a mestá ZOZO začlenené -  Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Medzi hosťami  bol aj poslanec Národnej rady SR Dušan Čaplovič,   výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány a predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Snem ZOZO odrážal napätú atmosféru v samosprávach miest a obcí, ktorú starostovia a primátori naznačovali už na rokovaniach jednotlivých klubov Senického, Skalického a Malackého okresu. Kritika prístupu NR SR a ústredných štátnych orgánov k samosprávam odznela vo vystúpeniach viacerých starostov a primátorov, ktorí poukazovali nato, že úlohy prenesenej štátnej správy nie sú zo strany štátu  dostatočne finančne, legislatívne a materiálne pripravené. Tiež poukazovali  na schvaľovanie takých právnych predpisov, ktoré sa dotýkajú princípov a práv samosprávy. Účastníci snemu sa zaoberali financovaním samospráv, pričom podľa Tibora Mikuša treba nastaviť podmienky tak, aby mali samosprávy stabilný výhľad financovania.  Za dôležitú pri odstraňovaní rozdielnych pohľadov na samosprávu označil Pavol Frešo  spoluprácu samospráv so štátnou správou. Zdôraznil, že politické tričká by sa mali odhodiť v momente, keď sa zatvoria  dvere volebných miestností, potom sa už treba  sústrediť  na to, čo chceme urobiť v prospech občanov. 

Na rokovaniach klubov starostov a primátorov i na sneme odznela kritika pripravenosti podkladov, materiálneho a programového zabezpečenia  sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011. Vo vyhlásení klubu  starostov  Malackého okresu z 11. februára sa vyjadrili, že pri pokračovaní terajšieho prístupu štátu k samospráve zvažujú účasť obcí na zabezpečovaní priebehu sčítania.  Predsedníčka Štatistického úradu SR Ľ. Benkovičová na rokovaní snemu ZOZO takýto postup neodporúčala, lebo by uškodili predovšetkým sami sebe, veď sú taktiež  odberateľmi získaných výsledkov sčítania, tiež  Štatistickému úradu, ktorý je za sčítanie  zodpovedný a napokon i Slovensku, ktorého povesť po spackanej deaflympiáde by znova utrpela. Predstavitelia samospráv na sneme však deklarovali, že k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov pristúpia zodpovedne.  

V prijatých uzneseniach ZOZO vyzýva Železničnú spoločnosť Slovensko, aby zachovala  zastavovanie vlakov  triedy EuroCity v železničnej stanici Kúty. Zastavovanie vlakov má priamy dopad  na počet cestujúcich do škôl a za prácou lokálnymi spojmi na štyri smery – Bratislava, Trnava, Skalica a Břeclav.  ZOZO ďalej žiada Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, a.s. o zaradenie  vodovodu Radošovce – Senica do investičného plánu na roky 2011 – 2012. ZOZO poverilo primátorov okresných miest rokovaním s majoritným akcionárom mestom Bratislava o podmienkach akcionárskej zmluvy, v ktorej budú zohľadnené  požiadavky minoritných akcionárov o zastúpení v orgánoch spoločnosti.

Novým predsedom ZOZO sa na základe rotácie okresov  po primátorovi Senice  Ľubomírovi Parízkovi stal primátor Malaciek Jozef Ondrejka. Funkciu podpredsedov v nasledujúcom 2-ročnom období budú zastávať primátor Senice Ľubomír Paízek   a primátor Skalice Stanislav Chovanec.  Účastníci snemu sa oboznámili aj s prípravou  snemu Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý bude v máji. Snem ZOZO  rozhodol, že v  Rade Združenia miest a obcí Slovenska bude samosprávu Záhoria zastupovať Jozef Ondrejka (okres Malacky), Ľubomír Parízek  (okres Senica) a Peter Pobuda (okres Skalica).        

bar
foto KK

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!