Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 29.11.2023 - 12:36  //  aktualizácia: 29.11.2023 - 13:20  //  zobrazené: 865

Senický rodák ŠTEFAN FAJNOR má pamätník na „malom námestí“

Najnovší pamätník, ktorý pribudol na takzvanom „malom námestí“ pri Arli pasáži, nesie meno senického rodáka, legionára a hrdinu 1. svetovej vojny Štefana FAJNORA ml.

Pamätník v tvare lešteného mramorového piliera má štvorcový pôdorys a výšku dva metre. Vyhotovil ho kameňosochársky majster Ivan Štefečka. Pamätník slávnostne spoločne odhalili: primátor mesta Martin Džačovský, predseda OZ Johanky Hrebendovej Bórikovej Pavol Vandelia, riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a evanjelický farár Miroslav Hvožďara. Následne sa pri príležitosti 135. výročia narodenia Š. Fajnora ml. a zároveň 105. výročia jeho úmrtia uskutočnil pietny akt položenia vencov.

Spomienka pokračovala v Záhorskom osvetovom stredisku, kde historik Matúš Valihora z Múzea Samuela Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom pripomenul udalosti 1. svetovej vojny a legionárov zo senického regiónu - okrem Štefana Fajnora ml., Štefana Osuského a najznámejšieho Milana Rastislava Štefánika.

 

Kpt. Štefan Fajnor ml.
Syn Štefana a Emílie Fajnorových - Štefan Fajnor ml., ktorého 135. výročie narodenia sme si pripomenuli 19.10.2023,  bol ozajstným hrdinom svojho národa. Bol dôstojníkom – legionárom, amatérskym maliarom, posledným civilným povolaním advokátskym koncipientom.  Ako príslušník Rakúsko-uhorskej armády v roku 1915 padol do zajatia. Zúčastnil sa odboja, prihlásil sa ako jeden z prvých Slovákov do dobrovoľníckej Československej družiny v cárskej armáde. Ako dôstojník Československých légii sa vyznamenal v roku 1917 v bitke s nemeckými vojskami pri Zborove. Skonal 27.6.1918 hrdinskou smrťou v boji Československých légií proti bolševikom ako veliteľ. Do svojho rodného mesta, do Senice, sa už nikdy nevrátil, pochovali ho v Buzuluku.

Po jeho smrti si ho národ ctil. Velebil jeho odvahu, hrdinstvo a obetu.  Posmrtne bol povýšený na kapitána in memoriam Československej armády a 8. marca 1920 bol vyznamenaný Československým vojnovým krížom. 29. júna 1929 Spolok slovenských legionárov odhalil v Senici na jeho rodnom dome, dnes už neexistujúcom - č. 210 na Štefánikovej ulici, pamätnú dosku. Slávnosti sa vtedy zúčastnilo okolo 5.000 ľudí zo Senice a okolia. V roku 1952 bola tabuľa odložená do depozitu mesta a leží tam dodnes. Minulý režim nemal záujem pripomínať legionárov bojujúcich v Rusku. 

Podrobnejšie o vojenskej dráhe Štefana Fajnora ml. na stránke Vojenského historického ústavu.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!