Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 24.02.2010 - 09:54  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:55  //  zobrazené: 551

Slovenské a rakúske materské škôlky uzatvárajú partnerstvá

sj_nj_m.jpgProjekt Interkulturálne vzdelávanie detí a dospelých sa realizuje už druhým rokom v 68 slovenských a rakúskych materských školách. Jeho nosnou aktivitou je vyučovanie  slovenského a nemeckého jazyka našich najmenších „spoluobčanov“. Vyučovanie je súčasťou druhej etapy projektu s názvom „Partnerstvá materských škôl v pohraničných oblastiach – výučba slovenčiny a nemčiny hravou formou“.  Prvá časť tejto etapy sa stala hlavnou témou stretnutia lektoriek zapojených do projektu, ktoré sa konalo v pondelok  22. 2. 2010 na Mestskom úrade v Senici.
 
Senica ako hlavný cezhraničný partner projektu privítala na svojej pôde 23 lektoriek, učiteliek a riaditeliek materských škôl  participujúcich na projekte. Po prvýkrát sa v úzkom kruhu stretli lektorky pôsobiace v slovenských aj rakúskych MŠ.

 

 


V úvode stretnutia vyjadrili zúčastnené svoje skúsenosti s projektom. Lektorky sa pri svojej práci stretávajú s pozitívnymi reakciami detí. Deti sa učia s radosťou a svojim spontánnym prejavom dodávajú lektorkám energiu. Konkrétne pozitívne ohlasy  zo slovenskej strany sa podľa slov pani Z. Pukančíkovej, lektorky pre obce Smolinské, Petrova Ves a Gbely, prejavili hneď po prvom pol roku projektu. Deti, ktoré sa učili nemecký jazyk v MŠ,  chceli pokračovať vo vyučovaní aj na základnej škole, kde bol pre ne zriadený krúžok nemčiny po vyučovaní.

Kladné reakcie prichádzajú nielen od detí, ale aj od ich rodičov. „V Rakúsku deti svoje nadšenie zo slovenčiny preniesli na rodičov a aj rodičia navštevujú kurzy slovenského jazyka“, hovorila o svojich skúsenostiach pani B. Barteková, lektorka slovenského jazyka v Dolnom Rakúsku.

Po výmene skúseností prišlo na rad nadväzovanie kontaktov a partnerstiev medzi rakúskymi a slovenskými škôlkami. Senické materské škôlky nadviazali na stretnutí partnerstvo so škôlkou v Hainburgu a ďalšie partnerstvá sú v štádiu rokovania. Materské škôlky z Jablonice, Sobotišťa, Smrdák a Koválova  budú spolupracovať s rakúskou škôlkou z Deutsch-Haslau.

Koordinátorom partnerstiev bude na každej škôlke lektorka. Keďže deti sú veľmi malé a cezhraničné návštevy by boli z hľadiska slovenskej legislatívy náročné, budú partnerská prebiehať na báze poštovej  a e-mailovej korešpondencie, výmene vlastných prác, pozdravov, audio a video nahrávok.      

Nadviazané partnerstvá budú využité aj v rámci projektovej etapy zameranej na recipročné výmeny pedagogických zamestnancov materských škôl a vzájomné obohacovanie sa o skúsenosti, vedomosti s prácou s deťmi v rakúskom a slovenskom vzdelávacom systéme.   

Projekt je realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 -2013 a je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.  


projekt_logo.jpgprojekt_logo2.jpg





Mgr. Ľubica Melišová
projektový manažér

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!