Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.02.2010 - 16:05  //  aktualizácia: 03.02.2010 - 16:05  //  zobrazené: 540

Stanovisko TTSK k mýtu: Kamióny na diaľnice, cesty I. triedy a železnicu

ttsk.jpgCesty II. a III. triedy, ktoré sú vo vlastníctve samosprávnych krajov, sú nadmerne zaťažované a poškodzované nákladnou a kamiónovou dopravou, pričom ich konštrukcia nie je dimenzovaná na takýto nárast intenzity premávky. K poškodeniu ciest dochádza v dôsledku rôznych aktivít, ako sú výstavby priemyselných parkov a logistických centier, obchádzkové trasy pri výstavbách križovatiek a v neposlednom rade aj zavedenie mýtneho systému za úseky diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy.


Aj tieto témy rezonovali na tlačovej besede Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorú zvolal 3. februára 2010 predseda Združenia samosprávnych krajov SK_8 a predseda TTSK Tibor Mikuš. Prítomní boli aj predsedovia regionálnych ZMO – Žitného ostrova József Kvarda, Záhorskej oblasti Ľubomír Parízek, regiónu JE Jaslovské Bohunice Peter Ryška a galantsko-šalianskeho regiónu Alexander Mézeš. Na otázky odpovedali aj starostovia a primátori z kraja -  primátor Piešťan Remo Cicutto, starosta obce Voderady Marek Turanský, Šelpíc Ján Štefanička a Trstína Marta Genčúrová.

So znepokojením vnímame súčasné aktivity niektorých dopravcov, ktorí bezohľadne obmedzujú ostatných účastníkov cestnej premávky, znižujú bezpečnosť a plynulosť na cestách a ich skupinové záujmy nadraďujú nad celospoločenské potreby. Sme presvedčení, že v záujme občana je vytvorenie dlhodobého a transparentného systému pre zabezpečenie výstavby, údržby a obnovy ciest, a to najmä zavedením mýta“, povedal novinárom Tibor Mikuš.

Trnavský samosprávny kraj v priebehu uplynulého obdobia, osobitne v rokoch 2008 - 2009, vynaložil nemalé úsilie a značné finančné prostriedky na realizáciu rozsiahlej a mimoriadnej rekonštrukcie ciest II. a III. triedy Trnavského samosprávneho kraja. „Máme záujem o ochranu verejného majetku, medzi ktorý patria aj naše cesty,“ pripomenul Tibor Mikuš. Predseda TTSK vyzval všetkých zainteresovaných k podpore aktivity TTSK „Kamióny na diaľnice, cesty I. triedy a železnicu“, aby všetci spoločne zamedzili poškodzovaniu majetku a zabránili zhoršeniu dopravnej situácie a bezpečnosti na našich cestách.

V nadväznosti na avizovaný štrajk autodopravcov, ako aj vzhľadom na množiace sa informácie o neoprávnenom používaní našich ciest s cieľom vyhnúť sa úsekom ciest spoplatnených mýtom, vyzval 1. februára 2010 predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš všetkých starostov a primátorov obcí a miest kraja na spoluprácu pri monitorovaní situácie na cestách II. a III. triedy, ktoré svojou konštrukciou nie sú dimenzované na prejazd ťažkej nákladnej autodopravy. K spolupráci vyzval aj predstaviteľov Obvodného úradu v Trnave, odboru Civilnej ochrany a integrovaného záchranného systému. Požiadal ich, aby obratom poskytovali informácie o blokádach ciest zo strany autodopravcov ako aj o ich neoprávnenom používaní, aby sme takto predišli ich ničeniu.

To čo sa deje na našich cestách je neprimeraný spôsob snahy zmeniť výber mýta. Sme na hranici, ktorá predstavuje ohrozenie iných účastníkov cestnej premávky. Požadujeme, aby ťažká doprava chodila po cestách, ktoré sú na to dimenzované, teda po diaľniciach a cestách I. triedy. Cesty v správe samosprávnych krajov sú cesty obslužné, slúžia na cesty do práce, na zásobovanie potravinami. sme preto proti  využívaním našich ciest ťažkou dopravou. Máme skúsenosti, napríklad na ceste Voderady a Hrnčiarovce, že stačí polrok, aby bola cesta úplne zničená.

TTSK má vo vlastníctve takmer 1600 km ciest II. a III. triedy. Po posúdení technického stavu týchto ciest bolo zistené, že premávkou ťažkej nákladnej dopravy bolo poškodených cca 402 km ciest, čo predstavuje 25,2 % z celkovej dĺžky týchto ciest. Napriek tomu, že sme vlastníkom týchto ciest, nemáme prakticky žiadne kompetencie v oblasti obmedzenia tejto nadmernej prepravy po našich cestách a nemáme ani možnosti uplatnenia sankcií príp. pokút. Kompetentnými orgánmi sú v tomto smere orgány štátnej správy (obvodné úrady dopravy, dopravná polícia).

Tlačová správa TTSK

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!