Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 11.07.2014 - 05:47  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 15:50  //  zobrazené: 618

Svetluška ukončila projekt

MEXA8300Záverečným workshopom bol vo štvrtok 10. júla 2014 ukončený projekt Získavanie odborných a praktických erudícií u klientov a zamestnancov sociálneho zariadenia v dennom stacionári Svetluška, ktorého zriaďovateľom je nezisková organizácia Pro Region  v Senici. Sociálne zariadenie pre ľudí s mentálnym postihnutím všetkých vekových kategórií získalo nenávratný finančný príspevok 38 803 eur v rámci Programu  švajčiarsko-slovenskej spolupráce na projekt  zameraný na zvýšenie dostupnosti a zlepšenie úrovne  sociálnych služieb.
 

V rámci 2-ročného projektu najprv  zrekonštruovali  budovu a potrebným materiálom vybavili pracovné dielne. Potom vzdelávali zamestnancov a klientov.  Zamestnanci si rámci projektu rozšírili  vedomosti a skúsenosti v oblasti fyzioterapie a liečebnej terapie. Výsledkom tejto aktivity nie sú len ich novonadobudnuté erudície, ale Svetluška získala nové masážne stoly a ostatné vybavenie na kvalitné masáže aj pre klientov. Klienti denného stacionára  sa pod vedením odborníkov učili pracovať s hlinou a vyrábať  keramiku a pliesť výroby z prútia či pedigu alebo tkať na tkáčskom stave.

Na vyhodnotení projektu majster keramikár Miloš Kováč a majster cechu košíkarov Ján Zeman odovzdali osvedčenia  klientom zariadenia. Obaja vyzdvihli, že pracovať s klientmi Svetlušky bolo pre nich veľmi obohacujúce a spolupráca výborná. Zdôraznili, že práca a jej výsledky prinášali klientom radosť a uspokojenie. To označila za najdôležitejšie aj riaditeľka Marta Štítna: „Klienti  majú obrovskú radosť z toho, že vytvárajú nejaké hodnoty, niečo, čo dokážu urobiť sami a s čím sa môžu pochváliť na verejnosti v rámci výstav, benefičných koncertov a pod. A práve pocit uspokojenia je vyvrcholením našej snahy o skvalitnenie života našich klientov, to je vyjadrením ich pocitu životného šťastia, je mierou ich sebarealizácie a duševnej harmónie.“

Vzácnymi hosťami  na vyhodnotení a workshope bol veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie na Slovensku  Alexander Wittwer,  zástupca primátora Senice Peter Hutta, poradca primátora Senice Peter Horváth. Na podujatí sa zúčastnili  aj zástupcovia nadácií, ktoré boli sprostredkovateľmi  Blokového grantu  Nadácia Ekopolis v partnerstve s Karpatskou nadáciou a nadáciou SOCIA.

bar

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!