Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 22.07.2021 - 15:07  //  aktualizácia: 22.07.2021 - 15:33  //  zobrazené: 1239

V Senici otvorili prvé zariadenie podporovaného bývania v kraji

V tzv. Fordinálovej vile na Hviezdoslavovej ulici v Senici bolo dnes otvorené prvé zariadenie podporovaného bývania v Trnavskom kraji. Svoj nový domov tu nájde päť klientok Centra sociálnych služieb Rohov. Ide o novú celoročnú sociálnu službu, ktorá umožní týmto ženám samostatný život a lepšie začlenenie do života.

Zariadenie podporovaného bývania zriadil v našom meste Trnavský samosprávny kraj. „Som šťastný, že sme vytvorili podmienky na samostatný život prijímateliek sociálnych služieb. Budú si určovať program dňa a s adekvátnou podporou si budú zabezpečovať stravovanie a ďalšie činnosti spojené s bežným životom a chodom domácnosti. Našim cieľom je, aby sa klientky zaradili do bežného života a aby sa z prijímateľov sociálnej služby stali tí,  ktorí dostanú možnosť to spoločnosti vrátiť. Vieme im napríklad sprostredkovať aj zamestnanie. Zariadenie považujem za prechodnú stanicu z inštitucionálného bývania až po samostatný život. Výhľadovo uvažujeme o rozšírení tejto služby aj do iných častí Trnavského kraja.“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Slávnostného otvorenia zariadenia sa zúčastnila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá prišla podporiť myšlienku zavedenia podporovaného bývania, keďže takáto sociálna služba je z hľadiska dodržiavania ľudských práv a slobôd zdravotne znevýhodnených ľudí veľkým krokom vred.  Počas slávnostného otvorenia skonštatovala: „Pre ľudí, ktorí majú ťažký osud, predstavuje fungovanie tohto druhu sociálnej služby impulz do života. Aj týmto spôsobom sa totiž môžu začleniť do spoločnosti. Som presvedčená, že prvé obyvateľky nového zariadenia podporovaného bývania naplno využijú  všetky príležitosti, ktoré ponúka komunita v Senici. Vítam aj spoluprácu s tunajším úradom práce pri hľadaní uplatnenia klientok na trhu práce formou zamestnania, pôsobenia v chránených dielňach alebo dobrovoľníctva.

Mesto Senica v počiatočnej fáze komunikovalo so zariadením CSS Rohov pri hľadaní vhodného objektu pre zariadenie podporovaného bývania. Aj keď sa CSS následne rozhodlo pre súkromný objekt, mesto bolo nápomocné pri riešení zmeny užívania budovy, v ktorej je podporované bývanie vybudované a pomohlo s riešením parkovacích kapacít.  „Ako mesto sa budeme snažiť pomôcť dámam prostredníctvom Sociálneho podniku Senica nájsť prácu, aby sa vedeli naplno integrovať do bežného života,“ povedal počas slávnostného otvorenia zariadenia zástupca primátora mesta Filip Lackovič. „Ide o typ sociálneho zariadenia, aký sme doteraz v Senici nemali, umožňuje ľuďom s duševnou poruchou prežiť kvalitnejší a plnohodnotnejší život - pevne verím, že tomu tak bude aj v prípade týchto päť žien, ktoré tu začínajú žiť svoje nové samostatnejšie životy,“ dodal. 

V širšom kontexte ide o jeden z príkladov postupnej deinštitucionalizácie veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb. Centrum sociálnych služieb v Rohove má 120 klientov a zriadenie zariadenia podporovaného bývania bolo snom jeho riaditeľky Moniky Knezovičovej a jej kolegov z Rohova viac ako 20 rokov. Jej cieľom je dosiahnuť pre klientov samostatnejší a nezávislejší život, čo zariadenie podporovaného bývania poskytuje.

„Priestory bytu sú zmodernizované a kompletne zariadené vďaka podpore trnavskej župy a sponzorov, za čo im veľmi pekne ďakujem. Pozostávajú z kuchyne s jedálenskou časťou a obývačkou, troch spální, chodby, kúpeľňou s toaletou a dvoch terás. Pre imobilných obyvateľov je k dispozícii aj schodolez,“ spresnila riaditeľka Centra sociálnych služieb Rohov Monika Knezovičová.

CPP Rohov je zapojené v národnom projekte deinštitucionalizácie sociálnych služieb, majú spracovaný transformačný plán a víziou riaditeľky CPP je, aby sa postupne celé zariadenie pretransformovalo na centrum podporovaného bývania.

„Na rozdiel od klasického zariadenia, kde má 14-15 klientov na starosti 1 opatrovateľka a 1 pracovníčka sociálnej rehabilitácie, nie je garancia naplnenia všetkých snov a želaní všetkých klientov v plnom rozsahu, ich voľnočasové aktivity sa riešia skupinovo. Týchto päť dievčat, ktoré už majú určité sebaobslužné zručnosti, si budú môcť sami povedať, čo chcú robiť, kedy a ako, dostanú individuálny prístup,“ vysvetľuje rozdiely v jednotlivých typoch sociálnych služieb Monika Knezovičová.

Zariadenie podporovaného bývania je medzistupňom medzi inštitucionálnou sociálnou službou a tou najvoľnejšou formou, ktorou je podpora samostatného bývania. Týchto prvých päť prijímateliek sociálnej služby bude systematicky pripravovaných v zariadení podporovaného bývania na život formou samostatného bývania.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!