Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Pozvánky
publikované: 05.04.2018 - 13:55  //  aktualizácia: 29.03.2018 - 09:31  //  zobrazené: 2698

Výstava Nikolaj Feďkovič

Záhorská galéria J. Mudrocha v Senici a Galéria u anjela v Kežmarku pozývajú na otvorenie výstavy Nikolaj Feďkovič, ktoré sa uskutoční  05. 04. 2018 o 17:00 hod. vo výstavných priestoroch ZGJM v Senici. Výstava potrvá do 27. 05. 2018.

 

Nikolaj Feďkovič je meno dobré známe znalcom umenia. Veď už v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa o ňom velmi pozitívne a obdivne vyjadrovali takí umelci ako boli Albín Brunovský či Vladimír Kompánek. Aj keď bol vždy solitérom , kunsthistorici ho radi zaraďovali do prúdu slovenskej imaginatívnej maľby. Spolu s nimi vystavoval /napr: s V.Žilinčanovou/ a úspešne prezentoval slovenské umenie v zahraničí. Autor predstavuje v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici výber z celoživotnej tvorby. Sériu portrétov a láskyplných  rodinných podobizní, ktoré vytvoril v priebehu troch desaťročí. Intímne výpovede striedajú zátišia, kaligrafické práce, obľúbené diela s témou Plavcov v skalách , koní, triptychy ako Titanic, spektakulárny Kolínsky dóm. Kompletný cyklus Tarotov - veľkolepé stvárnenia ľudských osudov a nekonečných príbehov života. Virtuózny a divácky nesmierne príťažlivý fascinujúci pohľad na svet a dianie okolo nás.

Výstava ponúka nový uhol pohľadu na rozmanité umelecké kreácie a smerovania neustále hľadajúceho umelca. Odhaľuje divákovi neznáme diela a nepoznané súvislosti.

Ojedinelý maliarsky rukopis inšpirovaný holandskou žánrovou maľbou 17.storočia, maľovaním ikon, ruskými portrétistami, Lipskou školou , magickým realizmom Wernera Tubke a najlepšími európskymi tradiciami.

Prezentuje cyklus dosiaľ nevystavovaných kaligrafických  prác. S láskou a nadšením študoval a objavným spôsobom interpretoval spojenie portrétov a kaligrafie. Realizoval ich predovšetkým v prepise básnických textov Sama Bohdana Hroboňa a nemeckého básnika Holderlina. Kaligrafiu vyučoval už v Košiciach na SUPŠ a po emigrácii na  akadémií  v Heneffe, pri Kolíne nad Rýnom. Už počas pražských štúdií  ho inšpiroval jedinečný znalec a obdivovateľ kaligrafie Zdeněk Sklenář, autor svetového mena. Prvotné impulzy a zamyslenia prichádzali v útlej  mladosti nad liturgickými textami písanými v staroslovienčine a v cyrilike, ktoré si najskôr prezeral a neskôr čítal so starým otcom. Encyklopedické vedomosti z dejín umenia ho priviedli nielen k úžasným staromajstrovským technikám maľby, ale aj k dekorovaniu a dotváraniu maľby rímskou kapitálou. Písmom, ktorým sa písali európske dejiny. Od ľahko čitateľných foriem prechádza k hravej  ornamentálnej dekoratívnosti. Tu sa význam textu stráca na úkor krásy a formy. Kaligrafické básne autora vyznievajú ako nádherná melodická hudobná skladba. Majú svoj rytmus, gradáciu, vyvrcholenie a dramaticky záver. Excelentným príkladom použitia kaligrafie je Portrét S. B. Hroboňa. Epicentrum, doslova srdce diela tvorí fyzická podoba sediaceho muža, štúrovského mesianistického básnika. Široký mohutný rám je celý pokrytý plastickou kaligrafiou a drobným písmom. Virtuózna spleť kriviek diagonálne pretína obraz a dotvára minuciózne napísaný text básne. Formátom neveľký obraz  poskytuje predstavu akým majstrom kaligrafie je Nikolaj Feďkovič. Akoby všetky čiary, krivky, zamotané špirály poukazovali na neuveriteľný, zložitý, životný príbeh. Vytvoril manuskriptá bohatého a dramatického životného osudu.

 

 

 

Životopisné údaje

 

1945 Narodil sa 13. mája v Užhorode v Československu v rodine mostného inžiniera a maliarky

1946    Po odtrhnutí Podkarpatskej Rusi rodina za dramatických okolností presídli do Michaloviec, kde autor vyrastá

1961- 1965    absolvuje Strednú školu umeleckých remesiel v Brne prof. Zdeňka Sklenáře.

1969 – 1970    V rámci odbornej praxe vytvára návrhy na nástennú maľbu pre gréckokatolícky               Kostol v Michalovciach

 

1972  Absolvuje štúdium na oddelení užitej maľby VŠUP v Prahe u prof. Zdeňka Sklenáře.

Ožení sa s akad. maliarkou Vierou Čudrnákovou. Pôsobí v Prahe ako slobodný umelec

1976    V novembri nastupuje ako učiteľ odborných predmetov na oddelení výstavníctva SUPŠ v Košiciach.

1977    Presťahuje sa s rodinou do Košíc. Stáva sa vedúcim oddelenia výstavníctva na SUPŠ v Košiciach.

1980    Zakladá  a vedie reštaurátorsko-konzervátorské štúdium, vyučuje predmet    tabuľová a nástenná maľba). Zúčastňuje sa 30teho medzinárodného plenéru v Maďarsku (Hajdúböszörményi), kde získava na výstave I. cenu Miklosa Káplára.

1983    Vystavuje na jesennom salóne v Paríži. Maľuje 14 obrazov Krížovej cesty pre grécko-katolícky kostol v Lesnom, okres    Michalovce. Natrvalo opúšťa svoj byt a ateliér Pod Vyšehradom v Prahe 4, v ktorom žil a pracoval v letných mesiacoch.

1984    Vystavuje na 16. medzinárodnom festivale maliarstva v Cagnes-sur-Mer vo Francúzsku. Zúčastňuje sa na III. medzinárodnom maliarskom plenéri v Starej Zagore v Bulharsku.

1988    Začína pôsobiť ako riaditeľ Strednej umelecko-priemyselnej školy v Košiciach

1989    V lete odchádza z politických dôvodov do exilu do Spolkovej republiky  Nemecko, usadzuje sa v meste Bergisch Gladbach pri Kolíne nad Rýnom.

1990    V novembri ukončuje jednoročné štúdium na FAW Köln (Fortbildungsakademie für Wirtschaft) a súčasne vystavuje v priestoroch akadémie. Pracuje od tohto času ako slobodný umelec.

 

1994  Spolupracuje s reštaurátormi Kolínskeho Dómu (Maul-Bäumling) na freskách  hradu Rheydt (Mönchen Gladbach). Stáva sa členom medzinárodného kruhu umelcov v Inter Art Galerie Reich, nachádzajúcej sa v centre Kolína, v jeho obchodnej časti, kde až do roku 2010

pravidelne na všetkých prehliadkach vystavuje.

 

1995-2010 V januári začína pôsobiť na najväčšej súkromnej Akadémii realistického v  Nemecku,  RSKA v Hennefe  pri Kolíne nad Rýnom, ako docent v slobodnom povolaní pre predmety Kaligrafia a Maľba a ilustrácie.

 

1995    Svoje diela predstavuje na putovnej výstave po siedmich štátnych galériach na Slovensku (Orbis pictus).

 

1997 Zúčastňuje sa na internacionálnej výstave Linea-Art-Gent s bruselskou galériou Tempera.

 

2000 – 2001    V decembri 2000 získava pri príležitosti výstavy svojich kaligrafických a maliarskych diel v Galérii Miro na Hradčanoch v kostole Svätého Rocha Praha „Cenu umenia Európskej únie  Ars „

 

2010     Od roku 2010 žije a tvorí v slobodnom povolaní v Košiciach.

2010     Spolupracuje s Galériou u anjela v Kežmarku

2014     Získava cenu Miklosa Kaplára , cenu víťazov všetkých 50 ročníkov Hajdubosormeny

2014     vystavuje v Galerii SPP v Bratislave

2015     Cyklus výstav pri príležitosti 70tych narodenín autora, organizovaný Galériou

u anjela v Kežmarku pod názvom Tour 2015 na Slovensku, Česku a Ukrajine

2017      Múzeum Lofller, Família Fedkovič

 

Bol nominovaný na Krištáľové krídlo 2016, ocenenie najvýznamnejších osobností  roka Slovenskej republiky.

 

Zastúpenie v zbierkach na Slovensku:

Galéria M.A.Bazovského, Trenčín

Liptovská galéria, P.M.Bohúňa

Oravská galéria , Dolný Kubín

Slovenská národná galéria, Bratislava

Východoslovenská galéria, Košice

Galéria Petra Matejku, Nové Mesto nad Váhom

 

Autor je zastúpený v súkromných zbierkach v celej Európe a v USA

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!