Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 06.04.2011 - 12:10  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:26  //  zobrazené: 1292

Vzdelávanie pedagogických zamestnancov MŠ vo veselej atmosfére hudby a tanca

njvms-logoPedagogickí zamestnanci senických materských škôl sa v stredu 30.03.2011 zúčastnili ďalšieho vzdelávania organizovaného v rámci projektu Interkulturálne vzdelávanie detí a dospelých, ktorý je podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 -2013 a spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

 

 

Vzdelávanie  prebiehalo formou  workshopu a jej odborným garantom bola pani PaedDr. Andrea Murániová, PhD., z Pedagogickej fakulty UK v Bratislave.

Školenie bolo zamerané na „Hudobno–pohybové hry a rytmizáciu pri deťoch predškolského veku“. 

Názov témy sa preniesol do samotného priebehu workshopu, v ktorom bola prísne zakázaná akákoľvek statická činnosť. Klubovňu poslancov MsÚ Senica ovládol pohyb, dynamika, tempo a rytmus.

 

Hudba a tanec boli hlavným predmetom 4 hodinového interaktívneho vzdelávania. Jeho aktivity boli zamerané na hudobno-sluchové cvičenia / precvičovane intonácie, rytmiky, taktu, tempa, farby a i./, hudobno-pohybové hry s využitím netradičného náčinia a detské tance.  

Pani Murániová svojou energiou, bezprostrednosťou a nadšením rozhýbala všetky účastníčky školenia. Školiteľka svojim študentkám neustále zdôrazňovala, aby sa pri svojich hrách s deťmi vyhýbali akejkoľvek statickosti a konzervatívnosti. Pri príprave aktivít pre deti treba dať priestor vlastnej tvorivosti, no zároveň treba rešpektovať náladu detí a prispôsobovať priebeh aktivít ich potrebám.

Hudobno-pohybová výchova tvorí oddávna neodmysliteľnú súčasť pohybovej kultúry človeka. Obohacuje jeho emocionálny život a má  vplyv na komplexný rozvoj detskej osobnosti.  Podporuje rozvoj hudobnosti, pohybových schopností a estetického cítenia detí. Rozvíja disciplinovanosť, rozhodnosť, samostatnosť, prispôsobivosť a zmysel pre spoluprácu. Práve na tieto prvky kládol workshop najväčší dôraz.

 

Pedagogičky materských škôl odchádzali z workshopu pozitívne naladené a obohatené o veľmi prínosné praktické rady, ktoré môžu okamžite aplikovať na svojich malých zverencoch.

O veľkom prínose témy svedčil okamžitý záujem  pedagógov o ďalšie pokračovanie školenia, pretože pani Murániová zďaleka nevyčerpala obsah svojej témy a na základe vlastných skúseností môže ponúknuť bohatú zásobu inšpiratívnych hudobno–pohybových aktivít pre deti materských škôl.

 

Na záver môžeme konštatovať, že workshop vzbudil nadmieru pozitívny ohlas a s pani Murániovou sa pri ďalšom vzdelávaní pedagogických zamestnancov ešte určite stretneme.  

 

 

Mgr. Ľubica Melišová
manažér projektu
creating_the_futureEU_ERDF


 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!