Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Úradná tabuľa
publikované: 02.06.2009 - 08:09  //  aktualizácia: 02.06.2009 - 08:09  //  zobrazené: 1394

Zabíjačku treba nahlásiť

Regionálna veterinárna a potravinová správa Senica pripomína verejnosti povinnosti pri plnení zákona č. 39/2007 o veterinárnej starostlivosti, hlavne § 23 tohto zákona – zabíjanie zvierat pre súkromnú domácu spotrebu.

Dňom 01. 02. 2007 vstúpil do platnosti nový zákon č. 39/2007 o veterinárnej starostlivosti, kde v § 23 Zabíjanie zvierat pre súkromnú domácu spotrebu sa v ods. 1 hovorí, že hovädzí dobytok a ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu, ak bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred a boli dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinelly, ak ide o ošípané.

Z toho dôvodu je potrebné, aby všetci chovatelia, ktorí chcú takúto zabíjačku uskutočniť túto  nahlásili Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Senici, v čase od 08.00 do 15.00 h aspoň jeden pracovný deň vopred. Nahlásiť možno telefonicky na č. t. 651 28 81 alebo mobil 0907 706 446 alebo faxom na č. 651 28 84 alebo mailom rvsseo@svssr.sk alebo písomne na adresu RVPS Senica, Čáčovská 305, 905 01 Senica. Pri nahlásení je treba uviesť presnú adresu chovateľa, ktorý vykonáva domácu zabíjačku, plánovaný dátum a čas domácej zabíjačky a prípadne telefónne číslo chovateľa a ďalej je potrebné uviesť, či mäso alebo výrobky z neho sa budú tepelne opracovávať alebo zmrazovať.

Na základe tohto nahlásenia RVPS Senica oznámi chovateľovi, či a kedy príde odobrať vzorky a v tom prípade chovateľ zabezpečí odloženie kúska svaloviny (uskladniť v chlade, v žiadnom prípade neukladať vzorku do výparníka alebo do mrazničky) vo veľkosti cca 5x5cm z bráničného piliera z každej polovice jatočného tela domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti. Takto odloženú vzorku príde priamo k chovateľovi zobrať pracovník RVPS Senica. Za odber vzorky a tiež i jej vyšetrenie sa neplatí, teda vyšetrenie je bezplatné.

Výsledok vyšetrenia sa oznámi chovateľovi iba v prípade pozitívneho výsledku, najneskôr do 3 pracovných dní od odberu vzorky. Negatívne výsledky sa chovateľovi nebudú oznamovať.

Dôležitá informácia pre chovateľa a verejnosť o rizikách, ktoré vyplývajú z konzumácie surového bravčového mäsa a tepelne neopracovaných výrobkov z neho:
a)    Telo jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú dostatočne tepelne opracované, sa neodporúča použiť pre domácu spotrebu predtým, ako sa zistí, že výsledok vyšetrenia Trichinella je negatívny.
b)    Najrizikovejším produktom je surové mäso a tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom. Ešte väčšie zdravotné riziko predstavuje klobása s prídavkom zveriny z voľne žijúcich diviakov, ktorá nie je dostatočne tepelne ošetrená.
c)    Tepelné opracovanie živočíšnych produktov spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy, napr.: tepelné ošetrenie mäsa pri teplote 62,2°C a minimálnom čase 1 minúta a zmrazením mäsa alebo výrobkov v mraziacom boxe po dobu min. 106h pri teplote -18°C.



MVDr. Alojz Žúrek
r i a d i t e ľ

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!