Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 28.07.2021 - 15:13  //  aktualizácia: 28.07.2021 - 15:17  //  zobrazené: 759

ZAČÍNA REKONŠTRUKCIA ĎALŠIEHO PAMÄTNÍKA

 

Po rekonštrukcii Pamätníka padlým v 2. svetovej vojne v Senici prišla na rad ďalšia pamiatka. Tentokrát prejde rukami reštaurátora Pamätník padlým v 1. svetovej vojne v Kunove.  

Vojnový pamätník tvorí kamenný stupňovitý pylón so sochárskou výzdobou a nápisovou tabuľou. V strede drieku pylónu je vlepená pamätná tabuľa z čiernej leštenej žuly. Na vrchnom stupni – strieške - je v kremičitom pieskovci vysekané figurálne súsošie efébskeho anjela v tunike a mierne rozpätými krídlami, ktorý pridržiava padlého kľačiaceho uniformovaného vojaka.

V 1. svetovej vojne bojovalo 93 Kunovčanov. 23 sa ich domov nevrátilo. Boli medzi nimi aj básnik Martin Orgoník Kunovský a Ján Slezák, účastník vzbury v Kragujevaci. Pomník padlých v obci odhalili v roku 1927. Na pomníku je vytesaný nápis jeho zakladateľov. Na hlavici pamätníka je nápis „PADLÝM SPOLUOBČANOM“ a na sokli pamätnej tabule „Pomník postaviť dali ich pokrevný a verný spoluobčania“. Slávnostným rečníkom pri odhalení bol básnik a novoinštalovaný senický evanjelický farár Vladimí Roy. Realizátorom pomníka bola kamenárska firma Ferdinanda Štáblu z Hodonína.

Pamätník  je v narušenom stave spôsobenom prirodzeným zvetraním povrchu. Mechanické poškodenie je výrazné najmä zozadu schodiska a na strieške. Zreteľné je aj sekundárne neodborné doplnenie hmoty kameňa svetlošedou cementovou maltou. Pôvodné striebrené písmená na žulovej doske sú už prestriebrené hliníkovým práškom so spojivom. Povrch sochy je okrem vymytého povrchu pokrytý hrubými vrstvami mikroflóry, teda zeleného machu. Okrem prachových nečistôt, obsahuje stmavnuté živičné výlučky, silice z okolitých ihličnanov a chemicky viazaný tmavý uhlíkový depozit. Spomínané nečistoty skresľujú farebnosť a charakter okrovo béžového povrchu prírodného kameňa. Toto všetko bude treba opraviť.

Zámerom reštaurovania bude obnoviť pôvodný výtvarný výraz tejto pamiatky.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!