Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 10.12.2015 - 00:00  //  aktualizácia: 10.12.2015 - 00:00  //  zobrazené: 689

Zajtra sa nezľaknite, budú sa preskúšavať sirény

pavianNa základe modernizácie varovacieho a vyrozumievacieho systému Slovenskej republiky boli  v máji tohto roku v meste Senica inštalované elektronické sirény Pavian. Z tohto dôvodu sa zmenil  deň  a počet preskúšavaní sirén v meste. Doterajší mesačný cyklus  bol nahradený  preskúšavaním 2 razy do roka, a to vždy druhý piatok o 12. hod. v mesiaci jún a december. Tento rok vychádza druhé preskúšanie na piatok 11. decembra o 12. hod.


Na základe projektu Ministerstva vnútra boli v  Senici inštalované 4 elektronické sirény typu Pavian, ktoré nahradili už zastarané elektromotorické poplachové sirény DS 977.

Pre pokrytie celého územia mesta sú nainštalované na streche administratívnej budovy Vajanského 17, streche Polikliniky Senica, streche prevádzkovej budovy Čáčov a streche budovy Kultúrneho domu Kunov.

Elektronická siréna Pavian predstavuje najvyššiu typovú radu elektronických sirén spoločnosti Telegrafia. Ide o modulárne elektronické zariadenie určené predovšetkým pre budovanie rozsiahlych komplexných varovných systémov.

Ovládanie je centrálne – z jedného miesta sa ovládajú všetky štyri sirény, centrálne ovládanie je v budove Okresného úradu.

Na území mesta Senica sú v prevádzke ďalšie tri autonómne systémy varovania a vyrozumenia obyvateľstva, ktoré sú vo vlastníctve nižšie uvedených právnických osôb. Umiestnenie sirén je vždy v sídle príslušnej spoločnosti. Všetky tri sirény majú miestne ovládanie a tiež ich možno aj diaľkovo ovládať.

 

Názov spoločnosti    Adresa                                       Typ sirény            Rok výstavby

Zimný štadión             L. Novomeského 88                     HORNET                     2012

Syráreň HAVRAN       Priemyselná 1339                        PAVIAN 300                2012

ALCHEM, s.r.o.          Hlbocká 1034                               PAVIAN 300                 2011

 

Možnosť ovládania elektronických sirén  je aj  prostredníctvom integrovaného záchranného systému. Stačí zavolať na 112 a  tu sirény spustia aj s hlasovou informáciou čo sa deje. Tiež je možnosť pustiť sirénu aj jednotlivo pre danú oblasť.

 

Branislav Bederka

technik CO MsÚ Senica

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!