Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 22.02.2023 - 15:43  //  aktualizácia: 22.02.2023 - 16:02  //  zobrazené: 1623

Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom

Dnes pred obedom sa pred budovou NR SR na hradnom vŕšku v Bratislave uskutočnil Protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) s názvom: „Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom!“.

Protestným zhromaždením, ktorého sa zúčastnilo niekoľko stoviek zástupcov obcí a miest, chceli samosprávy upozorniť predovšetkým na alarmujúcu situáciu s vysokými cenami energií, ale aj na neadekvátny prístup štátu voči samosprávam. Čo najviac ZMOS kritizuje, sú návrhy kompenzačných schém refundácií cien energií, uvádza združenie na svojej webovej stránke. Samosprávy žiadajú o kompenzácie energií od októbra do decembra 2022 a stanovenie výšky kompenzácií cien energií pre verejný sektor po 31. marci 2023, ale aj ďalšie opatrenia s presným harmonogram a termínmi plnenia. „Samozrejme, aj nám spôsobujú uvádzané skutočnosti problém a veľmi nás zaskočili napríklad januárové faktúry za teplo, ktoré predstavujú 350-percentné navýšenie. Dôležité je aj zadefinovanie trvalého a efektívneho spôsobu komunikácie štátu so samosprávami, ktorý by nemal byť len výsledkom takýchto protestných a nátlakových akcií,“ uviedol zástupca primátora Senice Filip Lackovič, ktorý sa protestu zúčastnil spolu s prednostom Mestského úradu Senica Marekom Došekom.

Na proteste odznelo aj upozornenie na riziká, ktoré pre samosprávy predstavujú navrhované novely viacerých zákonov vrátane tej najnákladnejšej právnej normy obcí a miest, ktorou je zákon o obecnom zriadení. Návrh podľa ZMOS-u aj Únie miest Slovenska výrazne zasahuje do kompetencií obecných a mestských úradov, ale aj do kompetencií primátorov a starostov a do pozície prednostu úradu.

Zdroj: TASR, www.zmos.sk, Mesto Senica

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!