Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 02.05.2022 - 09:02  //  aktualizácia: 02.05.2022 - 09:30  //  zobrazené: 946

Pokračujú ďalšie dôležité projekty podľa plánu?

predkladateľ: Ing. Pavol Kalman

Interpelácia podaná na 22. zasadnutí MsZ

 

Interpelácia:

Pokračujú ďalšie dôležité projekty podľa plánu? Konkrétne revitalizácia parku...a ďalšie

 

Odpoveď:

Revitalizácia parku:

Architektonická kancelária 2021 spracováva projektovú dokumentáciu na revitalizáciu parku so všetkými jej potrebnými súčasťami a profesiami. Počas mesiac prebiehajú kontrolné dni, na ktorých sa špecifikujú jednotlivé parametre parku a jeho vybavenia.

Termín na dokončenie a odovzdanie projektovej dokumentácie pre realizáciu stavby „Rozšírenie obnovy mestského parku“ je v súlade s platným dodatkom č. 1 k zmluvy o dielo do 31.05.2022.

 

Aktuálny stav projektu Amfiteátra:
Investičná akcia Modernizácia amfiteátra Senica - 2. etapa je vo fáze získavania povolení od dotknutých orgánov pre podanie na SOÚ na stavebné konanie. Hotová projektová dokumentácia s profesiami sa poslala dotknutým orgánom ako OÚS Odpadové hospodárstvo, OR HaZZ v Senici, OR PZ v Senici, SPP Distribúcia, BVS, Orange, Slovak Telekom, ktoré vydali súhlasné stanoviská. OÚS Štátna vodná správa si dožiadala dopracovanie hydrogeologického posúdenia vsakovania, ktoré bolo vypracované autorizovanou osobou, ktorá odporúča OÚS ŽP vydať súhlasné stanovisko. Západoslovenská Distribučná vydala nesúhlasné stanovisko, so zamestnancom ZsD má prebehnúť stretnutie, na ktorom sa určia potrebné body doplnenia PD aby bolo vydané súhlasné stanovisko. Po obdržaní všetkých súhlasních stanovísk sa začne proces stavebného povolenia a následné obstaranie dodávateľa.
 

 

Zateplenie ZŠ V. Paulínyho – Tótha Senica  je finančné plnenie k dnešnému dňu v objeme : 392 028.35 €, čo predstavuje 60,44 % celkových nákladov na stavbu.
Dňa 30.03.2022 sa uskutočnilo na MsÚ Senica pracovné rokovanie za účasti zástupcov investora a zhotoviteľa stavby v nadväznosti na žiadosť zhotoviteľa stavby STAVOMAL SLOVAKIA  spol. s r.o.,
Galanta.
Predmetom rokovania bola požiadavka zhotoviteľa na uzatvorenie dodatku k zmluve z dôvodu nárastu cien  ako aj prác, ktoré neboli zahrnuté vo výkaze výmer.
Objednávateľ na rokovaní informoval zhotoviteľa o obsahu metodického usmernenia   z UVO , ktoré bolo doručené mestu Senica ohľadne možnosti zmeny zmluvy  a následne uzatvorenia dodatku k zmluve.
V súčasnej dobe zhotoviteľ spracováva podklady – súpisu prác , ktoré boli alebo budú musieť byť realizované nad rozsah predmetu zmluvy- práce naviac podľa ustanovenia čl.3 odst.3.10 a 3.11 Zmluvy o dielo zo dňa 09.08.2021.
 

 

Stanovisko Ing. Jána Bachuru k rekonštrukcii budovy DAVu:
Otázka rozdielu výšky stavebných nákladov, deklarovaných v niektorých materiáloch zo záveru roka 2021 spočíva pravdepodobne v tom, že ja – ako konateľ spoločnosti Mestský podnik služieb spol. s r.o., Senica (MPS) udávam v našich materiáloch údaje prioritne bez DPH, ale napríklad informácie z Mesta Senica môžu byť iné, už aj so započítanou DPH.
Navyše, vzhľadom na vývoj priebehu verejného obstarávania, sme (MPS) mohli jeho výsledky oficiálne prezentovať až v prvých mesiacoch tohto roka.  
Aktuálne údaje, bez dane z pridanej hodnoty sú nasledovné:
Po eliminácií problémov s verejným obstarávaním dodávateľov prác (napríklad súťaž na dodávateľa okien a dverí sa úspešne uzavrela až vo februári 2022), boli v priebehu januára a februára 2022 podpísané tri zmluvy o dielo so zhotoviteľmi, ktorí sa stali víťazmi verejných obstarávaní na jednotlivé práce a služby.
Generálnym zhotoviteľom sa stala spoločnosť PALKOVIČ-SK, s.r.o, Hlboké (realizácia stavebných úprav), ďalšími Kalorim s.r.o., Nesluša (rekonštrukcia vzduchotechniky a elektroinštalácie) a OBLOK, s.r.o. Spišská Nová ves (výroba a dodávka okien a dverí).

Najpodstatnejšie náležitosti s týmito partnermi  uzatvorených zmlúv sú nasledovné:

I/
1/ Zhotoviteľ diela:
    PALKOVIČ-SK, s.r.o., so sídlom: Hlboké 244, okres Senica, IČO: 45 938 172.
    Predmet zákazky: Stavebné úpravy
    Zmluvná cena:
    188.228,84 eura (bez dane z pridanej hodnoty)
    225.874,61 eura (vrátane dane z pridanej hodnoty)

    Termín odovzdania diela:
    do šiestich kalendárnych mesiacov odo dňa prevzatia staveniska
    Nadobudnutie účinnosti zmluvy:
    29.01.2022, deň po zverejnení  zmluvy na webovej stránke MPS 

2/ Zhotoviteľ diela:
    Kalorim s.r.o, , so sídlom: Nesluša 759,  IČO: 50 625 781
    Predmet zákazky: Rekonštrukcia VZT a elektroinštalácie
    Zmluvná cena:
    80.224,33 eura (bez dane z pridanej hodnoty)
    96.269,20 eura (vrátane dane z pridanej hodnoty)
    Termín odovzdania diela:
    do štyroch kalendárnych mesiacov odo dňa prevzatia staveniska
    Nadobudnutie účinnosti zmluvy:
    16.02.2022, deň po zverejnení  zmluvy na webovej stránke MPS 

3/ Zhotoviteľ diela:
    OBLOK s.r.o, , so sídlom: Starosaská 11, Spišská Nová Ves,  IČO: 36 213 977
    Predmet zákazky: Výmena okien a dverí II.
    Zmluvná cena:
    106.990,00 eura (bez dane z pridanej hodnoty)
    128.388,00 eura (vrátane dane z pridanej hodnoty)
    Termín odovzdania diela:
    do štyroch kalendárnych mesiacov odo dňa prevzatia staveniska
    Nadobudnutie účinnosti zmluvy:
    01.03.2022, deň po zverejnení  zmluvy na webovej stránke MPS 

Toľko ak dovolíte k prvej časti Vašich otázok, týkajúcich sa výšky nákladov.

II/
K otázke financovanie rekonštrukcie budovy uvádzam nasledovné:

MPS požiadal svoju materskú banku (VÚB, a.s., pobočka Senica) o poskytnutie úveru na prefinancovanie predmetnej investičnej akcie. 
Rokovania s finančným ústavom prebiehali už od roku 2019, hneď po podpise kúpnej zmluvy medzi Mestom Senica a MPS, ich podstatou bola požiadavka MPS na možnosti poskytnutia financovania (vtedy) predpokladanej výšky investičnej akcie prostredníctvom tohto finančného ústavu.
Banka sa k projektu postavila – jednoznačne pozitívne, začali prvé rokovania.
Žiaľ prišiel rok 2020 a epidémia covídu 19.
Projekt sme (na MPS) zastavili, a čakali ako sa vyvinie situácia.
Pozitívna zmena nastala v druhej polovici minulého roka (2021), kedy sme na MPS opäť naplno rozbehli  aktivity okolo celej akcie a ich výsledkom je, že aktuálne bola naša žiadosť vo vedení VÚB schválená (kompletne, vrátane výšky poskytnutých finančných prostriedkov, návrhu zaručenia) a v súčasnosti očakávame výzvu na stretnutie a podpis  zmluvy.
Všetky podklady na poskytnutie úveru boli včas – odovzdané, prerokované, určité omeškanie spôsobila skutočnosť, že na poslednú chvíľu došlo ku zmene názoru banky na ponuku ručenia za úver.
Táto skutočnosť sa promptne vyriešila, avšak vypracovanie znaleckého posudku na nehnuteľnosti, ktoré MPS ponúkol ako ručenie, chvíľu trvalo.
Po podpise úverovej zmluvy Vám bez odkladu poskytnem informáciu o všetkých podmienkach, na základe ktorých som – ako konateľ spoločnosti, úverovú zmluvu podpísal. 
Predpokladám, že sa tak stane ešte v priebehu toho týždňa, to znamená na prelome mesiacov marec a apríl 2022.
A zároveň doplním výšku vlastných zdrojov, s ktorými pri rekonštrukcií počítame.

III/
Po rekonštrukcií budovy vo vedení MPS predpokladáme, že je prevádzka pomerne rýchlo zabezpečí refundáciu (prevádzkových) nákladov, ktoré s ňou budeme mať. 
Časť nákladov vykryjeme z prenájmu priestorov priamo v budove (máme už uzatvorenú jednu zmluvu o budúcej nájomnej zmluve), podstatnejšiu časť by mali priniesť príjmy z organizácie jednotlivých akcií v budove, o realizáciu ktorých - pevne veríme, bude v Senici veľký záujem.
Dovolím si poznamenať, že vzhľadom na charakter budovy, jej umiestnenie v meste a aj isté historické súvislosti s vývojom v Senici, MPS bude vyvíjať maximálnu snahu aby prevádzka budovy nebola stratovou, aby jej aktivity si na seba „ zarobili “ to znamená, že budeme spokojní aj so situáciou že nebude stratová, a teda aj  „ so ziskom jedného eura “ z celoročnej prevádzky.
V oblasti predpokladaných príjmov už máme uzatvorenú zmluvu s prevádzkovateľom kaviarne na prízemí budovy (zmluva a budúcej zmluve), rokujeme o poskytnutí častí priestoru  pre EUROPE DIRECT Senica, najväčší objem príjmov by mali priniesť aktivity realizované prostredníctvom malej koncertnej siene na prízemí a kongresové priestory na poschodí budovy.      

IV/
Autorom projektu rekonštrukcie budovy je Ing. Arch. Martin Čonka, autorizovaný architekt.
MPS s ním bol v kontakte už od počiatku vstupu do rokovaní o možnosti odkúpenia a prípadnej rekonštrukcie tejto budovy, vtedy v pozícií odborného konzultanta nášho investičného zámeru (podotýkam – bez finančnej odplaty zo strany MPS).  
Táto spolupráca sa zintenzívnila po skutočnom odkúpení budovy od Mesta Senica.
MPS vtedy oslovil pán architekta Čonku, aby v jeho mene vstúpil do rokovaní so žijúcim tvorcom projektu budovy (Ing. Arch. Peter Brtko), oslovil ho s našou predstavou rekonštrukcie budovy, objasnil mu naše predstavy a v podstate zabezpečil autorský súhlas k príprave realizácie ďalších krokov.
To sa podarilo.
Následne MPS oslovil troch (lokálnych) architektov s ponukou na vypracovanie projektovej dokumentácie na revitalizáciu (s touto charakteristikou zmien v budove MLN sme dlhodobo pracovali) – projektové štúdio JavaProjekt, s.r.o, Senica, Ing. Arch. Martina Čonku, Senica a projektové štúdio PVP projekt s.r.o., Senica), ktorí zareagovali a predložili svoje ponuky.   
Najvýhodnejšiu ponuku predložil Ing. Arch. M.Čonka, tá bola vybraná ako víťazná a s jej predkladateľom MPS uzavrel dňa 03.11.2020  zmluvu o dielo, ktorá nadobudla účinnosť dňom 05.11.2020.
Zmluvu s architektom Čonkom Vám zasielam v prílohe, je možné do nej nahliadnuť aj na našej webovej stránke, zverejnená bola 04.11.2020.

To je asi všetko čo ma momentálne napadá k odpovedí na Vaše otázky.  

 

V súvislosti s aktuálnou situáciou (a Vaším mailom č.2 – veľmi si vážim, že ste pochopil a akceptoval skutkový stav v danom čase) a preto si Vám dovolím ponúknuť nasledovné možnosti:
1/
obhliadku aktuálneho stavu priebehu rekonštrukcie budovy 
2/
prehliadku a kontrolu všetkých dokumentov tykajúcich sa rekonštrukcie, spomínaných v tomto materiáli alebo ináč registrovaných na MPS.
Predovšetkým by sme týmto krokom radi potvrdili maximálnu transparentnosť pri všetkých krokoch, ktoré sa predmetnej rekonštrukcie týkali a týkajú. 
Poskytneme Vám možnosť náhľadu do všetkých zmlúv dielo, zmluvy o výkone stavebného dozoru a koordinátora bezpečnosti, ako aj o plnení v ich deklarovaných povinnostiach jednotlivých partnerov. 
Zároveň Vám poskytneme možnosť overiť si spôsob a formu výberu projektanta tejto investičnej akcie, a spôsob výberu realizátora verejného obstarávanie diela v rámci legislatívnych opatrení platných v Slovenskej republike.

S pozdravom,

Ing. Ján Bachura

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!