Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 29.06.2010 - 12:19  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:45  //  zobrazené: 1782

Váš pes to bez vás nedokáže

pes_kampan_m.jpgMesto Senica pripravuje všeobecne záväzné nariadenie o chove psov na území mesta, ktoré by malo komplexne riešiť túto veľmi citlivú problematiku. Od začiatku tohto roka prebieha intenzívna informačná kampaň zameraná hlavne na zber psích exkrementov. To  je totiž neuralgický bod.

 

Kým malá časť majiteľov psov si po svojich štvornohých kamarátoch   zbiera exkrementy, väčšina túto svoju povinnosť stále ignoruje. Informačná kampaň má viesť všetkých majiteľov psov k tomu, aby neboli ľahostajní k prostrediu, v ktorom žijeme a mesto nebolo špinavé od psích výkalov.

 

 

Po sérii článkov v médiách,  dotazníku, ktorý skúmal požiadavky a názory majiteľov psov, prišlo na rad     osadenie košov na exkrementy. Po meste pribudli počas víkendu 26. a 27. júna. Na verejných priestranstvách ich je zatiaľ 28. Ich súčasťou je aj zásobník na papierové vrecká a slogan Váš pes to bez vás nedokáže. Pripravené sú aj ďalšie koše, ktoré budú umiestnené podľa potrieb psíčkarov. 


Osadenie košov na exkrementy sprevádzal 28. až 30. júna ráno  aj hepening po meste, keď preoblečení aktivisti  v kostýme psíka dalmatína a  makety exkrementu   pri rannom venčení oslovovali majiteľov psov, aby sa zbieraním exkrementov  pričinili  o čisté  mesto.  Akcia bola zameraná predovšetkým na tých, ktorí výkaly nechávajú na chodníkoch a tvária sa, že ich sa to netýka.  Prvý   deň hepeningu v Sotine priniesol kladné ohlasy. Každý majiteľ psa dostal informačný leták, samolepku s nápisom Som hrdý na svojho pána a deti i cukrík, ako vďaku za dodržiavanie pravidiel.


Hoci sa rozmiestnilo po meste veľa papierových vreciek,  na tretí deň  ráno už väčšina zásobníkov na sídlisku Sotina bola prázdna. Ťažko povedať či ich použili psíčkari alebo nespratníci, no hepening ukázal, že väčšina majiteľov mala pripravené  igelitové vrecká. Treba veriť, že osvetová kampaň  zaberie, že všetci si uvedomia potrebu zbierania exkrementov.   Bolo by dobré, keby si túto akciu zobrali za svoju všetci občania a upozorňovali na povinnosť neporiadnych psíčkarov.  Samospráva mesta Senica zatiaľ situáciu rieši hepeningovými akciami, letákmi, upozorňovaním... , nechce siahať po zákonných možnostiach. Za ignorovanie zbierania exkrementov zákon vyrubuje pomerne vysoké pokuty od 30 do 65 eur.    


Psie výkaly možno okrem špeciálnych košov, ktoré sa do Senice vracajú po približne 20 rokoch, možno dávať i do kontajnerov na komunálny odpad.  Informačné letáky obsahujú mapku s verejnými priestranstvami v meste, ktoré sú odporúčané na venčenie psov na vôdzke.  


Mesto Senica rieši problematiku psov  v spolupráci s Technickými službami, Mestskou políciou a aktivistami.



Viera Barošková

pes_nalepka.jpg












thumb_pes_senica_mapka1.jpg

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!