Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 18.03.2011 - 13:14  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:27  //  zobrazené: 727

Ambasador v Svetluške

svajciarsky_velvyslanec_v_seniciSenicu navštívil 17. marca veľvyslanec Švajčiarska na Slovensku Christian Fotsch. V obradnej sieni senickej radnice ho privítal primátor mesta Ľubomír Parízek. Nový veľvyslanec  po zápise do Pamätnej knihy mesta povedal, že po 4 mesiacoch v novej funkcii na švajčiarskej ambasáde ho teší, že mal možnosť navštíviť Senicu ako dôležité miesto na Slovensku.


Práve poznanie života mimo hlavného mesta považuje pán veľvyslanec za dôležité pre rozšírenie si poznatkov o našej krajine. Senica je z jeho pohľadu významná  v slovensko-švajčiarskych vzťahoch, keďže  rozvíja partnerskú spoluprácu  s mestečkom Herzogenbuchsee. Veľvyslanec Christian Fotsch ocenil mnohoročné vzťahy medzi mestami, ktoré sa odohrávajú vo viacerých oblastiach.  Aktivity sa dejú  prostredníctvom poradcu primátora Senice  Petra Horvátha, ktorý je aj prezidentom Švajčiarskeho klubu na Slovensku. 

Hostia  potom navštívili denný stacionár Svetluška v Kunove, ktorý poskytuje sociálnu  starostlivosť  občanom odkázaným na starostlivosť inej osoby.  Je jedným z mála zariadení, ktoré sa venuje mentálne postihnutým ľuďom v celej škále postihnutia. Veľvyslanec Fotsch,  Lajos Sabó zodpovedný za švajčiarske fondy a ďalší hostia si v sprievode riaditeľky Svetlušky Marty Štítnej prezreli priestory, v ktorých sa rozvíjajú pestré   edukačné, terapeutické a voľnočasové aktivity. Zariadenie funguje od 15. marca  2006 a hoci sa v ňom za ten čas veľa zmenilo k lepšiemu po všetkých stránkach, cieľom je povýšiť Svetlušku na kvalitatívne   vyššiu úroveň. Svetluška má vypracovaný projekt na  rekonštrukciu a prístavbu  už existujúcich priestorov denného stacionára a na vybudovanie chránenej dielne a menšej farmy, aby  sa v nich klienti mohli realizovať. Realizáciu projektu chcú docieliť s podporou finančnej dotácie zo švajčiarskych fondov. Podľa informácií Marty  Štítnej sa už pred 3 rokmi na podnet Petra Horvátha začala spolupráca Svetlušky s veľkým sociálnym zariadením RAZ vo švajčiarskom partnerskom meste Herzogenbuchsee.  Ďalšiu zmluvu o partnerstve  v roku 2010 podpísala  Svetluška s ďalším zariadením Rhyboot  v mestečku Balgach.  
 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!