Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 14.01.2013 - 13:47  //  aktualizácia: 14.01.2013 - 13:47  //  zobrazené: 466

Mesto Senica bolo vybrané za pilotnú oblasť v rámci projektu SEERISK

seerisk_mTrnavský samosprávny kraj začal od 1. júla 2012 s implementáciou projektu „Hodnotenie rizík spoločného riadenia katastrof a pripravenosť v podunajskom makroregióne“SEERISK. Vedúcim partnerom projektu je Ministerstvo vnútra, Národné riaditeľstvo pre riadenie katastrof v Budapešti v Maďarsku. Na projekte pracuje 15 partnerov zo štátov juhovýchodnej Európy; Slovensko je zastúpené dvomi partnermi - Trnavským samosprávnym krajom a Slovenským hydrometeorologickým ústavom v Bratislave.

 



Projekt vychádza zo záverov Rady Európskej Únie ohľadne "Ďalšieho rozvíjania vyhodnocovania  rizík  pre  riadenie  v prípade  živelných pohrôm v Európskej Únii" prijatých v marci 2011, ktoré sa zameriavajú na spoločný prístup a harmonizáciu v prevencii pred prírodnými a človekom spôsobenými živelnými pohromami a stanovuje tak celkový rámec štruktúry prevencie pred živelnými katastrofami. Európska Komisia bola vyzvaná ku koncu roku 2012 pripraviť medzi sektorový prehľad hlavných prírodných a človekom spôsobených rizík, berúc do úvahy tam, kde je to možné, vplyv budúcich klimatických zmien a potrebu klimatického zmiernenia.

 

Hlavným cieľom projektu je rozvíjať a plánovať adaptačné opatrenia a znížiť zraniteľnosť partnerských štátov podieľajúcich sa na implementácii projektu vo vzťahu ku klimatickým zmenám, zlepšiť pripravenosť spoločnosti na prípadné havárie, alebo iné riziká v krajinách na národnej a miestnej úrovni, a to najmä v prípade katastrof, ktoré vznikajú zmenou klímy.

 

Projekt sa zameriava na dva hlavné okruhy:

- vylepšenie metód vyhodnocovania rizík,

- zvýšenie spoločnej pripravenosti s cieľom posilnenia povedomia a účinnosti opatrení v núdzových prípadoch spôsobených klimatickými zmenami.

 

V rámci projektu bude spracovaná spoločná metodológia pre vyhodnocovanie rizík. Jej  hlavným cieľom je mať spoločne spracovanú metodológiu pre vyhodnocovanie rizík spôsobených klimatickými zmenami, ktorá môže byť použitá pre oblasť juhovýchodnej Európy. Dostupné údaje sa budú zbierať vo vybraných pilotných územiach (Senica, Siófok, Arad, Temerin, Srbac, Velingrad) a od dostupných zdrojov, vrátane súčasného využitia GIS technológií pre meranie rizík. V rámci prípravy budú vypracované rizikové mapy, ktoré zobrazia geografické rozloženie rizík, spracuje sa riziková matrica, ako nástroj ukazujúci stupeň nechránenosti kraja a oblasti. Výsledky vyhodnocovania rizík sa budú porovnávať a vypracuje sa ďalšia analýza, zameraná na povedomie ľudí o rizikách spôsobených klimatickými zmenami v pilotovaných krajoch. Súhrn výsledkov a získaných poznatkov sa spracuje do “Smernice pre prispôsobenie sa klimatickým zmenám“.

 

povodne_kunovV rámci tohto projektu sa vypracováva tzv. „Dotazník  vyhodnotenia rizík v prípadoch živelných pohrôm“. Vypracoval ho vedúci partner projektu  SEERisk, v spolupráci s Viedenskou univerzitou, ktorá je tiež jedným z partnerov projektu. V dotazníku  sa vyžadovalo určenie jednej tzv. pilotnej oblasti - mesta. Dotazník je zameraný na zber údajov týkajúcich sa tých druhov nebezpečenstiev, ktoré súvisia s klimatickými zmenami a premenlivosťou počasia (napr. povodne, zosuvy pôdy, prívaly horúceho počasia atď.) a  na zber údajov o iných druhoch nebezpečenstiev, ako napr. zemetraseniach, prípadne nebezpečenstvá súvisiace s priemyselnou výrobou.

Ako pilotné územie pre tento projekt bolo určené mesto Senica. V rámci pilotnej oblasti Senica sa v súčasnosti spracováva aj dotazník s pracovným názvom „GIS osvedčené postupy“, ktorý bude výstupom v rámci pracovného balíka WP 3 – Vyhodnocovanie rizík – vypracovanie spoločnej metodiky posudzovania rizík.

 

Trnavský samosprávny kraj bude v rámci realizácie tohto projektu spolupracovať aj s Obvodným úradom v Senici, odborom civilnej ochrany a krízového riadenia a  povodňovou komisiou Obvodného úradu životného prostredia v Senici a mestom Senica.

 

Informácie o projekte SEERisk a aktivitách v rámci projektu sú a budú na internetových stránkach: www.trnava-vuc.sk; www.seeriskproject.eu

 

seerisk_project_logo

 

Spracovali: Ing. Eleonóra Baxová                         Viktor Chnápko

 

V Trnave, 14.01.2013

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!