Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.10.2015 - 06:24  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:16  //  zobrazené: 312

Nová vízia financovania športu v Senici

DSC_0266Vo štvrtok 8. októbra  sa v zasadacej miestnosti MsÚ stretlo vedenie mesta so zástupcami zamestnávateľov  v Senici. Cieľom stretnutia bolo predstavenie vízie primátora Branislava Grimma o možnostiach financovania, podpory športu a športových klubov v meste, najmä so zameraním na dospelé kolektívy a jednotlivcov.
 

Stretnutiu predchádzalo niekoľko stretnutí s predstaviteľmi športových klubov, rokovanie so športovou komisiou pri MsZ, obhliadka športovísk i priama účasť primátora na podujatiach.

Primátor informoval o nepriamej i priamej forme podpore financovania športu zo strany mesta. Spomenul, že nepriama finančná podpora spočíva vo vytvorení materiálno-technických a personálnych podmienok, bezplatne resp. symbolické prenájmy za využívanie športovej haly, zimného štadióna, plaváreň na tréningy, súťažné zápasy, turnaje, podujatia. Prostredníctvom RSMS mesto hradí všetky náklady v športových zariadeniach, či už ide o energie, údržbu, opravy, čistotu športovísk, mzdy a odvody zamestnancov, ale aj výstavbu športových areálov škôl, opravu telocviční. Cez Centrum voľného času mesto prispieva na mzdy mládežníckych trénerov.

Rozdelenie priamych finančných dotácií pre športové kluby navrhuje Komisia pre šport pri MsZ z Fondu Pro Senica.   Tie sa však môžu čerpať, len keď je dostatok finančných zdrojov v rozpočte mesta a nie sú ohrozené základné funkcie chodu mesta. Na rok 2015 bolo do komisie pre šport vyčlenených len 16.000 €, no ani tie nie sú zatiaľ naplnené.

Napriek nepriamej i priamej finančnej podpore od mesta a samofinancovaniu majú športové kluby každoročne problémy, či sa prihlásiť do súťaže, začať s tréningami a to najmä u družstiev dospelých. Práve preto vyvinulo mesto Senica túto iniciatívu a oslovilo zamestnávateľov z mesta a regiónu na sponzorovanie športu v našom meste s myšlienkou „Šport najlepšia reklama“.

Návrh hovorí o tom, že v budúcoročnom mestskom rozpočte pribudne položka ŠPORT, ktorá by sa formou transferov na základe uzatvorených zmlúv mesta so sponzormi v priebehu roka napĺňala.   Sponzor by si v zmluve určil, ktorému športu, či športovému klubu chce peniaze venovať. Ak by konkrétny klub nestanovil, sponzorské by sa prerozdeľovalo podľa platného Zákona o športe, kde sú definované kritériá na prerozdeľovanie financií. Sponzorovi bude v zmluve zadefinované komu financie išli a v akej výške. K 30. 11. by potom mesto zabezpečilo vydokladovanie použitia finančných prostriedkov sponzorovi ako účtovný doklad k priznaniu daňových úľav. Pre sponzorov má tento návrh okrem istoty vydokladovania účtovných dokladov k daňovým priznaniam hneď niekoľko ďalších výhod. Transparentnosť a informovanosť o použití jeho finančného daru, navyše mu mesto zaručí bezplatnú reklamu na všetkých športoviskách mesta, web stránke, či mesačníku Naša Senica. Ďalšími výhodami sú možnosti pomenovania klubu, podujatí, či turnajov podľa názvu sponzora, či miesta vo VIP lóžach pri športových podujatiach, alebo tiež spoluprácu klubov pri organizácii podnikových podujatí.

Podľa slov primátora mesta tento nový systém zabezpečí väčšiu objektivitu, ochranu a informovanosť sponzorov, ako aj spomínanú záruku účtovných dokladov k vydokladovaniu použitia finančných prostriedkov na šport. Na záver dodal: „ Rád by som bol, keby športové kluby reprezentovali Senicu v jednotných červeno-modrých dresoch, tak ako FK Senica či Dukla Senica s logom mesta, tak ako je to i v iných mestách napr. v Myjave, Skalici, čím by stúpla prezentácia, poznanie širokej verejnosti, že to sú Seničania - reprezentanti senického športu i spolupatričnosť k mestu. Červeno-modré farby sú na najstaršej zachovanej zástave mesta Senica.“

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!