Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 20, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.02.2015 - 07:52  //  aktualizácia: 02.02.2015 - 07:52  //  zobrazené: 1525

Ocenenie pre dobrovoľníkov

nataliaNárodné dobrovoľnícke centrum každoročne oceňuje dobrovoľníkov z celého Slovenska za ich nezištnú pomoc. Tento rok sa medzi nominovanými objavila aj jedna Seničanka. Psíčkari nielen zo Senice ju poznajú pod menom Natália z útulku, vlastným menom Natália Michalcová. Toto 30-ročné žieňa patrí k niekoľkým dobrovoľníkom, ktorým nie je ľahostajný osud opustených psíkov. Nezištne, zadarmo, vo svojom voľnom čase už približne 6 rokov chodí do senického útulku, pričom nespočetné množstvo nemých tvárí jej vďačí za život a nespočetné množstvo ľudí našlo vďaka nej svojho štvornohého priateľa.




natalia2Do útulku ma doviedol tuláčik, ktorého som našla v lese ešte kedysi dávno. Od momentu, čo som psíka odovzdala v útulku, som útulku venovala všetko. Veľmi som tomu psíkovi vďačná. Takže som vlastne necítila potrebu pomáhať a nehľadala si priestor kde, skôr si ma to našlo samé,“ opisuje svoje začiatky v útulku. Odvtedy jej dobrovoľná činnosť zahŕňa dennú rutinu, ako sú prevozy psíkov do domovov či dočasných opaterí, hľadanie záujemcov o adopciu, telefonovanie, mailová komunikácia, starostlivosť o psíkov, návštevy veterinárnej kliniky, inzercia, zháňanie krmiva či financií. Ako sama priznáva sem - tam je to divočina. „Odchyt tuláka, keď je plachý či agresívny, je celkom námaha. Vyslobodzovanie zvierat zo zlých podmienok, či rozhodovanie, čo je ešte pomoc a čo už trápenie chorého či starého zvieraťa, je záber na fyzickú a psychickú stránku človeka,“ dodáva.


AJ keď dobrovoľník za svoju pomoc nič neočakáva, Natália sa za svoju prácu dočkala uznania. Kolegovia z útulku ju tajne prihlásili na ocenenie Dobrovoľník roka 2014 v kategórii Dlhodobá dobrovoľnícka činnosť. Z takmer 100 prihlásených dobrovoľníkov výberová komisia vybrala 27 nominovaných, medzi nimi i Natáliu. „Nomináciu na dobrovoľníka roka nejak intenzívne neriešim , mne za moju námahu nemusí ďakovať nikto, robím to pre zvieratá a svoj vlastný vnútorný pocit, že som užitočná a pomáham bez akejkoľvek hmotnej odmeny. Teší ma spokojný pes v novej rodine,“ skromne vníma svoju nomináciu Natália. Všetkých 27 nominovaných dobrovoľníkov dostalo pozvanie na audienciu k prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby im v mene Slovenskej republiky vyjadril vďačnosť za dobrovoľnícke aktivity, ktoré robia a častokrát zapĺňajú dieru, ktorá sa inak zaplátať nedá. Natália sa však slávnosti nezúčastnila. „Slávnosti som sa nezúčastnila, radšej ten čas venujem útulku, alebo si oddýchnem od toho všetkého aj to občas treba,“ vysvetľuje svoju neúčasť u prezidenta SR a na slávnostnom galaprograme na MZVaEZ za účasti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, kde boli ocenení 9 dobrovoľníci. Napriek tomu, že Natália sa nakoniec medzi 9 ocenených titulom Dobrovoľník roka 2014 nedostala, ako sama povedala, jej ocenením je to množstvo psíkov, ktorí v týchto chvíľach spokojne odfukujú vo svojich pelieškoch v teple domova nových rodín. Natália, ďakujeme, pre náš ÚTULOK SENICA si jednoznačne No. 1 !

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!