Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.02.2010 - 14:07  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 20:26  //  zobrazené: 576

Ocenenie z Bruselu pre TTSK

oceneniettsk_m.jpgPo zaradení Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) medzi desať najatraktívnejších  európskych regiónov na podnikanie, spomedzi 1034 skúmaných európskych oblastí, dostal 11. februára 2010 TTSK ďalšie významné ocenenie. Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš prebral v Bruseli v rámci súťaže Podnikateľský región roka (EER – European Entrepreneurial Region), organizovanej Výborom regiónov Európskej komisie, ocenenie za jasnú víziu do budúcnosti pre rok 2012.
 
Uznanie je o to významnejšie, že TTSK súperil s  konkurenciou najmä bohatých a ekonomicky silných západoeurópskych regiónov. Do tejto súťaže sa TTSK zapojil ako jediný zo samosprávnych krajov zo Slovenska, pričom z krajín bývalého východného bloku sa do súťaže zapojilo iba päť uchádzačov. Cena pre rok 2012 bola udelená aj regiónom Katalánska a Helsínk.

„Chápem to ako povzbudenie pre ďalšiu prácu pre všetkých tých, ktorí sa na tvorbe plánov a zámerov ako zlepšovať život v kraji zúčastňujú,“ povedal po prevzatí ceny predseda TTSK Tibor Mikuš, ktorého doplnil Ľubomír Parízek, primátor mesta Senica a predseda Regionálneho Združenia miest a obcí Záhorskej oblasti: „Máme takmer dve desiatky partnerských regiónov, no tieto dva medzi nimi nie sú. Myslím, že vzájomná spolupráca by bolo prospešná pre obe strany.“

„Táto cena nás môže inšpirovať k tomu, aby sme ju využili v prospech všetkých obyvateľov Trnavského samosprávneho kraja,“ poznamenal József Kvarda, podpredseda TTSK a predseda Regionálneho Združenia miest a obcí Žitného ostrova.

O trnavskú delegáciu bol v sídle Európy veľký záujem a priamo na pôde Výboru regiónov sa uskutočňovali prvotné kontakty. „Je to zároveň príležitosť na otvorenie spolupráce s ostatnými ocenenými regiónmi. Už priamo tu v Bruseli som sa stretol  s ministrom pre ekonomiku a hospodárstvo Brandenburska, ktorý vyhral so svojou víziou pre rok 2011. Rozprávali sme sa o tom, že sa budeme kontaktovať a snažiť sa urobiť niečo, čo bude prospešné pre oba regióny,“ povedal T. Mikuš.  

TTSK v súťaži predstavil svoj rozvoj v oblasti podnikania, siete škôl, vzdelávacích programov a ich prepojenie, pričom prezentoval ciele a opatrenia pre jednotlivé podregióny kraja v rámci rozvoja školstva a vzdelávania. V oblasti rozvoja regionálnej politiky kraj predstavil klastre, činnosť Hospodárskej rady TTSK a Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu TTSK. Súčasťou dokumentov boli podpísané memorandá o vzájomnej spolupráci a pomoci s regionálnymi združeniami miest a obcí, mestami, školami, združeniami, predstavenie Agentúry regionálneho rozvoja TTSK, regionálnych rozvojových agentúr a expozitúr TTSK. Ďalej kraj predložil možnosti využitia štrukturálnych fondov EÚ a iných verejných prostriedkov na rozvoj TTSK s popisom schválených a v súčasnosti realizovaných projektov financovaných zo štrukturálnych fondov EÚ. Poslednou časťou prezentácie Trnavského samosprávneho kraja boli formy partnerstiev medzi verejným a súkromným sektorom v rámci národnej a európskej úrovne s možnosťami vytvárania a udržiavania podnikateľského prostredia.

Cenu odovzdával predseda poroty a bývalý prezident Výboru regiónov Luc Van den Brande, spolu s novým slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom, ktorý netajil radosť, že medzi ocenenými sú aj jeho krajania: „Projekt Trnavského samosprávneho kraja bol vyhodnotený ako jeden z najlepších a to je potvrdením toho, že tento kraj sa dostal na solídnu európsku úroveň. Ja očakávam, že to tak bude pokračovať, lebo tá vízia budúceho rozvoja je veľmi impresívna a má vysoké ciele. Ako však poznám pána predsedu Mikuša, tak verím, že to bude fungovať a keď sa prídeme v roku 2012 pozrieť do Trnavy, tak to, čo bolo prezentované bude splnené.“

Podnikateľský región roka je pilotná celoeurópska iniciatíva, ktorej ambíciou je nájsť a oceniť regióny EÚ s výnimočnou víziou a plánom ako zlepšiť svoje podnikateľské prostredie, a to bez ohľadu na ich veľkosť, bohatstvo a aktuálnu situáciu. Cieľom tejto iniciatívy je oceniť regióny s jasnou víziou podporiť dynamické a ekologické podnikateľské prostredie. Do súťaže sa mohli zapojiť všetky regióny, ktoré majú dostatočné politické právomoci na to, aby dokázali zaviesť do praxe globálny projekt na podporu podnikateľského prostredia v rámci ich územia. Hlavným zmyslom projektu je rozvíjať a čo možno najlepšie  využiť podnikateľský potenciál daného regiónu. Predložený projekt sa musí opierať o preukázateľný politický záväzok zaviesť túto víziu do praxe.

Text: Ivan Krajčovič
Fotografie: Patrik Velšic


Foto č.1
Zľava predseda poroty a bývalý prezident Výboru regiónov Luc Van den Brande, spolu s novým slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom, predsedom TTSK Tiborom Mikušom, podpredsedom TTSK Józsefom Kvardom a Ľubomírom Parízkom, primátorom mesta Senica a predsedom Regionálneho Združenia miest a obcí Záhorskej oblasti

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!