Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 25.02.2011 - 13:45  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:36  //  zobrazené: 596

Premena centrálnej mestskej zóny

namestie_viz_02_mNámestie oslobodenia prechádza po niekoľkých desaťročiach najväčším stavebným zásahom.  Týka sa  jeho vzhľadu, členenia, povrchovej úpravy aj využívania. Projekt Senica s novým námestím, ktorý je financovaný z európskych fondov,   už nerieši plochu  usporiadanú terasami ako to bolo doteraz, ale mierne sa zvažujúcu od kostola smerom k hlavnej križovatke. Momentálny pohľad na stavenisko je pre mnohých deprimujúci, no  vizualizácia stavu, ako bude námestie vyzerať  v jeseni t.r. po ukončení stavebných prác, ponúka radostnejší pohľad

Zeleň. Hádam najviac okoloidúci občania komentujú odstránenie zelene z námestia. Rozhodnutie, ktoré stromy ponechať a ktoré ustúpia novému projektu, nebolo ľahké. „Kým prišlo v tejto otázke k zhode bolo niekoľko rokovaní,“ potvrdil vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu Ján Sališ. Do procesu sa okrem zainteresovaných zapojila v januári t.r. vymenovaná Komisia pre zeleň a téma bola prerokovaná aj na Rade starších (poradné orgány primátora mesta).  Konzultácie s odborníkom Tomášom  Fraňom zo spoločnosti Arbor –Vitae o zdravotnom stave stromov  priamo na námestí viedli k záverečnému rozhodnutiu.

Sakury boli do značnej miery poškodené. Niektoré viac, iné menej. Pod ich zdravotný stav sa podpísalo aj to, že sa im po celé roky nevenovala odborná starostlivosť. Keďže na novom námestí sa budú  namiesto sakúr vysádzať nové stromy  a vo vyššom počte ako doteraz (namiesto 10 odstránených sakúr bude na námestí vysadených  20), rozhodlo sa o odstránení sakúr.  Náhradou za ne budú znova sakury, ktoré sa budú vysádzať vzrastlejšie.  Podľa projektu mali byť v strede mesta vysadené lipy. Keďže je to zmena oproti projektu, ktorý  je financovaný z eurofondov, museli  byť v tejto veci urobiť  potrebné opatrenia, teda Mesto muselo požiadať o zmenu projektu.

Tiež sa rozhodlo o presadení niektorých stromov. V utorok 22. februára veľa občanov so záujmom sledovalo presádzanie vzrastlých stromov výkonným strojom, ktorý prišiel na objednávku až z Nemecka, pretože na Slovensku ani v Česku taký stroj nie je. Na vopred vytypované miesta bolo presadených 5 stromov. Stroj vybral strom s veľkým koreňovým balom a umiestnil ho do vopred vyhĺbenej jamy tých istých rozmerov.  Pôvodne bolo na presadenie určených 7 stromov. V tesnej blízkosti jedného cyprušteka pri Daňovom úrade vedie telekomunikačný kábel a pri druhom je zase kanalizačné potrubie, takže bolo požiadané o ich výrub. Pri prácach sa zistilo, že sakury boli  vysadené  na telekomunikačnom kábli  a pne sa nedali odstrániť strojom, museli byť odstránené ručne.

Z pôvodnej výsadby zostali 3 vysoké stromy pred kostolom. Vysoký smrek v tesnej blízkosti kostola ohrozoval stavbu.

Z námestia boli presadené smreky, javor a cypruštek.

Verejné hygienické zariadenia.  V hornej časti námestia boli  už roky nefunkčné verejné toalety. Tie boli v rámci prípravy staveniska  odstránené.  Prebiehajú stavebné práce na vybudovaní nového verejného WC, ktoré bude umiestnené v Dome kultúry. Situované bude v priestore nového vonkajšieho výťahu  smerom k objektu Pyramída (od bývalého hotela Branč). Vo vnútorných priestoroch Domu kultúry sa vybúrali priečky, položila kanalizácia, robia sa obklady. Po pominutí  tuhých mrazov  sa postupne  presunú práce do vonkajšieho prostredia. Verejné WC bude mať vstup aj pre imobilných občanov.  

Parkovisko.  Na stavenisko sa postupne premieňa celé námestie. V strednej časti námestia je platené parkovisko, ktoré sa uvažuje nahradiť novým parkoviskom vo vnútrobloku medzi Štefánikovou ulicou a Ulicou J. Kráľa. Kým sa tak stane, na dobu dočasnú (pravdepodobne do júla t.r.) sa platené parkovisko  z námestia presunie na parkovisko pri stánkoch na Ulici J. Kráľa (za  pasážou domu služieb) a bude spoplatnené.

Na parkovisko vo vnútrobloku  je vypracované technické riešenie, ktoré je upravené tak, aby boli čo najmenšie zásahy do zelene.

Úprava námestia od Tatrabanky.  Stavebné práce sa v poslednom februárovom týždni rozbehli aj na úprave chodníka od Tatrabanky smerom po reštauráciu Jednota. Pri bývalom hoteli Branč boli odstránené poliehavé kultivary borievky, v páse zelene pri hlavnej ceste nižšie druhy drevín,  pod ktorými sú vedené inžinierske siete. Z pôvodnej výsadby zostane vysoký ihličnan Duglaska a časť porastu krovín  bližšie k drogérii. Tento priestor bude  však doplnený o nové stromy a kríky.

 

 

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške
85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja /ERDF/.

 

 

 

 

 

eu.jpg

 
„Investícia do vašej budúcnosti.“
 

 


Viera Barošková
 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!