Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 20, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 15.07.2014 - 05:34  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:27  //  zobrazené: 248

Prvé linky domáceho tiesňového volania odovzdané

domace_tiesnove_volanieČo urobím, keď bývam sám(a) a zrazu sa niečo stane? Ako upozorním niekoho, keď sa z rôznych príčin nemôžem dostať k telefónu? Takéto otázky si často kladú staršie osoby alebo ľudia s telesným postihnutím, pre ktorých štyri steny vlastného domu často znamenajú riziko nebezpečenstva. Teraz je tu možnosť využiť službu domáceho tiesňového volania, na ktorú mesto Senica získalo z fondu Lienka pomoci nadácie Socia (nadácia na podporu sociálnych zmien) finančný príspevok vo výške 2 000 eur.

 

Tieto finančné prostriedky sa podarilo získať vďaka predloženému projektu s názvom Nepretržité zabezpečenie istoty a pomoci pre osamelo žijúcich seniorov v ich domácom prostredí v prípade vzniku krízovej sociálnej situácie. Z uvedeného príspevku mesto zakúpilo 7 jednotiek domáceho tiesňového volania, každé za 299 eur. Uvedené jednotky slúžia na monitorovanie a signalizáciu potreby pomoci pre osamelo žijúcich seniorov v domácom prostredí v prípade náhleho zhoršenia ich zdravotného stavu. Služba, ktorá sa týmto pre seniorov zabezpečí, je poskytovaná nepretržite 24 hodín denne 365 dní v roku. Prvé tri takéto jednotky boli odovzdané do užívania v piatok 13. júla.

 

Princíp domáceho tiesňového volania je jednoduchý. Do domu, resp. bytu seniora sa nainštaluje prístroj domáceho tiesňového volania. Ten sa skladá zo základne s veľmi citlivým mikrofónom a reproduktorom, ktoré zabezpečia komunikáciu s dispečingom z celého bytu klienta a tlačidla tiesňového volania, ktoré je možné nosiť na zápästí alebo na krku, ako prívesok. Po jeho stlačení sa automaticky aktivuje telefonické spojenie s dispečingom z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky, ktorá túto službu poskytuje, kde vyškolení dispečeri vyhodnotia situáciu a zabezpečia potrebnú pomoc. Ani výpadok prúdu nepreruší jeho funkčnosť a prístroj pracuje ďalej na batériu, až do obnovenia dodávky prúdu. Tlačidlo doprevádza klienta všade. To znamená, že komunikovať je možné aj v kúpeľni, pretože bezdrôtový vysielač núdzového signálu je vodeodolný (čiže sa pri sprchovaní nemusí zo zápästia vôbec dávať dole) a nárazuvzdorný. V prípade, že v dôsledku nepriaznivého zdravotného stavu senior upadne po vyslaní núdzového signálu do bezvedomia, a teda nekomunikuje, dispečer vyhodnotí situáciu za veľmi kritickú a okamžite zabezpečuje pre seniora rýchlu zdravotnú pomoc.

 

Tento prístroj mesto Senica žiadateľom odovzdá do užívania na základe zmluvy o výpožičke fyzickým osobám s trvalým pobytom v Senici. Podmienkou pre využívanie tejto služby je nepriaznivý zdravotný stav seniora potvrdený ošetrujúcim lekárom a zavedená pevná telefónna linka v jeho domácnosti. Z rozpočtu mesta je hradený pripojovací poplatok vo výške 25,90 eur. Mesačný poplatok za domáce tiesňové volanie vo výške 8,90 EUR si už hradí žiadateľ sám. V prípade záujmu o danú službu a poskytnutie ďalších informácií získate osobne na Mestskom úrade v Senici, na oddelení sociálnych vecí, č. dverí 211 alebo na t. č. 698 7664.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!