Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 27.10.2010 - 14:53  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:50  //  zobrazené: 878

Rekonštrukcia Dvojky ukončená

dvojka_rekonstrukcia_m.jpgS polročným predstihom bola  ukončená komplexná rekonštrukcia  Základnej školy na Komenského ulici v Senici.  Po 16 mesiacoch intenzívnych  prác  sa 26. októbra  na slávnosti  žiaci, pedagógovia, všetci ostatní zamestnanci  i hostia tešili z vynovenej školy. Projekt rekonštrukcie bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

 Škola na Komenského ulici už nevyhnutne potrebovala rekonštrukciu, veď sa v nej učí od roku 1963 bez výraznejších  investícií. „Mesto Senica  bolo úspešné pri predkladaní projektov o finančnú injekciu z európskych zdrojov  a rekonštrukciou prejdú postupne aj ostatné základné školy v Senici. Ste prvou školou v meste, ktorej žiaci,  pedagógovia a všetci zamestnanci sa tešia z krásnych vynovených priestorov,“ povedal primátor Senice Ľubomír Parízek pri  slávnostnom prestrihnutí pásky, čo urobil  spoločne so zástupcom hlavného subdodávateľa Branislavom Jureňom.   

Riaditeľ školy Krzysztof Siwiec netajil radosť z úspešného ukončenia projektu, ktorého výsledkom je nielen celková prestavba, ale tiež vnútorné vybavenie a nová výpočtová technika. Vyše roka trvajúce stavebné práce, ktorých zhotoviteľom  bola firma HANT BA, a.s. a subdodávatelia,  si vyžadovali veľkú dávku tolerancie i trpezlivosti, veď väčšia časť sa diala počas vyučovania. Súhra všetkých zainteresovaných na premene školy sa prejavila  i v skoršom ukončení  všetkých prác. Na konečnom výsledku sa podieľali aj učitelia  a ostatní zamestnanci školy. Predsedníčka Rady školy Jana Skalová poďakovala samospráve mesta za odvahu  pustiť sa do tak rozsiahlej rekonštrukcie, pričom ocenila celkový výsledok. Žiaci i pedagógovia majú vytvorené oveľa lepšie podmienky na  vzdelávací  i výchovný proces.

Za stavebný dozor Ľubica Melegová prítomných informovala o rozsahu vykonaných prác, ktoré školu, známu aj ako Dvojku, pretvorili na  momentálne najkrajšiu základnú školu v meste.  Na slávnostnom otvorení sa milým kultúrnym programom predstavili i žiaci a zakončili ho melodickou školskou  hymnou.

Predstavitelia Mesta Senica, zástupcovia hlavného dodávateľa, subdodávateľov, stavebný dozor a ostatné zainteresované inštitúcie, riaditelia ostatných základných a materských škôl z mesta a ďalší hostia si potom spoločne pozreli vynovené priestory. Dýchajú novotou, sú krásne vyzdobené.  Nech sa tu žiakom a učiteľom dobre darí!

Viera Barošková

Záver projektu Rekonštrukcia a modernizácia II. Základnej školy Senica

3. júna 2009 mesto Senica  podpísalo zmluvu s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR  o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vo výške 835 431,73 Eur. O týždeň neskôr sa na  II. základnej škole stretli pri odovzdaní stavby zástupcovia mesta, externého projektového manažmentu, stavebný dozor a za zhotoviteľa stavby zástupcovia firmy HANT BA a.s. . Koncom júna 2009 sa na škole začali vykonávať prvé búracie práce. A v utorok 26. októbra bola II. základná  škola po 14 mesiacoch stavebných prác slávnostne odovzdaná do užívania svojim žiakom a učiteľom.

Základná škola prešla kompletnou rekonštrukciou. Do konca roka 2009 boli stavebné práce realizované v interiéry školy.  Práce sa začali rekonštrukciou podláh vo všetkých učebniach, z ktorých boli odstránené pôvodné parkety a násypový piesok. Na skladbu nových podláh bol použitý zatepľovací a vyrovnávací polystyrén a betón. Podlahy boli  pokryté novým PVC so vzorom dreva. 

Komplexnou prestavbou prešli aj sociálne zariadenia. Pôvodné priečky boli vybúrané a nahradili ich   priečky s novým dispozičným riešením s farebným obkladom a dlažbou. Rekonštrukciou prešla aj elektroinštalácia a zdravotechnika. Osadené boli nové zariaďovacie predmety, osvetlenie, dvere a zrkadlá. V prízemí objektu bolo vybudované sociálne zariadenie pre imobilných.


Pôvodné drevené okná boli v celej budove vymenené za okná plastové. V učebniach i chodbách boli opravené omietky a boli nanovo vymaľované. Naviac boli z rozpočtu mesta vo všetkých učebniach vymenené umývadla s batériami a ich  keramické obklady. Pedagógovia dostali priestor na sebarealizáciu a podľa svojho uváženia pestrofarebne vymaľovali sokle v triedach, čím ich premenili z fádnych tradičných tried na triedy veselé a moderné.


Okrem stavebných úprav projekt riešil aj modernizáciu vnútorného vybavenia školy. Triedy prvého stupňa a učebne informatiky boli kompletne vybavené novým nábytkom.


V roku 2010 sa opravy sústredili na exteriér budovy. Plochú strechu nahradila strecha valbová s novými klampiarskymi prvkami.  K hlavnému vstupu do budovy školy bol pristavaný bezbariérový vstup riešený rampou a jeho zastrešenie dostalo sedlový vzhľad. Objekt školy bol komplexne zateplený a budova dostala novú fasádu v odtieňoch modrej a oranžovej farby. Stavebný ruch bol  II. základnej škole ukončený rekonštrukciou dažďovej kanalizácie a terénnymi úpravy okolia školy.


V rámci nákupu vnútorného vybavenia bola v roku 2010 dodaná výpočtový technika  / 14 PC s LCD, 4 projektory, 7 notebookov, 3 interaktívne sety, 1 interaktívna tabuľa, 1 tlačiareň/.  V celom objekte školy bol  zavedený prístup na internet pomocou bezdrôtovej siete wifi.


Pôvodný termín ukončenia projektu bol plánovaný na  31. marca 2011. Stavebné práce však skončili v septembri 2010, teda s polročným predstihom.

  

 

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške

85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja /ERDF/.

eu.jpgrop.jpg

 
„Investícia do vašej budúcnosti.“


Mgr. Ľubica Melišová
projektový manažér

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!