Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Projekty EU
publikované: 24.01.2023 - 14:03  //  aktualizácia: 24.01.2023 - 15:24  //  zobrazené: 920

Revitalizácia vnútrobloku L. Novomeského, Senica

 

  

 

Názov projektu: Revitalizácia vnútrobloku L. Novomeského, Senica


Kód projektu v ITMS 2014+: 302041BDJ7


Operačný program: Integrovaný regionálny operačný program


Prioritná os: 4 .Zlepšenie kvality života v regiónoch s dôrazom na životné prostredie

Investičná priorita: Prijímanie opatrení na zlepšenie mestského prostredia, revitalizácie miest, oživenia a dekontaminácie opustených priemyselných lokalít (vrátane oblastí, ktoré prechádzajú zmenou), zníženia znečistenia ovzdušia a podpory opatrení na zníženie hluku


Špecifický cieľ: 4.3.1 Zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku.


Fond: Európsky fond regionálneho rozvoja

Poskytovateľ: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

 

Financovanie projektu:

Forma financovanie:                                                                               Nenávratný grant

Celková výška oprávnených výdavkov:                                                   735 971,24  €

Výška nenávratného finančného príspevku:                                             699 172,68  €

  • finančná podpora zo zdrojov  EÚ:                                                   625 575,56 €
  • finančná podpora zo zdrojov SR:                                                      73 597,12 €

Výška spolufinancovania z vlastných zdrojov prijímateľa:                            36 798,56 €

Aktivity a harmonogram projektu:

Názov hlavnej aktivita projektu:       Hlavná a doplnková cyklistická infraštruktúra

Celková dĺžka realizácie hlavnej aktivity projektu (v mesiacoch):    10

Začiatok realizácie hlavných aktivít projektu:                                    09/2022

Ukončenie realizácie hlavnej aktivity projektu:                                  06/2023

Dosiahnutie hodnôt merateľných ukazovateľov:

Revitalizované otvorené priestranstvá vnútroblokov mimo UMR                   15 091 m2

Vytvorené alebo obnovené otvorené priestranstvá v mestských oblastiach  15 091 m2



Dosiahnutie hodnôt merateľných ukazovateľov:

Výsledky projektu budú premietnuté do hodnôt merateľných ukazovateľov:

Revitalizované otvorené priestranstvá vnútroblokov mimo UMR                   15 091 m2

Vytvorené alebo obnovené otvorené priestranstvá v mestských oblastiach 15 091 m2

 

Stručný popis projektu:

Cieľom projektu je komplexná revitalizácia vnútrobloku na ulici L. Novomeského sídliska Sotina v Senici s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene. Projekt svojim zameraním prispeje k posilneniu krajinnoekologickej funkcie zelene v mestskom prostredí, k lepším mikroklimatickým a vodným pomerom územia, vytvorí podmienky pre zvýšenie biodiverzity a obnoví športovo-rekreačné využitie územia.

Nové a obnovené chodníky, navrhnuté detské ihriská, športoviská a mobiliár v plnej miere rešpektujú existujúcu vzrástlu zeleň. Dosadením stromov, krov, obnovením trávnatých porastov a výsadbou trvalkových záhonov projekt prispeje k zvýšeniu ekostabilizačnej funkcie zelene. Nová zeleň napomôže zlepšiť mikroklimatické pomery vo vnútrobloku. Počas horúcich dní zníži výpar a zvýši vlhkosť vzduchu, prispeje k zníženiu okolitej teploty a veternému zaťaženiu územia, jej izolačné a filtračné schopnosti prispejú k zníženiu hladiny hluku v mestskom prostredí, k zachytávaniu prašnosti a absorbovaniu cudzorodých látok z ovzdušia. Trvalkové záhony, komunitné záhrady a kry privábia najmä opeľovače a vytvoria podmienky pre rôzne druhy živočíchov. Projekt redukuje nepriepustné spevnené plochy a v čo najvyššej miere využíva zavádzanie postupov udržateľného hospodárenia s dažďovou vodou. Dažďová voda bude na väčšine spevnených plôch prostredníctvom priepustného povrchu prirodzene vsakovať do okolitého prostredia. Súčasťou vodozádržných opatrení je aj dažďová záhrada na zachytávanie vody z objektu strechy kotolne. Nové detské ihriská, športoviská a oddychové zóny obnovia športovo-rekreačné využitie územia, jeho estetickú, psycho-hygienickú a zdravotno-rekreačnú funkciu s ohľadom na všetky vekové kategórie.


Popis hlavnej aktivity projektu - Revitalizácia vnútrobloku L. Novomeského

 

Realizované budú stavebné objekty:

SPEVNENÉ PLOCHY

V rámci územia budú riešené spevnené plochy z asfaltobetónu, zámkovej dlažby a mlatu. Jestvujúca asfaltová vrstva chodníkov v hr.cc 30-40mm bude vyfrézovaná a nahradená novou vrstvou. Časť spevnených plôch bude realizovaná ako nová  na vrstve betónu ( cca 1,5%). Asfaltovobetónové plochy budú riešené v rámci hlavných chodníkov, resp. pojazdných pre prístup záchranárskej a hasičskej techniky a pod. Čiastočne budú jestvujúce plochy redukované so zachovaním potrebných noriem na šírke komunikácií a na obslužných plochách bytových domov v prospech zelene. Konečná výmera asfaltobetónových plôch sa zredukuje na 1955,0 m2.  Existujúce plochy zámkovej dlažby budú väčšinou zachované, pribudnú nové na lepšie funkčné prepojenie územia, ktoré doteraz chýbali. Spolu plochy zámkovej dlažby  vo výmere 373,1 m2. Novým prvkom budú mlatové chodníky, ktoré budú mať prepojovaciu aj relaxačnú funkciu s výmeroch 246,1 m2. Všetky obrubníky budú nové.

 

SO 151  DETSKÉ IHRISKO

Medzi bytovými domami s.č. 1214/72 a 1212/68 bude na mieste asanovaného ihriska realizované nové oplotené ihrisko s rozmermi 20,0 m x 28,0 m s gumeným vodopriepustným liatym povrchom hr.12 mm. Je určené deťom od 1r. do 8 r., čomu je prispôsobený výver prvkov  2 hojdačkové konštrukcie (2 ks hojdačiek s košom pre menšie deti, 2 ks klasických hojdačiek pre väčšie deti), 3 pružinové hojdačky, 1 kolotoč, 2 aktívne steny a 1 herná zostava s tunelom, pryžmové zvieratko. Z pohľadu zhora bude tvoriť  vizuál riečky .Ihrisko bude doplnené mobiliárom. 

 

SO 152  PARKOUROVÉ IHRISKO

Bude situované medzi bytovým domom s.č. 1215/74 a pohostinstvom, v odľahlejšej časti vnútrobloku. Je určené  pre deti a mládež nad 10.r. Ihrisko pôdorysného tvaru neúplného obdĺžnika s rozmermi 13,0 m x 12,0 m, s gumeným vodopriepustným liatym povrchom hr. 12 mm bude obsahovať stenové prekážky, hrazdu, balančné trúbky a dubové lavice a mobiliár. Tento typ ihrísk významne podporuje zdraví pohyb a trávenie času mládeže v exteriéri. Patrí medzi mládežou k čoraz viac vyhľadávaným outdoorovým športom.

 

SO 153 MULTIFUNKČNÉ IHRISKO

Medzi bytovými domami s.č. 1213/70 a 1211/66, na mieste pôvodnej športovej asflatovej plochy, vznikne multifunkčné ihrisko s rozmermi 15,0 m x 20, 0 m, určené primárne pre kolektívne športy (napr. streetbal, volejbal). Povrchovú úpravu ihriska bude tvoriť vodopriepustný gumený liaty povrch hr. 12 mm. Multifunkčné ihrisko bude oplotené z 3 strán (okrem západnej). Bude obsahovať dve bránky a dva basketbalové koše Doplnené bude mobiliárom. Západná strana smerom ploche zelene ostáva bez oplotenia. Plochu tak bude možné využiť aj na komunitné účely vnútrobloku (organizáciu podujatí).  Plocha zelene bude slúžiť v tomto prípade ako hľadisko.

 

SO 161 DETSKÉ IHRISKO

Medzi bytovými domami s.č. 1212/68 a 1210/64, na mieste pôvodného detského ihriska, bude realizované nové detské ihrisko členitého pôdorysného tvaru s hlavnými rozmermi 20,0 m x 31,0 m, určené pre deti od 4-14 r., svojim zameraním je však prioritne koncipované pre vekovú kategóriu nad 8 r., pre ktorú je hracích prvkov na celom území sídliska nedostatok. Povrchovú úpravu ihriska bude tvoriť vrstva riečneho kameniva (4-8) hr. 150 mm.  Bude obsahovať  2 hojdačkové konštrukcie (celkovo 4 ks klasických hojdačiek pre väčšie deti), 1 multifunkčná preliezačka, 1 kolotoč, populárnu sieťová pyramídu výšky 5m, 1 reťazová skateová húpačka a 1 lanová dráha. Doplnené bude mobiliárom.

 

SO 196 VÝBEH PRE PSOV

V rámci revitalizácie bude v priestore medzi kotolňou a bytovým domom s.č. 1213/70 realizovaný oplotený výbeh pre psov s prekážkami, s rozmermi 11,0 m x 26,4 m. V rámci výbehu budú osadené 4 ks prekážok. Nové lavičky (2 ks), nový smetný kôš a nový smetný kôš na psie exkrementy. Dopyt po týchto vyhradených  priestoroch medzi obyvateľmi je veľký vzhľadom na počet evidovaných psov v tomto území.  Koncepcia priestoru počíta aj so zónami na venčenie psov prevažne popri mlatových chodníkoch v zadnej časti vnútrobloku, kde sú primerane rozmiestnené ďalšie odpadkové koše na psie exkrementy.       

 

DROBNÁ ARCHITEKTÚRA, MESTSKÝ MOBILIÁR ( SO 182 Nové smetné koše, SO 191 Altánok, SO 192 Pergola, SO 193 Nové lavičky, SO 195 Nové stojany na bicykle, SO 194 Nové zábradlia terénnych schodísk)

V rámci riešeného územia bude odstránený všetok pôvodný mobiliár. Nový mobiliár je navrhnutý kompozične tak, aby bol pre užívateľov v čo najväčšej miere využiteľný.  Bude ho  tvoriť a bude 15 ks nových malých smetných košov na stojanoch a 6 ks nových malých smetných košov na psie exkrementy  na stojanoch.

U území bude osadených  8 ks nových lavičiek s operadlom a 21 ks nových lavičiek bez operadla. Vnútroblok je doplnení o nové prvky altánku a pergoly. Ide o typovo podobné stavby - jednoduché drevené konštrukcie s čiastočným prekrytím. Pod altánkom bude riešená šesťuholníková plocha vytvorená zámkovou dlažbou, pričom tri strany budú oplotené. Pergola bude riešená bez oplotenia, pričom jej zadná stena bude čiastočne uzavretá. Oba prvky sú situované popri mlatových chodníkoch v relaxačnej zelenej zóne vnútrobloku. Boli navrhnuté s ohľadom na vonkajší pobyt v území pre staršiu generáciu obyvateľov.  

Súčasťou revitalizácie riešeného územia bude osadenie nových oceľových stojanov na bicykle v celkovom počte 10 ks. Stojany budú situované pri bytových domoch aj pri plochách ihrísk.

V rámci mobiliáru  budú riešené aj nové zábradlia terénnych schodísk pri bytovom dome 12015/74, zabezpečujúce prístup do vnútrobloku zo severu od parkoviska. Budú realizované z uzavretých jaklových profilov.   

 

SO 301 VEREJNÉ OSVETLENIE

V územia sa nachádza celkovo 13 ks svietidiel verejného osvetlenia na oceľových stožiaroch v. cca. 5 m, ďalšie 2 ks sa nachádzajú v blízkosti riešeného územia pri parkovisku zo západnej strany. V rámci revitalizácie riešeného územia budú jestvujúce jednoramenné výložníky nahradené dvojramennými, s novými LED svietidlami v počte 30 ks.

 

SO 401 VZRASTLÉ STROMY A KRY  a SO 402 REVITALIZÁCIA ZATRÁVNENÝCH PLÔCH

V rámci územia bude dosadených 29 ks stromov s prihliadnutím na druhovú diverzifikáciu. Vysadených bude šesť druhov stromov – javor mliečny, javor červený, jabloň, platan javorolistý, hurška Calleryova, jarabica, lipa malolistá, borovica čierna).  Navrhnuté druhy  rešpektujú zdravotno-hygienické štandardy kvality ovzdušia s ohľadom na alergény.  Vysadených bude 26 ks krov, zastúpené budú 4 druhy, všetky kvitnúce a vábivé z hľadiska hmyzích druhov opeľovačov. V rámci stavebného objektu bude realizovaná zelená stena z paviniču trojlaločného, ktorou  bude prekrytá nevzhľadná stena kotolne pri výbehu pre psov. Pavinič je v čase kvitnutia vyhľadávam zdrojom potravy pre opeľovače.  Zo strany od detského ihriska bude objekt vizuálne prekrytý výsadbou krov druhu budleja davidova, ktorý je pre svoje kvety vyhľadávaný včelami, čmeliakmi ale najmä motýľmi a preto je označovaný ako tzv. motýlí krík. Vlastník budovy kotolne súhlasí s uvedenou výsadbou.

Po stavebných prácach budú poškodené trávnaté plochy rekultivované. Budú stiahnuté so zeminou v hr.10cm ., následne zavezené ornicou a vysiate. Revitalizovaná bude plocha 2196,35 m2. V rámci terénnych úprav bude vytvorený na ploche pri multifunkčnom športovom ihrisku terénny kopček. Na jeho vytvarovanie sa použije vyťažená zemina, následne sa zasype ornicou a vyseje. 

 

SO 403 DAŽĎOVÁ ZÁHRADA

Dažďová záhrada t.j. vodozádržné opatrenie, bude slúžiť na vsakovanie vody z kanalizačnej vpuste z priľahlého parkoviska a  strechy kotolne, ktoré predstavujú celkovo plochu  cca. 690 m2. V priestore určenom pre dažďovú záhradu sa vyhĺbi jama s rozmerom cca 8,7x4,7m s hĺbkou cca. 1,2 m. Steny jamy budú so sklonom 12°. Na dno jamy sa uloží vrstva kameniva fr. 32-63 mm, následne geotextília a substrát pre výsadbu rastlín. Rastliny budú rozdelené do jednotlivých zón podľa tolerancie k zamokreniu pôdy. Pôjde o výsadbu 340 ks trvaliek a okrasných tráv.

Vlastník budovy kotolne v prípade schválenia projektu na vlastné náklady zrekonštruuje dažďové zvody tak, aby bola mohla byť zrážková voda zvedená do dažďovej záhrady (viď prílohu. súhlas).

 

SO 171 - 177 Vyvýšené záhony z betónových palisád

Ide o 6 plôch predzahrádok bytových domov. Navrhované okrasné záhradky budú ohraničené palisádami. Výsadba záhradiek sa bude riadiť manuálom výsadieb pre plochy verejných priestranstiev Mesta Senica. Výsadba bude financovaná z vlastných zdrojov mesta.    

 

SO 201 NOVOVYBUDOVANÁ DAŽĎOVÁ KANALIZÁCIA A  SO 202 NOVOVYBUDOVANÁ FILTRAČNÁ ŠACHTA

V nadväznosti na dažďovú záhradu budú dažďové vody zo spevnenej plochy pred, bytovým domom s.č. 1215/74 a taktiež zo strechy objektu kotolne (celkovo cca. 690 m2) odvedené dvomi vetvami novovybudovanej dažďovej kanalizácie vybudovanej z PVC rúr cez filtračnú šachtu do tzv. dažďovej záhrady, umiestnenej severne od objektu kotolne. Celková dĺžka kanalizačného potrubia bude 41 bm.

 

 

Publicita:

https://senica.sk/clanok/revitalizacia-vnutrobloku-so-styrmi-ihriskami-aj-dazdovou-zahradou

https://www.youtube.com/watch?v=NNtz8VTpSSY

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!