Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 07.10.2015 - 11:18  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:17  //  zobrazené: 333

Rokovania o spolupráci v Herzogenbuchsee

IMG_9212Primátor mesta Senica Branislav Grimm prijal pozvanie od zástupcov mesta Herzogenbuchsee a v dňoch 1. až 3. októbra navštívil toto švajčiarske partnerské mesto.  Cieľom návštevy bolo oboznámenie sa so životom 6,5-tisícového mestečka a prácou tunajšieho MsÚ. „Išlo o potvrdenie družobných stykov so zameraním na šport, kultúru, či činnosť samosprávy, keďže v minulom roku prišlo aj v Herzogenbuchsee k výmene na postoch vo vedení mesta,“ povedal po návrate primátor mesta Branislav Grimm.
 

Spolu s koordinátorom zahraničnej spolupráce Petrom Horváthom sa stretli so zástupcom starostu mesta Kurtom Grossenbacherom a prednostom úradu Rolfom Habeggerom. Hosťujúcich zástupcov zo Švajčiarska milo prekvapilo, že náš primátor Branislav Grimm viedol rozhovory v nemčine. Témy dialógov sa týkali nielen partnerskej spolupráce v minulosti, ale najmä rozvíjanie vzťahov do budúcnosti. Partneri sa dohodli na pravidelných športových a kultúrnych výmenách, či výmene zamestnancov samosprávy. Padli aj konkrétne termíny. Senicu bude v júni budúceho roka reprezentovať  niekoľko umeleckých telies na slávnostnom podujatí Open Air, ktoré je otvorením kultúrneho leta v Herzogenbuchsee. Švajčiarska strana prejavila záujem o vystúpenia našich tanečných skupín Sonny a Scream, či Senickej heligónky. Mesto Senica sa objaví v pripravovanej publikácii , ktorú bude toto mestečko vydávať pri príležitosti osláv obce „Buchsifäscht“. Naopak v roku 2017 sa v Senici uskutoční stretnutie všetkých družobných miest a v tomto roku by sa malo konať  aj športové stretnutie žiackych a mládežníckych družstiev. „Bude to akoby malá olympiáda vo futbale, hádzanej, stolnom tenise, či volejbale. Taktiež v rámci Senického kultúrneho leta privítame na budúci rok švajčiarske umelecké súbory,“ prezradil o plánoch spolupráce Branislav Grimm. V pláne je aj výmenná výstava obrazov amatérskych výtvarníkov, či spolupráca medzi základnými školami. „Chcem, aby sa aj obyvatelia Senice viac dozvedeli o našich partnerských mestách, preto sme sa dohodli na inštalácii výstavy švajčiarskych ľudových výrobkov, keramiky, drevených výrobkov, či fotografií na mestskom úrade. Rovnako tu bude vystavená vlajka Herzogenbuchsee, ktorú sme z návštevy priniesli,“ povedal primátor a pokračoval: „Prekvapením pre mňa bolo, že na vstupe do mesta majú informačnú tabuľu, kde boli informácie o partnerských mestách. Podobnú by sme chceli inštalovať aj na vjazdoch do Senice.“ Najbližšou aktivitou s partnerským mestom Herzogenbuchsee bude návšteva švajčiarskej polície koncom októbra.

Hostitelia ukázali našej delegácii nielen ich mestečko a pracoviská mestského úradu, ale i okolité historické mestá Luzern, či Solothurn. Z prírodných krás sa švajčiarska strana pochválila turisticky zaujímavým pohorím JURA a výstupom lanovkou na horský hrebeň Weissenstein s nadmorskou výškou 1400 m. Herzogenbuchsee  je partnerským mestom Senice od 29. septembra 2004, kedy bola podpísaná dohoda o partnerstve a spolupráci.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!