Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 20.05.2022 - 08:27  //  aktualizácia: 20.05.2022 - 08:50  //  zobrazené: 799

Senica sa pridala k štrajkovej pohotovosti ZMOS

Mesto Senica sa pridalo k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), na znak čoho bola vo štvrtok 19. mája stiahnutá vlajka pred senickou radnicou na pol žrde. Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
 

Mestá a obce najviac trápi daňový bonus a s tým spojené výpadky vo výške 618 miliónov eur počas dvoch rokov. „Vzhľadom na skutočnosť, že Vláda SR permanentne nekomunikuje, nemá záujem o odborné argumenty a robí rozhodnutia s následkami, ktoré nemajú vypočítané s dopadom na obyvateľov, pripájame sa k štrajkovej pohotovosti, podobne ako iné mestá a obce na Slovensku. Samosprávy nerozporujú dôležitosť pomoci rodinám, ale rozhodnutie financovať ju cez daňový bonus znamená, že túto pomoc budú financovať samosprávy. Pre mesto Senica to bude znamenať výpadok 1,5 milióna eur, čo bude mať zásadný dosah na fungovanie mesta,“ vyjadril sa primátor mesta Martin Džačovský.

Problémom je tiež energetická kríza, verejné obstarávania i zdražovanie stavebných prác a materiálov. Členovia ZMOS-u kritizujú tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré „vylúčili z legislatívnych procesov a štát si z nich robí bankomat“. „Dúfame, že sa Vláda SR prebudí a začne veci vnímať aj z pohľadu samosprávy, ktorá jej posledné dva roky kryla chrbát, suplovala chýbajúce aktivity štátu a pomohla nad rámec svojich kompetencií, ako napríklad zabezpečením testovania na COVID-19, či pomoci pre utečencov,“ dodal primátor.
 

Vyhlásiť štrajkovú pohotovosť sa rozhodli členovia Združenia miesta a obcí Slovenska po stredajšom (18. 5. 2022) mimoriadnom sneme v Senci. Podporu ZMOS-u deklaruje aj Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8). Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna. Ak sa nič nezmení, vyhlási ostrý štrajk.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!